Pistaasilohi rouskuu ja vihertää kerrassaan herkullisesti! Yrttisellä muruseoksella höystetty kala nautitaan raikkaan kurkkudipin kanssa
55 min
{
Aktiivinen
35 minPassiivinen
20 minMausta uunilohi uudeksi kardemumman ja hunajan sävyttämällä sitruunamarinadilla ja yrttisellä pistaasimurulla. Tarjoile lohi Mast-o Khiar -kurkkukastikkeen ja sahramiriisin kanssa.
MA
MU
0
Teksti
Kuvat
Julkaistu: 20.5.2022

Pistaasilohi rouskuu ja vihertää kerrassaan herkullisesti! Yrttisellä muruseoksella höystetty kala nautitaan raikkaan kurkkudipin kanssa
Reseptin ainekset (4)
- 800 gkirjolohi- tai lohifileetä
Maustekastike
- 1valkosipulinkynsi
- ½ rklsitruunankuoriraastetta
- 1 rklsitruunanmehua
- 1 rkloliiviöljyä
- 1 rklhunajaa
- ½ rkldijonsinappia
- ½ tlsuolaa
- ⅓ tlkardemummaa
- ⅓ tlmustapippuria
- ¼ tlchilihiutaleita
Pistaasimuru
- 1 dlkuorittuja pistaaseja (suolaamattomia)
- 1pieni viipale kuivahtanutta vaaleaa leipää
- ½ dlkorianteria tai lehtipersiljaa
- ½ tlsormisuolaa
Viimeistely
- 1sitruuna
- vuonankaalia tai tuoreyrttejä
Mast-o Khiar -kurkkudippi
- 1kurkku
- 1valkosipulinkynsi
- ½ dltilliä
- 2kevätsipulinvartta
- 2 rkltuoretta minttua
- 3 dlkreikkalaista tai turkkilaista jogurttia
- ½ tlsuolaa
- ⅓ tlmustapippuria
Pinnalle
- keltaisia rusinoita, saksanpähkinöitä
- kuivattuja ruusunterälehtiä
Pistaasilohi valmistetaan näin:
- Nypi fileestä mahdolliset ruodot. Kuivaa kalan pinta talouspaperilla. Nosta kala uunivuokaan tai leivinpaperin päälle pellille.
- Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Pese sitruuna, raasta kuori ja purista mehu. Sekoita maustekastikkeen kaikki aineet pienessä kulhossa. Kaada kastike tasaisesti kalan päälle.
- Rouhi pistaasit ja leipä veitsellä tai tehosekoittimella. Hienonna korianteri tai lehtipersilja. Sekoita rouheet ja yrtit. Ripottele muruseos kalan pintaan.
- Paista lohta 225 asteessa uunin keskitasolla noin 20 minuuttia fileen paksuudesta riippuen. Kala saa jäädä punertavaksi ja mehukkaaksi.
- Viimeistele pistaasilohi sitruunalohkoilla, vuonankaalilla tai tuoreyrteillä.
Mast-o Khiar -kurkkudippi valmistetaan näin:
- Leikkaa kurkku pitkittäin halki ja poista siemenet lusikalla kaapimalla. Leikkaa kurkku pienen pieniksi paloiksi.
- Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Hienonna tilli, kevätsipulinvarret ja minttu.
- Sekoita kaikki ainekset jogurttiin. Mausta suolalla ja pippurilla.
- Kumoa dippi kulhoon. Viimeistele keltaisilla rusinoilla, saksanpähkinöillä ja kuivatuilla ruusunterälehdillä.
Tarjoile pistaasilohi tahdigin eli rapean sahramiriisin kanssa.

Väriä ja makua riisiin! Kullankeltainen tahdig eli sahramiriisi paistetaan rapeaksi pannulla
Kotivinkki

Sitruunalohi kuuluu uunilohien aateliin
Maku

Limeuunilohi on suosikkikokki Patrik Lindströmin arkibravuuri – suolainen fetajogurtti ja raikas kurkku-avokadosalsa antavat viimeisen silauksen
Maku

Uunissa paistetut munakoisot ja tahinikastike – raikas ja täyteläinen kasvisruoka, jonka katseleminenkin on nautinto
Maku

Sieni-shawarmat – helppoa, hyvää ja täyttävää! Ota talteen resepti ja huomaat miettiväsi, miten pärjäsitkään ilman
Maku

Jogurtti-kaalikeitto – bloggaaja Gelawej Viyanin reseptillä hurmaat illallisvieraat alkuruoasta alkaen
Maku

Kanakulho couscousilla – täydellinen kotoiluruoka maustetaan Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan henkeen
Kotivinkki

Siikaa napolilaisten kalastajien tyyliin! Saku Tuomisen helppo resepti hurmaa – ”Rakastan yksinkertaista ruokaa ja puhtaita makuja”
Kotivinkki