
”Tyylikäs ja kukkaroystävällinen kuohuviini kilistelyyn” – viiniasiantuntija Ilkka Sirén vinkkaa parhaat pikkolokuoharit, poks!
Klassinen cava, eloisa prosecco vai samppanjan moniulotteinen syvyys? Viiniasiantuntija Ilkka Sirén vinkkaa parhaat demi- ja piccolo-pulloissa myytävät kuohuviinit – täydellinen valinta, kun kaipaat vain lasillisen kuplivaa.
Kilistelyyn ja suolapalojen seuraksi
Klassinen cava, jossa yhdistyvät perinteiset Macabeo-, Xarel-lo- ja Parellada-rypäleet. Hinta-laatusuhteeltaan erinomainen kuohuviini hurmaa omenaisella ja sitruksisella tuoksullaan, jota täydentävät pähkinäiset vivahteet. Kuiva ja raikas maku saa ryhtiä eloisasta kuplarakenteesta. Yksi vanhimmista cava-taloista valmistaa tätä tyylikästä ja kukkaroystävällistä kuohuviiniä, joka sopii niin kilistelyyn kuin tapasten kylkeen.

Juhlaan kuin juhlaan
Eloisa ja helposti lähestyttävä prosecco toimii niin aperitiivina kuin ruokapöydässä. Extra dry -makeusaste tarkoittaa hieman korkeampaa sokeripitoisuutta verrattuna brut-kuohuviineihin, mikä tuo viiniin pehmeyttä ja hedelmäisyyttä. Silti se luokitellaan kuivaksi. Tuoksussa voi aistia päärynää, persikkaa ja hienostuneita kukkaisia vivahteita. Proseccolle tyypillinen pirteä kuplarakenne on virkistävä ja raikas. Kokeile italialaisten antipastojen, kuten prosciutton ja meloniviipaleiden tai sushin parina.

Täydellinen nautiskeluun
Tämä on yksi samppanjamaailman arvostetuimmista cuvée-kuohuviineistä. Samppanja valmistetaan lisäämällä tuoreeseen viiniin 40 prosenttia 5–15 vuoden ikäisiä reserve-viinejä, minkä jälkeen se kypsyy kellarissa jopa kuusi vuotta. Pitkä kypsytys tuo makuun moniulotteisuutta ja syvyyttä. Tuoksussa voi aistia briossia, kuivattuja hedelmiä, hasselpähkinää ja hunajaisia vivahteita. Runsas ja kuohkea suutuntuma yhdistää kypsän sitruksen, aprikoosin ja pähkinäisyyden, ja pitkä, paahteinen jälkimaku kruunaa kokonaisuuden. Täydellinen valinta tryffelirisoton seuraksi.

Kermaisen pehmeät kuplat
Perinteisellä pullokäymismenetelmällä valmistettu luomukuohuviini heijastaa Alsacen viinialueen raikkautta ja monimuotoisuutta. Tuoksussa erottuvat viheromena, päärynä ja valkoiset kukat, joita täydentää hienoinen paahtoleivän vivahde. Maku on pitkä, ja hienojakoinen, lähes kermainen kuplarakenne tuo siihen pehmeyttä. Noin 18 kuukauden kypsytys hiivasakan päällä lisää viiniin syvyyttä ja kerroksellisuutta. Loistava valinta paistettujen kampasimpukoiden ja parsan seuraksi.

”Samppanja kypsyy kellarissa jopa kuusi vuotta, mikä tuo makuun moniulotteisuutta.”
Hedelmää & metsämarjoja
Elegantti ja raikas roseesamppanja syntyy lisäämällä valkoviiniin seitsemän prosenttia punaviiniä, mikä antaa sille kauniin vaaleanpunaisen värin. Tuoksussa erottuu metsämansikkaa, vadelmaa, sitrushedelmiä ja hentoa briossia. Viininvalmistajan rapea ja ryhdikäs tyyli tukee heleän hedelmäistä makuprofiilia tyylikkäästi. Herkullinen valinta ruokapöytään, esimerkiksi lohitartarin kumppaniksi.
