Vegaaninen ruokavalio on maidoton ja munaton kasvisruokavalio, johon eivät kuulu eläinperäiset raaka-aineet. Monipuoliset ja herkulliset vegaaniset ruoat sisältävät runsaasti erilaisia kasviksia ja palkokasveja, pähkinöitä sekä ja kasvikermoja ja -juomia. Tästä teemasta löydät parhaat vegaaniset reseptimme!
Vegaaniset keitot ovat helppoja valmistaa. Erilaisista
linssikeitoista ja
kasvissosekeitoista saa lähes kaikille ruokailijoille sopivia. Täyteläisyyttä keittoihin antaa
kookosmaito tai
kaurajuoma. Kokeile myös kirkasliemisiä keittoja, kuten japanilaistyylistä
tofukeittoa tai vietnamilaista
riisinuudelikeittoa.
Moni kasviskeitto on muunnettavissa vegaaniseksi. Tärkeintä on käyttää voin ja kerman sijaan kasvirasvapohjaisia, maidottomia tuotteita. Vegaaniseen ruokavalioon kuuluu myös hunajan välttäminen. Joten jos tomaattisen liemen maku on pyöristetty hunajalla, voit korvata sen tilkalla siirappia tai ripauksella sokeria.
Pastat ovat vegaanisia, ellei niiden valmistuksessa ole käytetty kananmunaa.
Tavallinen kuivapasta, täysjyväpastat, eri viljalaaduista ja
pavuista valmistetut sopivat hyvin tarkoitukseen. Pastalaatua vaihtamalla saa ruokiin kuitua ja makua.
Myös kesäkurpitsasta saa mainiot
kasvisnuudelit tai
-spagetin.
Vegaanisissa salaateissa vain mielikuvitus on rajana.
Raikkaiden salaattien lisäksi kannattaa tehdä lämpimiä versioita
pannulla tai
uunissa paahtamalla. Parhaat vegaaniset salaatit valmistuvat kauden aineksista ja niissä on monipuolisesti myös
palkokasveja ja
pähkinöitä.
Useimmat tavalliset lisäkesalaatit ovat vegaanisia, jos ne eivät sisällä juustoja tai maitopohjaisia kastikkeita. Tilkka öljymäistä kastiketta mehevöittää salaatin kuin salaatin.
Vegaaniset leivonnaiset valmistuvat ilman kananmunia ja maitotuotteita. Kokeile vaikka
öljyyn leivottavia brownieita, kaurakeksipohjaista kakkua ja
vegaanista voileipäkakkua.
Vegaaninen marenki vatkataan kikherneiden liemestä eli aquafabasta ja sokerista. Testaa vegaanista marenkia ihanan överissä
toffeepavlovassa.