Maku

Hillomunkit

1 h 20 min
5
1

Nämä vappumunkit eivät ole perinteisen rinkilöiden muotoisia vaan muistuttavat saksalaisia berliner-munkkeja, jotka on täytetty hillolla. Ihanan pehmeät munkit ovat parhaimmillaan juuri paistettuina!
Tulosta
Teksti Lunni leipoo
Kuvat Lunni leipoo

Ainekset (10 kpl)

Hillomunkkien taikina

  • 2 1/2 dlmaitoa
  • 1 kplmunaa
  • 25 gtuorehiivaa (tai 1 pss kuivahiivaa)
  • 3/4 dlsokeria
  • 1/2 tlsuolaa
  • 1/2 tlkardemummaa (tai 1/4 tl muskottipähkinää)
  • 6 1/2 dlvehnäjauhoja
  • 1/2 dlrypsiöljyä

Lisäksi

  • 10 dlrypsiöljyä
  • 1 dlkuningatarhilloa

Tee näin

1 h 20 min
{
AKTIIVINEN20 min
PASSIIVINEN1 h

Hillomunkit valmistuvat näin:

Lämmitä maito hieman kädenlämpöistä lämpöisemmäksi, lisää muna ja murenna tuorehiiva joukkoon. Lisää sokeri, suola ja kardemumma tai muskottipähkinä. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se jauhojen joukkoon.

Lisää ensin noin puolet jauhoista ja sekoita puuhaarukalla voimakkaasti vatkaten. Lisää öljy. Alusta sitten loput jauhot joukkoon käsin vaivaten, kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoilta ja käsistä. 

Peitä taikina ja anna sen kohota vedottomassa paikassa n. 30 minuuttia. 

Ota kohonnut taikina leivinalustalle ja vaivaa se vielä kimmoisaksi. Rullaa taikina pötköksi ja leikkaa 10 samankokoiseen palaan. Pyörittele paloista kimmoisia palloja ja litistä niitä hieman. Laita leivinpaperille kohoamaan peitettyinä n. 30 minuutiksi.

Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa. Kun öljy on 170–180-asteista, lisää 2–3 munkkia kerrallaan öljyyn paistumaan. Paista n. 2 minuuttia per puoli ja nosta sitten reikäkauhalla talouspaperilla vuoratun ritilän päälle jäähtymään. 

Pyörittele munkit sokerissa kun munkit ovat vielä lämpöisiä. 

Pursota hillo munkkien sisälle teräväkärkistä tyllaa käyttäen. 

Tarkkaile öljyn lämpötilaa mittarin tai silmien avulla. Vähennä levyn tehoa jos munkit näyttävät tummuvan liian nopeasti tai vastaavasti lisää tehoa, jos munkit eivät ruskistu tarpeeksi 2 minuutin aikana.
MITÄ PIDIT?
5