Täydellisen munakokkelin salaisuus: 8 + 1 vinkkiä, joiden avulla valmistat elämäsi parhaan aamiaisherkun
Hotellitason aamupala
Täydellisen munakokkelin salaisuus: 8 + 1 vinkkiä, joiden avulla valmistat elämäsi parhaan aamiaisherkun
Haaveiletko osaavasi valmistaa suussasulavan silkkistä munakokkelia? Kun huomioit muutaman asian, munakokkeli onnistuu aina. Tämän jutun luettuasi voit hemmotella läheisiäsi kotona kuin luksushotellin aamiaisella.
Julkaistu 16.8.2023
Maku

1. Maukkautta luomumunasta

Jos mahdollista, panosta luomuun. Luomumunissa on upean auringonkeltaisen keltuaisen lisäksi täyteläinen maku. Käytä munakokkeliin huoneenlämpöisiä munia, jotta kylmä munaseos ei jäähdytä pannua. Varaa neljän hengen kokkeliin kuusi munaa. Riko munat puhtaaseen kulhoon ja sekoita rakenne rikki haarukalla tai vispilällä.

2. Lisää kermaisuutta

Rasvaisella kermalla saa munakokkeliin tietenkin parhaiten ylellistä kermaisuutta. Myös ruokakerma tai (rasvainen) maito pelittää, mikäli kuohukermapurkkia ei satu olemaan käden ulottuvilla. Kerman voi halutessa vaihtaa kasvipohjaiseen. Lisää kuuden munan joukkoon noin 1,5 dl kermaa. Sekoita kevyesti.

3. Perusmaut kunniaan

Perinteiseen munakokkeliin riittää mausteeksi suola ja pippuri. Käytä mieluiten puhdasta merisuolaa ja pyöräytä mustapippuria myllystä. Maustaminen on makuasia, mutta aloita perusohjeella: lisää kuuden munan joukkoon noin 0,5 tl suolaa ja 0,25 tl mustapippuria. Sekoita niin, että mausteet sekoittuvat tasaisesti munamassaan.

4. Herkullinen rasva

Koska kyseessä on luksusaamiainen, oikea voi on tietenkin mitä mainion valinta. Voi tuo munakokkeliin juhlavan herkullista makua. Varaa kuuden munan annokseen pari nokaretta eli noin 2 rkl voita. Käytä maidottomaan versioon mahdollisimman maukasta ja paistamiseen sopivaa margariinia eli sellaista, jonka mausta pidät.

5. Sopivat työvälineet

Varmimmin onnistut, kun paistat munakokkelin pinnoitetulla paistinpannulla tai kattilassa. Voit käyttää myös teräskattilaa, mutta ole silloin erityisen tarkka lämmön kanssa. Valitse sekoitteluun kuumuutta kestävä nuolija tai puinen lasta. Varaa kokkelille myös esillepanoastia: kulho, lautanen tai pieni tarjoiluvati.

6. H-hetki

Nyt koittaa tärkein vaihe: kypsennys. Onnistut, kun pidät mielessä, että munakokkeli tykkää miedosta lämmöstä. Sulata rasva pannussa tai kattilassa keskilämmöllä tai hieman keskilämpöä alemmalla teholla, mikäli lietesi käy helposti turhan kuumana. Kaada munamassa pannulle. Työntele koko ajan nuolijalla tai puulastalla pohjaa pitkin niin, että seos kypsyy tasaisesti. Mikäli seos lähtee kypsymään vauhdikkaasti, ota pannu pois liedeltä ja jatka sekoittelua. Munakokkeli on valmis, kun rakenne on kermaisen pehmeä, jopa hieman löysä. Siirrä kokkeli heti tarjoilukulhoon. Jos jätät kokkelin pannuun, vaarana on, että se kypsyy liikaa.

Munakokkeli on valmis, kun rakenne on kermaisen pehmeä, jopa hieman löysä.

7. Piste iin päälle

Maista munakokkelia. Mikäli suolan määrä on mielestäsi mainio, viimeistele kokkeli ripauttamalla mustapippuria päälle. Jos pieni suolalisä tekisi mielestäsi terää, ripauta päälle hieman (sormi)suolaa. Viimeistele herkku halutessasi hienonnetulla ruohosipulilla. Voit käyttää makusi mukaan myös muita yrttejä, kuten lehtipersiljaa, basilikaa tai timjamia.

8. Tarjoilun aika

Tarjoa munakokkeli mahdollisimman pian valmistuksesta, sillä se on parhaimmillaan heti pannulta poistuttuaan. Koska munakokkeli on pehmeää ja kermaista, tarjoa sen lisukkeena vastapainoksi jotain rapeaa ja raikasta, kuten tuoreita tai pikkelöityjä kasviksia. Kokeile myös munakokkelileipiä: voitele paahdettu leipä kevyesti, lisää päälle pari siivua hyvää juustoa ja kasaa munakokkelia päälle ‒ juusto sulaa ihanasti leivän ja kokkelin väliin!

Vinkki!

Kun perusasiat ovat hallussa, voit alkaa säveltämään. Kokeile vaikkapa näitä maukkaita ideoita:

  • Korvaa osa kermasta ranskankermalla
  • Kypsennä munakokkeli kevyesti ruskistetussa voissa
  • Mausta valmis kokkeli parmesaanilumella eli hienoksi raastetulla parmesaanijuustolla
  • Lisää umamisuutta maustamalla munakokkeli sienisuolalla tai sienipölyllä, eli esimerkiksi kuivatuilla ja jauhetuilla herkkutateilla.
2 kommenttia