Hampurilaiset
Hampurilaiset ovat ihan parhaita itse tehtynä. Kokoa paras hampurilainen kunnon hampurilaispihvistä ja itse tehdyistä tai laadukkaasta, valmiista hampurilaissämpylästä. Maukkaat lisukkeet, kuten itse tehty ketsuppi tai marinoidut punasipulit nostavat burgerin uudelle tasolle. Hampparit sopivat moneen käyttöön: kesällä katuruoka valmistuu kätevästi grillissä, noutopöytään kannattaa valita minikokoiset hampurilaiset ja välipalaksi vaikkapa lohiburgeria tai papuhamppareita. Katso alta hampurilaisten tuunausvinkit ja reseptit!
Hampurilainen alusta loppuun itse tehtynä
Hampurilaispihvi
Täydellisessä hampurilaisessa on tietenkin kunnon pihvi! Mehevä jauhelihapihvi on klassisin valinta, eikä jauheliha tarvitse seurakseen välttämättä kuin sipulia ja mausteita. Lihatiskiltä hankittu, vastajauhettu jauheliha ei kaipaa kananmunaa sitomaan, muuten massaan voi lisätä yhden pienen kananmunan. Jos haluat hampurilaisesta supermehevän, testaa Hot Juicy Lucy -hampurilainen, johon piilotetaan pihvin sisälle cheddarjuustoa.
Kasvishampurilaisen väliin sopii itse tehty tai kaupan valmis kasvispihvi, monenlaiset kasviproteiinit, paistetut tofuviipaleet tai grillattu portobellosienen lakki. Muista kasvispihvikokkailuissa proteiini. Pavut, linssit, soijarouhe, hernerouhe, Härkis, siemenet ja tofu pitävät huolen, ettei heti uudelleen tule nälkä. Murskatut kikherneet ja pavut pitävät kasvispihvit paremmin koossa. Kokeile esimerkiksi hernerouhe-kasvispihvejä ja vegaanisia mustapapupihvejä! Jos haluat pihveihin lisää rakennetta, ripottele pinnalle jotain rapeaa. Rouhitut pähkinät tai seesaminsiemenet antavat pihveihin hyvää purutuntumaa ja paahtuessaan myös makua.
Pihvin sijasta hampurilaisen väliin voi myös sujauttaa halloumia tai erilaisia nyhtölihoja, kuten pulled porkia tai nyhtökanaa. Vegaaninen nyhtökaura sopii myös mainiosti burgereiden täytteeksi. Kevyempi hampurilainen syntyy, kun valitset hampparin väliin höyrytettyä tai paistettua lohta ja raikasta jogurttikastiketta.
Hampurilaissämpylä
Tuore ja pehmeä vai rapeaksi paahdettu? Hampurilaissämpylän valinta on makuasia. Täydellinen sämpylä on kuitenkin tarpeeksi luja ja kookas, jotta se pystyy pitämään runsaat täytteet sisällään. Rasvaisempi taikina pitää huolen, että sämpylä ei kuivu lämmitettäessä. Maultaan sämpylä saa olla hieman makea, koska makeus pelaa yhteen suolaisten täytteiden kanssa. Paahda sämpylät samalla grillillä kuin pihvit.
Sämpylät voi leipoa itse tai käyttää valmiita hampurilaissämpylöitä. Myös ruisleipä tai tavallinen sämpylä sopii hyvin hampurilaisen kokoamiseen. Trendikäs ja kevyt bataattiburgeri syntyy, kun paahdat sämpylän tilalle noin sentin paksuiset bataattiviipaleet.
Hampurilaisjuusto
- Sinihomejuusto kilpailee voimakkuudellaan pihvin kanssa mutta on juustonystävän suosikki. Se sopii mausteisten kastikkeiden pariksi.
- Savujuusto käy upeasti yhteen savuisen bbq-kastikkeen ja grillatun hampurilaisen kanssa. Hyvä valinta kesäburgeriin. Savujuustoa löytyy esimerkiksi näistä ahvenburgereista!
- Raclette tietenkin sulaa täydellisesti. Täyteläinen maku ei huononna tilannetta yhtään.
- Mozzarella ja tomaatti toimivat yhdessä myös hampurilaisessa. Valuta juusto hyvin, ettei kokonaisuudesta tule mössöinen.
- Cheddar on klassikkovalinta. Se on sopivan suolainen, kauniin oranssin värinen ja sulaa juuri oikein. Testaa cheddaria hiiligrillissä savustetussa Texas burgerissa.
- Vuohenjuusto maistuu ihanan kermaiselta sulaneena. Voit paistaa juuston erikseen, jolloin saat siihen rapean pinnan. Vuohenjuuston maku pääsee oikeuksiinsa punajuuri-vuohenjuustohampurilaisessa.
Hampurilaisen lisukkeet
Hampurilaisen väliin voi sujauttaa esimerkiksi rapeaksi paistettua pekonia, viipaloitua tomaattia, kurkkua ja salaattia. Ketsuppi, sinappi, majoneesi ja kurkkusalaatti antavat hampurilaiselle mehevyyttä.
Majoneesinen kaalisalaatti eli coleslaw sopii myös hyvin hampurilaisen väliin tai lisukkeeksi. Muussattu avokado tai guacamole toimivat hyvin hampurilaisen mehevöittäjänä. Kokeile myös mausteista makuyhdistelmää, esimerkiksi wasabilla maustettua avokadotahnaa tai harissalla piristettyä kikhernelevitettä.