
Lauran ja Mikon kahden aineksen ”vegemeetvursti” villitsee – ”Edullisempaa ja terveellisempää kuin leikkeleet”
Mitä leivän päälle leikkeleen sijaan? Mikko Leinonen ja Laura Tauriainen vinkkaavat arkisesta oivalluksestaan tofuvurstista, josta tuli hetkessä hitti. Kahden aineksen superhelppo leivänpäällinen on uusien ravintosuositusten mukainen ja maistuu kaksikon mukaan aivan meetvurstilta. Mitä mieltä Kotona-toimituksen maistelijat olivat? Lue raadin kommentit jutun lopusta!
Mikko Leinonen ja Laura Tauriainen innostavat @sekologiset-Instagram-tilinsä videolla kokeilemaan leikkeleen korvaavaa, yllättävää yhdistelmää. Kaksikon mielestä se maistuu ihan meetvurstille, vaikka ei sisällä lihaa.
– Olen jo pitkään höylännyt savutofua leivän päälle ja ripotellut päälle valkosipulijauhetta. Yhdistelmässä on mielestäni meetvurstimainen maku, Mikko kertoo.
Kun uusista ravintosuosituksista uutisoitiin, Mikko ja Laura päättivät kertoa Mikon keksinnöstä somessa. Video pomppaa hauskasti silmään vastapainona pääosin negatiiviselle ravintosuosituskeskustelulle.
Mikon ja Lauran tofuvurstin resepti on yksinkertainen: savutofu höylätään leivän päälle tavallisella juustohöylällä, ja päälle ripotellaan valkosipulijauhetta. Tofu kannattaa aina ensin kuivata joko talouspaperin tai pyyhkeen sekä painon avulla.
– Muuten suutuntuma on liian vetinen. Kuivempi tofu on myös helpompi siivuttaa. Jalotofun savutofu on kotimainen, Lidlin Vemondo-savutofu on kiinteämpi, mutta molemmat toimivat tässä tarkoituksessa, Mikko sanoo.
– Säilytämme tofun ihan tavallisessa juustorasiassa. Se murenee ehkä hieman enemmän kuin höylättävä juusto, mutta tofua oppii tukemaan niin, ettei se höylättäessä murene.
”Olemme jo pari vuotta testailleet, mitä muuta kuin leikkelettä ja juustoa tykkäisimme leivän päällä syödä.”Laura Tauriainen
Pariskunnan ruokavalio muuttui kasvispainotteiseksi muutama vuosi sitten. Ensimmäinen sykäys oli vaihtaa kahvimaito kauramaitoon. Pikkuhiljaa myös muut liha- ja maitotuotteet korvautuivat erilaisilla kasviproteiineilla.
– Olemme jo pari vuotta testailleet, mitä muuta kuin leikkelettä ja juustoa tykkäisimme leivän päällä syödä. Esimerkiksi hummus sopii leivälle mainiosti, Laura kertoo.
Pari on syönyt paljon myös erilaisia vegeleikkeleitä ja -juustoja, joten heille on muodostunut liuta suosikkeja. Leikkeleistä he pitävät eniten Muun Roast biifistä, Vegan Delin Patésta ja Makukeittiön Kasvislauantaista, juustoista Kremelin Vegan toastista ja Violifen Mature cheddar flavor slicesista.
– Valmisleikkeet ja -juustot ovat kuitenkin kalliita, joten olemme vähentäneet niiden käyttöä ja hankimme niitä vain spessutilanteisiin. Olemme myös testanneet itse tehtyä vuustoa, Laura sanoo.
Lauran kokemuksen mukaan vegaaniruokavalioon siirtyminen voi tuoda myös lisäkiloja tullessaan, sillä monissa vegetuotteissa on paljon kookosrasvaa.
– Tofu on edullisempaa kuin leikkeleet ja lisäksi älyttömän terveellistä. Esimerkiksi suolaa on tofussa reilusti vähemmän kuin leikkeleissä yleensä.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämän Finelin mukaan sadassa grammassa meetvurstia on 372 kilokaloria, kun tofussa on 154 kilokaloria. Proteiinin määrä meetvurstissa on hivenen suurempi (noin 22 grammaa) kuin tofussa (noin 17 grammaa), sen sijaan suolaa tofussa on noin 36 milligrammaa, kun meetvurstissa sitä on yli satakertainen määrä, noin 3942 milligrammaa. Rasvaakin tofussa on vain noin 9 grammaa ja meetvurstissa noin 32 g.
Laura ja Mikko eivät ole täysin vegaaneja. Heidän mielestään täysvegaaniuus on lapsiperheissä toisinaan hieman haastavaa, varsinkin, jos lapsi on nirso. Perheen kuopus syö tofua sellaisenaan, mutta keskimmäinen on valikoivampi. Hän suostui vasta äskettäin ensimmäistä kertaa laittamaan tofua leivän päälle. Se oli vanhempien mukaan juhlava hetki.
– Kaikki vanhemmat tietävät, että erilaisten ruokavalioiden ylläpitäminen voi olla haastavaa lasten kanssa. Se on mielestämme ihan ymmärrettävää, ja siksi emme ole päässeet täysvegaaniuteen. Teemme parhaamme, se riittää nyt.
Lauran ja Mikon tofuvursti

Ainekset:
- savutofua
- valkosipulijauhetta
Tofuvursti – ohje:
- Kuivaa savutofu paperilla tai liinalla. Aseta halutessasi painon alle kuivumaan hetkeksi.
- Höylää tofusta viipaleita juustohöylällä ja asettele viipaleet leivän päälle.
- Ripottele päälle valkosipulijauhetta.
Toimitus testasi – näin tofuvurstia kommentoitiin:
- ”Maistuu jopa yllättävän paljon meetvurstille!”
- ”Vähän on meetvurstin makuinen.”
- ”Liian mieto! Kaupan vegeleikkeleet maistuvat enemmän.”
- ”Ehdottomasti tajuan, mistä on kyse, ja maku on kyllä meetvurstimainen. Eniten ilahdutti kuitenkin se, että tofua voi leikata juustohöylällä.”