
Sehän on vegemörkö! Pyry kehitti vegaanisen version lapsuuden lempiruoastaan: ”Täydellinen lohturuoka”
Tamperelainen Pyry Urhonen kehitti vegaanisen mustamakkaran. Idea oli pyörinyt Pyryn mielessä jo vuosia ennen kun hän keksi, miten vegeversioon saa alkuperäistä muistuttavan suutuntuman.
Tamperelainen Pyry Urhonen lopetti lihan syömisen 24 vuotta sitten. Lopettamisen syynä ei kuitenkaan ollut maku, ja joitain ruokia hän kaipaa edelleen. Yksi näistä ruoista on hänen lapsuuden suosikkinsa mustamakkara. Pyry mietti vuosia, miten onnistuisi jäljittelemään kaipaamaansa herkkua vegaanisesti.
– Jos mieleni tekee jotain enkä löydä sitä mistään, koitan tehdä sitä itse.
Isoin este vegaanisen version tekemisessä oli kuoren jäljittely. Pyry muistaa vahvasti mustamakkaran suutuntuman ja napsahtavan kuoren.
– Näin jossain ravintolassa vegaanista mustamakkaraa, mutta se oli kääritty viininlehtiin ja muistutti koostumukseltaan enemmän kaalikäärylettä.
Sitten Pyry keksi käyttää kuorena nori-merilevää.
– Makasin yöllä sängyssä, kun idea tuli yhtäkkiä mieleeni.

”Yksi tyyppi oli ajanut Hyvinkäältä asti maistamaan vegemörköä ennen kuin sitä oli vielä edes tarjolla.”
Sen jälkeen resepti syntyi kuin itsestään. Alkuperäisen makkaran umamista makua Pyry matki misolla.
– Olen saanut useilta palautetta, että tekemässäni versiossa on todella samaa meininkiä kuin alkuperäisessä.
Mustamakkaran vegeversion Pyry on nimennyt vegemöröksi.
Tänä kesänä Pyry hioi jo vuosia jalostamansa reseptin Finlaysonin Kattopuutarha-kahvilaan tarjottavaksi. Kahvilassa tarjoiltava vegemörkö on gluteeniton ja yksinkertaisempi valmistaa kuin kotikeittiön versio.

Aiemmin Pyry oli kehittänyt kahvilalle seitanin, joka on saanut paljon suosiota. Myös mustamakkaran vastaanotto näyttää Pyryn mukaan olleen hyvä. Ensimmäinen erä kahvilassa myytiin nopeasti loppuun.
– Yksi tyyppi oli ajanut Hyvinkäältä asti maistamaan vegemörköä ennen kuin sitä oli vielä edes tarjolla.
Pyry uskoo, että mustamakkaran vegaaniversiolle riittää kysyntää, sillä se on monelle tamperelaiselle kasvisyöjälle nostalginen ruoka lapsuudesta.
– Se on täydellinen lohturuoka.