Sitruunaiset rosettileivokset

Reseptin ainekset (10 kpl)
Rosetit
- 2munaa
- 1 rklsokeria
- 1 tlvanilliinisokeria
- 1/4 tlsuolaa
- 200 granskankermaa (rasvaa 28 %)
- 1 1/2 dlvehnäjauhoja
Kypsentämiseen
- 3 dlrypsiöljyä
Sitruunavaahto
- 250 gmaitorahkaa
- 1/2 dlsokeria
- 2 tlvaniljasokeria
- 2 tlsitruunankuoriraastetta
- 2 rklsitruunamehua
- 1 dlkuohukermaa
Koristeluun
- 1 rkltomusokeria
Sitruunaiset rosettileivokset valmistuvat näin:
Riko munat kulhoon. Lisää joukkoon muut aineet ja sekoita taikina tasaiseksi. Anna taikinan turvota hetken aikaa.
Kuumenna paistamista varten öljy padassa tai kattilassa. Käytä keittämiseen 100-prosenttista rasvaa eli kookosrasvaa tai rypsiöljyä, jota tulee olla kattilan pohjalla vähintään 4 cm. Pata voi olla pieni, koska rosetteja kypsennetään yksi kerrallaan.Valurautapata on paras uppopaistoastia, mutta muukin paksupohjainen kattila sopii. Kasta rosettirauta paistokuumaan (180 °C) rasvaan. Kasta rauta sitten taikinaan, lähes raudan yläreunaan asti, mutta älä yhtään yli, sillä kypsyneen rosetin irrottaminen on tällöin hankalaa.
Anna rosetin kypsyä kauniin ruskeaksi ja nosta talouspaperin päälle valumaan. Kuumenna rauta ja jatka kuten edellä. Jos rosetit eivät irtoa raudasta helposti, auta varovasti veitsellä.
Valmista sitruunavaahto. Sekoita rahkaan sokerit, sitruunankuoriraaste ja mehu. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita vaahto rahkan joukkoon. Tarkista makeus.
Levitä reilu ruokalusikallinen vaahtoa rosetin päälle ja paina toinen rosetti kanneksi. Siivilöi valmiiden leivosten päälle tomusokeria. Tarjoa heti.
- Rosettirauta on varrellinen, uppopaistossa kypsennettävien leivonnaisten muotoilu- ja kypsentämisväline. Rautaan kuuluu yleensä kolme vaihdettavaa muottia eli kuvioterää, kukka, lehti ja perhonen. Reikäkauha on kätevä apuväline, jolla saat nostettua öljyyn irronneet rosetit näppärästi talouspaperin päälle
- Paras uppopaistolämpötila on 180 astetta. Rasvan kuumuutta voi kokeilla pienellä leipäpalalla, kun leipäpala ruskettuu kauniin ruskeaksi minuutissa, on rasva sopivan kuumaa.
- Varo tiputtamasta rasvaan vettä, sillä silloin rasva alkaa roiskua. Varaa lieden lähettyville kansi, jolla saat liekit tukahdutettua siltä varalta, jos rasva kuumenisi liikaa ja syttyisi palamaan.
- Siivilöi käytetty rasva hieman jäähtyneenä ja säilytä viileässä. Samaa rasvaa voit käyttää noin kolme kertaa. Älä kaada käytettyä rasvaa viemäriin, vaan pakkaa se tiiviisti esimerkiksi omaan pulloonsa ja hävitä sekajätteen joukossa.







