Kotivinkki

Pistaasilohi rouskuu ja vihertää kerrassaan herkullisesti! Yrttisellä muruseoksella höystetty kala nautitaan raikkaan kurkkudipin kanssa

55 min
{
Aktiivinen
35 min
Passiivinen
20 min
Mausta uunilohi uudeksi kardemumman ja hunajan sävyttämällä sitruunamarinadilla ja yrttisellä pistaasimurulla. Tarjoile lohi Mast-o Khiar -kurkkukastikkeen ja sahramiriisin kanssa.
MA
MU
0
0
Julkaistu: 20.5.2022


Reseptin ainekset (4)

  • 800 gkirjolohi- tai lohifileetä

Maustekastike

  • 1valkosipulinkynsi
  • ½ rklsitruunankuoriraastetta
  • 1 rklsitruunanmehua
  • 1 rkloliiviöljyä
  • 1 rklhunajaa
  • ½ rkldijonsinappia
  • ½ tlsuolaa
  • ⅓ tlkardemummaa
  • ⅓ tlmustapippuria
  • ¼ tlchilihiutaleita

Pistaasimuru

  • 1 dlkuorittuja pistaaseja (suolaamattomia)
  • 1pieni viipale kuivahtanutta vaaleaa leipää
  • ½ dlkorianteria tai lehtipersiljaa
  • ½ tlsormisuolaa

Viimeistely

  • 1sitruuna
  • vuonankaalia tai tuoreyrttejä

Mast-o Khiar -kurkkudippi

  • 1kurkku
  • 1valkosipulinkynsi
  • ½ dltilliä
  • 2kevätsipulinvartta
  • 2 rkltuoretta minttua
  • 3 dlkreikkalaista tai turkkilaista jogurttia
  • ½ tlsuolaa
  • ⅓ tlmustapippuria

Pinnalle

  • keltaisia rusinoita, saksanpähkinöitä
  • kuivattuja ruusunterälehtiä
Tulosta

Pistaasilohi valmistetaan näin:

  1. Nypi fileestä mahdolliset ruodot. Kuivaa kalan pinta talouspaperilla. Nosta kala uunivuokaan tai leivin­paperin päälle pellille.
  2. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Pese sitruuna, raasta kuori ja purista mehu. Sekoita maustekastikkeen kaikki aineet pienessä kulhossa. Kaada kastike tasaisesti kalan päälle.
  3. Rouhi pistaasit ja leipä veitsellä tai tehosekoittimella. Hienonna korian­teri tai lehtipersilja. Sekoita rouheet ja yrtit. Ripottele muruseos kalan pintaan.
  4. Paista lohta 225 asteessa uunin keskitasolla noin 20 minuuttia fileen paksuudesta riippuen. Kala saa jäädä punertavaksi ja mehukkaaksi.
  5. Viimeistele pistaasilohi sitruunalohkoilla, vuonankaalilla tai tuore­yrteillä.

Mast-o Khiar -kurkkudippi valmistetaan näin:

  1. Leikkaa kurkku pitkittäin halki ja poista siemenet lusikalla kaapimalla. Leikkaa kurkku pienen pieniksi paloiksi.
  2. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Hienonna tilli, kevätsipulinvarret ja minttu.
  3. Sekoita kaikki ainekset jogurttiin. Mausta suolalla ja pippurilla.
  4. Kumoa dippi kulhoon. Viimeistele keltaisilla rusinoilla, saksanpähkinöillä ja kuivatuilla ruusunterälehdillä.

Tarjoile pistaasilohi tahdigin eli rapean sahramiriisin kanssa.

Kommentoi »