Kananmuna
Luetuimmat

1

2

3

4

5

6

Kananmuna on ruoanlaiton ja leivonnan moniottelija. Kananmunasta valmistuvat niin herkulliset aamiaisruoat, alkupalat kuin upeat kohokkaatkin. Ruoanlaitossa kananmuna sakeuttaa ja sitoo, leivonnassa taas kananmuna pitää huolen kakkujen kuohkeudesta ja tuulihattujen ilmavuudesta. Tästä teemasta löydät parhaat kananmunaruokamme!

Klassiset kananmunaruoat

Munien keittäminen ja paistaminen ovat ruoanlaiton perustaitoja, joista moni kokki on aloittanut taipaleensa. Keitetyt munat toimivat aamiaisella, höysteenä salaatissa ja keitoissa tai vaikka täytettyinä perinteisessä noutopöydässä. Paistetut munat taas höystävät pyttipannun tai täyttävät voileivän.

Kun paistettavan munan joukkoon vatkataan tilkka nestettä ja yrttejä, valmistuu kuohkea munakas eli omeletti. Kasvikset ja täytteet tekevät munakkaasta herkullista pikaruokaa. Kokeile vaikka kinkku-juustomunakasta tai savukalamunakasta uunissa.

Hotelliaamiaisten helmi, munakokkeli, on kattilassa pehmeäksi hyydytettyä kananmunamassaa. Nesteen määrällä voi vaikuttaa munakokkelin rakenteeseen: toiset pitävät pehmeästä, toiset kiinteämmästä munakokkelista.

Uppomunat ovat poreilevassa, etikalla maustetussa vedessä ilman kuorta kypsennettyjä munia, jotka muistuttavat ulkomuodoltaan herkullista mozzarellapalloa. Amerikasta kotoisin olevaan klassiseen aamiaisannokseen Eggs Benedictiin kuuluu paahdettu leipäviipale, paistettua pekonia tai kinkkua, uppomuna sekä hollandaisekastiketta.

Miksi kananmunaa?

Kananmuna sitoo ja sakeuttaa

Kananmunan sitovat ominaisuudet ovat tuttuja monesta ruokalajista. Perinteiset laatikkoruoat kuten makaronilaatikko ja porkkanalaatikko tarvitsevat kananmunaa, joka sitoo ainekset yhteen lempeässä uuninlämmössä. Kananmuna on myös pannukakun ja vanukkaan rakenteen salaisuus. Pullataikinassakin kananmuna toimii sitovana aineksena, joskin huolellisella vaivauksella syntyvän sitkon ansiosta pullataikina onnistuu myös ilman munaa.

Kastikkeessa kananmunalla on sakeuttajan rooli. Keltuaisen sakeuttava ja emulgoiva ominaisuus toimii niin majoneesissa kuin hollandaisekastikkeessakin. Vaniljakastikkeessa sakeuttamiseen käytetään yleensä koko kananmuna, joka kuumennettaessa saostaa kastikkeen sileäksi ja pehmeäksi.

Kananmuna kuohkeuttaa ja kohottaa

Leipojille tuttua on kananmunan kuohkeuttava ja kohottava vaikutus. Huoneenlämpöiset kananmunat vaahtoutuvat sokerin kanssa ilmavaksi vaahdoksi, minkä ansiosta kakun rakenteesta tulee kuohkea ja pehmeä. Vaahdotus saa kakun kohoamaan uunissa vaikka taikinaan ei lisättäisikään leivinjauhetta kohotusta varmistamaan. Kananmuna kohottaa kakkujen lisäksi tuulihatut, kohokkaat ja marengit.

Tilaa uutiskirje tästä
Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.