
Näin leivot hurmaavan pehmeät munkkirinkilät – ruokatoimittaja paljastaa 3 vinkkiä
Malttia jauhojen lisäämisessä ja aikaa kohotukselle – ruokatoimittaja Raisa Laineen vinkkien avulla saat herkutella pehmeillä munkkirinkilöillä. Nappaa resepti vinkkien alta!
Pehmeät munkkirinkilät ruokatoimittajan vinkeillä:
1. Malttia jauhojen kanssa
Jotta munkkirinkilöistä tulee pehmeitä, on taikinankin oltava pehmeää. Malta lisätä jauhoja alustuksen loppuvaiheessa pienissä erissä ja lopeta heti, kun taikina ei tartu käsiin ja irtoaa kulhon reunoista. Rinkilöiden pehmeyteen vaikuttaa myös rauhallinen kohottaminen. Hyvä nyrkkisääntö on, että taikinan tulee tuplaantua liinan alla.
2. Löytyykö sitkoa?
Rinkilät kypsyvät nopeammin ja tasaisemmin kuin pyöreä munkki. Jos taikina on koostumukseltaan sopivaa, se ei vaadi työstettäessä lisäjauhoja vaan irtoaa käsistä ja tuntuu hyvän sitkoiselta. Leivontavaiheessa käytetyt jauhot kuivattavat munkkeja turhaan. Anna rinkilän kohota rauhassa ennen kypsentämistä.
Saat pehmoisia munkkeja, kun kohotat rauhassa ja pihistelet jauhoissa.
3. Öljykylvyssä sopivan kypsäksi
Valitse paistoon valurautapata tai paksupohjainen, kannellinen teräskattila. Tarkista öljyn oikea lämpötila ensin pienellä palalla taikinaa. Sen tulisi paistua 1–2 minuutissa kauniin ruskeaksi. Kun rinkilät on paistettu, siivilöi ja pullota jäähtynyt öljy. Se kelpaa vielä 1–2 kertaa samaan paistotarkoitukseen.
Pehmeät munkkirinkilät
Resepti: Raisa Laine | 18 rinkilää
25 min + 45 min kohottaminen + 12 min kypsentäminen

Ainekset:
- 25 g hiivaa
- 2½ dl maitoa
- 1 dl sokeria
- 1 tl suolaa
- 2 tl kardemummaa
- 1 muna
- n. 7 dl vehnäjauhoja
- 50 g pehmeää voita
- LISÄKSI
- 1 l rypsiöljyä
- hienoa sokeria
Pehmeät munkkirinkilät – ohje:
- Murustele hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Sekoita joukkoon sokeri, suola, kardemumma, muna ja noin kaksi kolmasosaa jauhoista. Lisää pehmeä voi. Alusta vähitellen loput jauhot taikinaan. Taikinan tulee irrota juuri ja juuri kulhon reunoista. Anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi. Tähän menee noin 30 minuuttia.
- Leivo taikina pikkupulliksi. Säästä pieni, noin peukalonpään kokoinen pala taikinaa koepaistoon. Tee pulliin reikä keskelle ja kasvata sitä sormilla pyörittäen niin, että saat rinkilän. Kohota rinkilöitä liinan alla vielä noin 15 minuuttia.
- Kuumenna öljy padassa tai paksupohjaisessa kattilassa. Testaa öljyn kuumuutta pienellä taikinapalalla. Öljy on sopivaa (n. 170-asteista), kun taikinapala nousee heti öljyyn päästyään pintaan poreilemaan ja kypsyy kauniin ruskeaksi 1–2 minuutissa.
- Paista 2–3 munkkia kerrallaan kattilan koosta riippuen. Anna munkin kypsyä reilu minuutti, käännä metallisella reikäkauhalla ja kypsennä myös toiselta puolen reilu minuutti. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan.
- Pyöritä munkit sokerissa mahdollisimman pian paiston jälkeen, sillä sokeri tarttuu parhaiten kuumiin rinkilöihin. Sokeroinnin voi tehdä myös paperipussissa.