
Kananmunien säilytys – näin pidennät munien säilyvyyttä ja testaat, onko kananmuna pilaantunut
Kananmunien säilytys onnistuu parhaiten viileässä lämpötilassa. Oikein säilytetyt munat säilyvät usein käyttökelpoisina vielä parasta ennen -päivän jälkeen. Kananmunan tuoreus on helppo selvittää vesiastiatestillä.
Kananmunien säilytys
Säilytä munat tylppä pää ylöspäin omassa pakkauksessaan. Pahvikenno pitää lämpötilan tasaisena sekä ehkäisee hajujen ja makujen tarttumisen muniin. Munat säilyvät parhaiten viileä- tai jääkaapissa (12–14 astetta). Hylly on parempi säilytyspaikka kuin ovi, koska ovilokerossa munat joutuvat alttiiksi heilumiselle ja iskuille.
Kuinka kauan kananmuna säilyy?
Kananmunien myyntiaika on 28 vuorokautta munintapäivästä. Parasta ennen -päivämäärä on merkitty pakkaukseen. Vaikka kananmuna on tuoretuote, ehjä ja oikein säilytetty muna säilyy usein hyvänä vielä päivämäärän jälkeenkin.
Kovaksi keitetty kuorimaton kananmuna säilyy jääkaapissa noin viikon. Keitetty muna kannattaa jäähdyttää kylmässä vedessä ennen jääkaappiin siirtämistä.
Rikottuna muna säilyy jääkaapissa pari päivää. Eroteltu valkuainen säilyy tiiviissä rasiassa noin viikon. Keltuainen sisältää rasvaa ja säilyy heikommin. Se on hyvä säilyttää veteen upotettuna, jolloin se säilyy pari päivää. Erotellut keltuaiset ja valkuaiset voi myös pakastaa. Pakastimessa ne säilyvät noin 4 kuukautta.

Näin tunnistat tuoreen kananmunan
- Kokonainen muna tuntuu tuoreena painavalta, ei hölsky heilutettaessa ja näyttää läpikuultavalta lamppua vasten.
- Rikottu muna on tuore silloin, kun valkuainen on kiinteä ja ympäröi keltuaisen korkeana. Munan vanhetessa valkuainen vetistyy ja leviää laajemmalle.
- Pilaantuneen kananmunan tunnistaa tuoksusta, sillä se haisee todella epämiellyttävälle.