Pähkinät ja siemenet sisältävät runsaasti proteiinia, hyvää pehmeää rasvaa sekä vitamiineja ja kivennäisaineita. Tutustu pähkinöiden ja siemenien eri käyttötarkoituksiin ja ota ravitsevista herkuista kaikki irti!
Runsaasti E-vitamiinia sekä kaliumia, magnesiumia sinkkiä ja rautaa sisältävät hampunsiemenet sopiva paahdettuina naposteltaviksi tai ruoanlaittoon. Siemenmurskaa voi käyttää esimerkiksi kasvispihveihin, keksien leivontaan tai puuroihin. Hampunsiemenistä voi valmistaa myös hamppumaitoa tai -kermaa tai maukasta levitettä.
Unikonsiemenet maustavat ja kaunistavat leivät, sämpylät ja voisarvet. Siemeniä voi lisätä myös salaattien, keittojen, keitetyn pastan sekä kaaliruokien mausteeksi.
Murskatuista seesaminsiemenistä tehtyä tahnaa eli tahinia käytetään hummuksen raaka-aineena ja sen lisäksi myös halvan valmistukseen. Seesaminsiemeniä voi paahtaa tai syödä sellaisenaan.
Pellavansiemenet ovat erinomainen omega-3- ja omega-6-rasvahappojen sekä kuidun lähde. Ripottele pellavansiemeniä puuroon, keittoon, salaattiin, siemennäkkäriin tai leipätaikinaan. Veteen liotettuina siemenet edistävät tunnetusti vatsan toimintaa.
Pinjansiemenet ovat pestokastikkeen olennainen raaka-aine, mutta siemenistä voi valmistaa muita herkullisia levitteitä. Pinjansiemenet sopivat myös salaatteihin, ruoanlaittoon ja leivontaan joko sellaisenaan tai paahdettuina.
Kurpitsansiemenet tuovat makua sosekeittoihin, salaatteihin, puuroihin, leipään ja siemennäkkäriin. Runsaasti rautaa, kaliumia, magnesiumia ja sinkkiä sisältävät siemenet ovat herkullisia myös sellaisenaan tai paahdettuina ja maustettuina.
Tehokkaasti geeliytyvät siemenet sopivat mainiosti tuorepuuroihin tai vanukkaisiin. Pienikokoisina ne ovat kiva lisä myös hilloissa ja siemennäkkärissä.
Auringonkukansiemenet sisältävät runsaasti omega-6-linolihappoa. Siemenet sopivat käytettäväksi esimerkiksi salaatteihin, keittoihin, puuroihin, leivonnaisiin, sämpylöihin ja mysleihin. Siemenistä syntyy myös maukas levite.
Täyteläisen ja pehmeän makuinen pekaanipähkinä tunnetaan erityisesti ikonisesta jenkkiherkusta, pekaanipähkinäpiiraasta. Pekaanipähkinä on parhaimmillaan piirakoissa ja makeissa leivonnaisissa.
Manteli on maultaan mieto ja täyteläinen, paahdettuna ja kuorellisena maku on voimakkaampi. Mantelijauho sopii gluteenittomaan leivontaan. Runsasrasvaisena manteli mehevöittää taikinat.
Makea ja liki kermaisen makuinen cashew on sellaisenaan mieto mutta paahdettuna voimakkaamman makuinen. Cashew antaa mukavaa puruvastusta, kun sitä rouhii keksi- ja kakkutaikinoihin. Kokeile myös toscakakussa manteleiden kanssa.
Voimakkaan makuinen hasselpähkinä antaa aromia pienempinäkin määrinä. Hasselpähkinäjauhot sopivat gluteenittomaan leivontaan. Pähkinärouhetta on helppo lisätä taikinoihin, muffineihin ja suolaisiin tai makeisiin kekseihin.
Mantelipistaasipuun vihreitä siemeniä kutsutaan pistaasipähkinöiksi. Leivontaan sopivat parhaiten valmiiksi kuoritut ja suolaamattomat pistaasit. Pistaasit antavat ihanaa makua ja väripilkkuja kekseihin ja kakkuihin. Paahdetut pistaasit ovat koukuttavan herkullista naposteltavaa.
Kookas saksanpähkinä on voimakkaan ja herkullisen makuinen. Runsasrasvaisena saksanpähkinä antaa ruokiin ja leivonnaisiin makua, rakennetta ja mehevyyttä. Saksanpähkinän rasvapitoisuus tekee siitä helposti härskiintyvän.