
Tofuko tylsää? No ei! Satu Koiviston 6 vinkkiä, jotka saavat sinut rakastumaan tofuun
Tofupala on uskomattoman monikäyttöinen. Opettele ruokavaikuttaja Satu Koiviston parhaat niksit tofun käyttöön: kuivaa, raasta, murenna, soseuta tai höylää. Nappaa myös reseptit!
1. Kuivaa tofu painon alla
Tofupalat säilötään nesteeseen. Pannulla paistettava kuutioitu tofu on mukavamman rakenteista, kun sen kuivaa kunnolla ennen paistamista.
Kuivaaminen onnistuu ilman tofuprässiä painavan leikkuulaudan ja puhtaan keittiöpyyhkeen avulla: Leikkaa tofupala neljään osaan ja kiedo palat puhtaan keittiöpyyhkeen (tai talouspaperin) sisälle. Aseta päälle leikkuulauta tai vaikka lautaspino painoksi. Jätä tofu kuivumaan ainakin noin puoleksi tunniksi. Paloittele kuivunut tofu sopiviksi suupaloiksi.
2. Käytä sellaisenaan: murenna dippiin, höylää leivälle
Tofu on kypsää, joten se ei vaadi kypsentämistä erikseen. Murenna tofua majoneesin tai paksun jogurtin sekaan, lisää hienonnettuja tuoreita yrttejä, tilkka sitruunanmehua ja ripaus suolaa ja syö esimerkiksi dippikastikkeena tai uuniperunoiden kanssa. Kiinteä savustettu tofu toimii hyvin myös leivän päällä.
3. Rapea tofu pannulla
Jos et ehdi odotella tofun kuivumista mutta haaveissa on mahdollisimman rapea tofu, purista palasta nestettä ulos käsin ja murustele tofu sitten kuivalle pannulle. Paista viisi minuuttia sekoitellen ja lisää öljy ja mausteet. Röpelöinen pinta tarraa enemmän makua, ja tulos on maukkaampi.
4. Uunissa paahdettu rapeansitkeä tofu
Uunin avulla saat taiottua tofun rakenteesta suorastaan jauhelihamaisen. Aloita kuivaamalla kaksi tofupalaa painon alla. Raasta sitten tofu laatikkoraastimen karkealla terällä. Lisää 2 teelusikallista öljyä ja puoli teelusikallista suolaa ja levitä seos pellille leivinpaperin päälle. Paahda 200 asteessa uunin keskitasolla vajaa puoli tuntia muutaman kerran sekoitellen, jolloin tofu kuivuu, sitkeytyy ja rapeutuu.
Valmis raaste säilyy hyvin jääkaapissa muutaman päivän. Paahdettua tofuraastetta voit lisätä esimerkiksi kaalilaatikkoon, dan dan -nuudeleihin, paistettuun riisiin ja lasagneen.
5. Kokkaa tofupyörykät
Umamiset kasvispullat saat tofusta ja sienistä. Leikkaa herkkusienet viipaleiksi ja paahda uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia muutamasti sekoitellen. Hienonna sienet veitsellä, murustele painon alla kuivattu tofu ja surauta sienet ja tofu sauvasekoittimella tahnaksi. Mausta suolalla, muotoile pulliksi ja paista pannulla.
6. Lisää tofua suolaiseen piirakkaan
Jos kaipaat suolaiseen piirakkaan täyttävyyttä, hienonna tofupala soijaranskankerman kanssa ja levitä piirakkapohjan päälle. Tämä täyte myös hyytyy uunissa paistuessaan.