


Munkkitaikina – maailman parhaat munkit pyöräytetään pehmeästä ja kimmoisasta hiivataikinasta
1 h 55 min
{
Aktiivinen 55 min
Passiivinen 1 h 0 min
Paras munkkitaikina valmistetaan pullataikinaa muistuttavasta hiivataikinasta, jolla saa kuohkeita ja juuri sopivan sitkaita munkkeja. Perustaikinasta voi leipoa pieniä, täytettyjä tai rinkilän mallisia munkkeja.
Reseptin ainekset
20–30 kpl
Munkkitaikina
2 ½ dl
maitoa
25 g
hiivaa
1 dl
sokeria
½ tl
suolaa
1 tl
kardemummaa
1
muna
noin 7 dl
vehnäjauhoja
50 g
voita (pehmeää)
Paistamiseen
1 l
rypsiöljyä
Lisäksi
noin 2 dl
sokeria
Munkkitaikina – ohje:
- Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva maitoon. Sekoita joukkoon sokeri, suola, kardemumma, muna ja suurin osa jauhoista.
- Lisää pehmeä voi. Alusta vähitellen loput jauhot taikinaan ja vaivaa kimmoisaksi. Taikinan tulee irrota juuri ja juuri kulhon reunoista.
- Kohota munkkitaikina liinan alla kaksinkertaiseksi, noin 30 minuuttia.
- Jaa taikina osiin ja pyörittele pikkupulliksi. Säästä peukalonpään kokoinen pala taikinaa koepaistoon. Jos teet munkkirinkilöitä, tee kuhunkin pullaan reikä keskelle ja kasvata sitä sormilla pyörittäen niin, että munkkitaikinasta muotoutuu rinkilä.
- Kohota munkkeja leivinpaperin päällä liinalla peitettynä 15–30 minuuttia. Huom! Voit voidella leivinpaperin kevyesti öljyllä, jotta munkit irtoavat siitä helposti.
- Kuumenna öljy padassa tai paksupohjaisessa kattilassa 170-asteiseksi. Varaa viereen kansi, jolla saat liekit tukahdutettua, jos rasva ylikuumenee.
- Paista 2–3 munkkia kerrallaan. Anna munkin kypsyä 1–5 minuuttia koosta riippuen, käännä ja kypsennä samoin toiselta puolelta.
- Nosta kypsät munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan. Pyörittele munkit kuumina sokerissa.
Vinkit!
- Älä kaada käytettyä öljyä viemäriin, vaan hävitä se suljetussa muoviastiassa sekajätteen joukossa.
- Saat vegaanisen munkkitaikinan, kun jätät munan pois ja vaihdat maidon sekä voin kasvipohjaisiin tuotteisiin.
- Munkkien paistaminen on helpompaa kuin uskotkaan! Katso kattavat vinkit, joiden avulla onnistut munkkien paistossa.
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat