
Jennin parin aineksen vegejuustosta tuli hillitön hitti – ”Lapset ihmettelivät, onko äiti tehnyt tämän itse”
Voisiko juuston makuisesta kaurakermasta tehdä vegaanista juustoa? Tätä ideaa Jenni Hildén lähti kehittämään ja saikin aikaan varsinaisen hittireseptin. Nyt Jenni paljastaa juuston salat ja jakaa reseptinsä Meillä kotonan lukijoille!
Itse tehty vegaaninen juusto, joka on nopea ja helppo tehdä vain kahdesta aineksesta ja maistuu vieläpä tosi hyvälle – voiko olla mahdollista? Kun vantaalainen Jenni Hildén jakoi Facebookin Vegaaniset kasvisruuat -ryhmään reseptinsä, vastaanotto oli riemukas.
Yksinkertaisimmillaan Jennin juusto valmistuu juustonmakuisesta kaurakermasta ja agar agar -hyytelöimisaineesta, halutessaan soijalesitiinistä saa vielä rasvaisuutta. Jennin reseptistä innostuneet ovat testanneet herkusta omia versioitaan, esimerkiksi chilillä, suolalla ja valkosipulilla maustettuna sekä käyttäen erimakuisia kaurakermoja.
Löydät Jennin vegejuuston reseptin tämän jutun lopusta!
Jenni, mistä sait idean vegaanisen juuston tekemiseen?
Minulla on nelihenkinen perhe ja olemme kaikki vegaaneja. En ole halunnut ostaa lapsilleni kaupasta vegaanisia juustoja, jotka sisältävät lähinnä kookosrasvaa ja suolaa. Idea itsetehtyyn juustoon alkoi pyöriä mielessäni, kun aloimme käyttää ruoanlaittoon juuston makuista kaurakermaa. Se on niin hyvää, että on lähes ihme, etteivät valmistajat itse tee siitä kaurapohjaista vegaanista juustoa.

Miten kermasta siis tehdään juustoa kotikeittiössä?
Keitän kerman ja lisään siihen agar agar -jauhetta, joka on levästä tehty, vegaaninen vaihtoehto liivatteelle. Halutessaan juustoon voi lisätä soijalesitiiniä, joka tuo siihen rasvaisuutta, tai esimerkiksi riisi- tai tapiokatärkkelystä, joilla juustosta voi saada venyvämmän. Lisäksi juustoon voi lisätä mausteita, kuten mustapippuria. Yhden satsin olen tehnyt myös tomaatin ja basilikan makuisesta kaurakermasta.
Kokeilitko itse juuston tekemistä monta kertaa, kun kehittelit reseptiä?
Toimiva resepti loksahti kohdilleen heti ensimmäisellä yrityksellä. Käytin siihen kaurakermaa, agar agaria ja soijalesitiiniä. Kuitenkin juusto meni perheelleni niin hyvin kaupaksi, että lähdin aika pian kokeilemaan, voisiko siitä tehdä vielä halvemman version. Totesinkin, että osan kermasta voi hyvin korvata kasvimaidolla, esimerkiksi kaurajuomalla.
Viimeisin kokeiluni oli lisätä juustoon tärkkelystä. Kasvipohjaiset juustot ovat yleensä aika murenevia, eli niitä ei pysty rullaamaan, kuten lehmänmaitojuustoa. Jos niin tekee, ne napsahtavat poikki. Kun yhtenä päivänä söimme tapiokatärkkelyksestä tehtyjä nuudeleita, totesin, että en olivat ällöttävän venyviä. Siitä mieleeni tuli, voisiko juustoon lisätä juuri tärkkelystä venyvyyden lisäämiseksi. Tein yhden kokeilun kaurakermasta, kaurajuomasta, riisi- ja tapiokatärkkelysjauhoista ja soijalesitiinistä, ja kun se oli jähmettynyt kunnolla, tuli rakenteesta hiukan aikaisempaa joustavampi.

Miten agar agaria tai soijalesitiiniä pitää käsitellä, jos juuston tekemistä kokeilee?
Soijalesitiini kannattaa jauhaa pulveriksi esimerkiksi tehosekoittimella, että se sekoittuu juustomassaan hyvin. Se sekoitetaan kuumaan nesteeseen, eli lisätään kerman sekaan, kun sen kiehauttaa.
Agar agar kannattaa sekoittaa jo kylmään nesteeseen, koska kuumassa se alkaa hyytyä. Kun nestettä lämmittää, sitä pitää sekoitella koko ajan. Neste kiehautetaan, ja kun se alkaa muutamassa minuutissa sakeutua, se tulee nopeasti kaataa muottiin, jossa juuston tekee.
Alun perin lähdit kehittelemään juustoa lapsillesi. Miten se on heille maistunut?
He vetäisivät sitä sellaisenaan ja ovat ihmetelleet, onko äiti oikeasti tehnyt tämän itse. Viimeisimmän juuston tein jo kaksinkertaisella ohjeella, josko siitä riittäisi vähän pidempään kuin päiväksi.

Höylättävä vegejuusto
Resepti: Jenni Hildén
- 1 prk (250 ml) juuston makuista kaurakermaa (esim. Fazer Aito)
- noin 2 rkl agar agaria (jauhe)
- (1 rkl tapiokatärkkelystä)
- (1 rkl soijalesitiiniä)
Höylättävä vegejuusto – ohje:
- Sekoita agar agar ja halutessasi tapiokatärkkelys kylmään soijakermaan kattilassa.
- Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoitellen. Lisää soijalesitiini kuumaan kermaan, jos haluat käyttää sitä tuomaan rasvaisuutta.
- Sekoita hyvin 3–4 minuuttia, kunnes neste alkaa paksuuntua.
- Kaada nopeasti jäähtymään pieneen kulhoon tai pakasterasiaan.
- Laita hyytymään jääkaappiin noin kahdeksi tunniksi.
Katso myös tämä resepti: Vegaaninen juusto cashewpähkinöistä – herkullinen lisuke valmistuu helposti kotona tehosekoittimella
