Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Perinneherkku vegenä

Sehän on vegemörkö! Pyry kehitti vegaanisen version lapsuuden lempiruoastaan: ”Täydellinen lohturuoka”

Tamperelainen Pyry Urhonen kehitti vegaanisen mustamakkaran. Idea oli pyörinyt Pyryn mielessä jo vuosia ennen kun hän keksi, miten vegeversioon saa alkuperäistä muistuttavan suutuntuman.

21.8.2025

Tamperelainen Pyry Urhonen lopetti lihan syömisen 24 vuotta sitten. Lopettamisen syynä ei kuitenkaan ollut maku, ja joitain ruokia hän kaipaa edelleen. Yksi näistä ruoista on hänen lapsuuden suosikkinsa mustamakkara. Pyry mietti vuosia, miten onnistuisi jäljittelemään kaipaamaansa herkkua vegaanisesti.

– Jos mieleni tekee jotain enkä löydä sitä mistään, koitan tehdä sitä itse.

Isoin este vegaanisen version tekemisessä oli kuoren jäljittely. Pyry muistaa vahvasti mustamakkaran suutuntuman ja napsahtavan kuoren.

– Näin jossain ravintolassa vegaanista mustamakkaraa, mutta se oli kääritty viininlehtiin ja muistutti koostumukseltaan enemmän kaalikäärylettä.

Sitten Pyry keksi käyttää kuorena nori-merilevää.

– Makasin yöllä sängyssä, kun idea tuli yhtäkkiä mieleeni.

Pyry ei ole ammatiltaan kokki, mutta hän on innokas ruoanlaittaja. Vegaanista mustamakkaraa hän kehitteli vuosia.
Vegaaninen mustamakkara
Pyryn vegaaninen mustamakkara eli ”vegemörkö” tarjoillaan samaan tapaan kuin alkuperäinenkin: puolukkahillon kera.
”Yksi tyyppi oli ajanut Hyvinkäältä asti maistamaan vegemörköä ennen kuin sitä oli vielä edes tarjolla.”

Sen jälkeen resepti syntyi kuin itsestään. Alkuperäisen makkaran umamista makua Pyry matki misolla.

– Olen saanut useilta palautetta, että tekemässäni versiossa on todella samaa meininkiä kuin alkuperäisessä.

Mustamakkaran vegeversion Pyry on nimennyt vegemöröksi.

Tänä kesänä Pyry hioi jo vuosia jalostamansa reseptin Finlaysonin Kattopuutarha-kahvilaan tarjottavaksi. Kahvilassa tarjoiltava vegemörkö on gluteeniton ja yksinkertaisempi valmistaa kuin kotikeittiön versio.

Vegaanisia mustamakkaroita
Vegaaniseen mustamakkaraan tulee nori-merilevästä tehdyn kuoren lisäksi misoa, tummaa riisiä ja mausteita. Kun makkara on koottu, sitä paistetaan uunissa, kunnes koostumus muistuttaa alkuperäistä tamperelaista herkkua. Pyrylle oli tärkeää saada makkaraan juuri oikeanlainen napsahtava kuori.

Aiemmin Pyry oli kehittänyt kahvilalle seitanin, joka on saanut paljon suosiota. Myös mustamakkaran vastaanotto näyttää Pyryn mukaan olleen hyvä. Ensimmäinen erä kahvilassa myytiin nopeasti loppuun.

– Yksi tyyppi oli ajanut Hyvinkäältä asti maistamaan vegemörköä ennen kuin sitä oli vielä edes tarjolla.

Pyry uskoo, että mustamakkaran vegaaniversiolle riittää kysyntää, sillä se on monelle tamperelaiselle kasvisyöjälle nostalginen ruoka lapsuudesta.

– Se on täydellinen lohturuoka.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt