4,2(249)
Uunilohi – maukas ja mehevä arkiruoka maistuu kaikille
Gluteeniton
Munaton
40 min
{
Aktiivinen 15 min
Passiivinen 25 min
Uunilohi on helppo ja herkullinen kotiruoka, joka valmistuu uunissa kuin itsestään. Ranskankerma ja sitruuna tekevät kalasta mehevän. Nappaa tästä uusi arjen luottoreseptisi!
10.5.2008
 |
Maku
Reseptin ainekset
4 annosta
Uunilohi
600–800 glohifileetä
3 rkltuoretta tilliä (hienonnettuna)
2 dlranskankermaa (rasvaa 28 %)
1 tlsuolaa
¼ tlsitruunapippuria (suolaton)
3 rklsitruunamehua

Uunilohi – ohje:

  1. Nosta lohifilee uunivuokaan nahkapuoli alaspäin. Ripottele tuore tilli kalan päälle.
  2. Sekoita ranskankerma, suola, sitruunapippuri ja sitruunamehu keskenään. Sitruunamehun määrää voit halutessasi lisätä jopa 1 desiin saakka. Kaada seos tasaisesti kalan päälle.
  3. Kypsennä uunilohi 200 asteessa noin 25 minuuttia, kunnes se on mehevän kypsä. Tarjoa uunilohen kanssa esimerkiksi keitettyjä perunoita, raikasta salaattia ja ruisleipää.

Herkullinen uunilohi – vinkit!

Olet lähellä täydellistä uunilohta, kun valitset tuoretta kalaa ja kypsennät sen meheväksi sopivassa lämpötilassa. Yhtä kaikki, uunilohen valmistus on ilahduttavan helppoa! Ripaus suolaa, pippuria ja tilliä sekä loraus sitruunaa viimeistelevät rakastetun klassikon. Uunilohi paistetaan tavallisesti nahkapuoli alaspäin, jotta fileen pinta paahtuu uunissa.

Mitä lohta uuniloheen?

Lohi ja kirjolohi ovat eri kalalajeja, vaikkakin niitä voi hyvin käyttää samoissa ruoissa. Onkin täysin makuasia, kumman kaloista valitsee uuniloheen. Lohi on kirjolohta kookkaampi ja rasvaisempi kala. Kirjolohi taas on rakenteeltaan hieman kiinteämpää kuin lohi. Kirjolohessa on myös aavistuksen enemmän proteiinia. Kokeile uunikalana myös nieriää ja taimenta! Osta aina mahdollisimman tuoretta kalaa.

Pitääkö lohi huuhdella?

Halutessasi voit huuhdella lohen, mutta se ei ole tarpeellista. Kalaa ei kuitenkaan kannata seisottaa vedessä. Huuhtelun jälkeen lohen pinta kuivataan talouspaperilla.

Mistä tietää onko uunilohi kypsää?

Uunilohen paistoaika riippuu fileen paksuudesta. Jos uunilohta kypsentää liian kuumassa uunissa liian kauan, kalasta tulee ylikypsää ja kuivaa. Jätä lohi mahdollisimman meheväksi. 62-asteinen lohi on kypsä, mutta ei liian kuiva. Tarkimman lopputuloksen saat lämpömittarilla. Jos lämpömittaria ei ole, tarkkaile lohen kypsyyttä paiston aikana. Muista myös ottaa kala ajoissa huoneenlämpöön, noin puoli tuntia ennen paistamista.

Uunilohen maustaminen suolalla ja pippurilla

Perinteinen uunilohi maustetaan suolalla ja mustapippurilla. Sopiva suolan määrä on noin 1 teelusikallinen jokaista 500 grammaa kohden. Suolan voi ripotella kalan pintaan samalla, kun sen nostaa huoneenlämpöön ennen paistamista. Näin suola ehtii imeytyä myös pintakerrosten alle. Kokeile mustapippurin sijaan sitruunapippuria tai ärhäkämpää valkopippuria.

Kokeile myös sitruunaa ja tilliä

Sitruunan happo raikastaa rasvaisen kalan, ja tilli on itseoikeutettu kalojen mausteyrtti. Tillin tilalla voi kokeilla ruohosipulia ja sitruunan sijaan limeä, appelsiinia tai veriappelsiinia. Kalan mausteeksi sopivat myös sinappi, pesto ja teriyakikastike. Rapeutta tuovat erilaiset pähkinät, siemenet, hiutaleet ja leipämuru.

Kokeile myös näitä uunilohen versioita:

  • Teriyaki-uunilohi saa makua teriyaki-kastikkeesta, hunajasta, limestä ja inkivääristä.
  • Rapean uunilohen salaisuus on päälle ripoteltu siemen-ruisleipärouhe.
  • Appelsiini-pähkinäuunilohi yhdistää raikkaat sitrukset ja täyteläiset pekaanipähkinät.
  • Hasselbackan uunilohi ihastuttaa purjo-sinappihöystöllä, joka lusikoidaan lohifileen viiltoihin.
  • Limeuunilohi on kokki Patrik Lindströmin arkibravuuri, joka tarjoillaan suolaisen fetajogurtin ja raikkaan kurkku-avokadosalsan kera.
26 kommenttia
Tilaa uutiskirje tästä
Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.