Olet lähellä täydellistä uunilohta, kun valitset tuoretta kalaa ja kypsennät sen meheväksi sopivassa lämpötilassa. Yhtä kaikki, uunilohen valmistus on ilahduttavan helppoa! Ripaus suolaa, pippuria ja tilliä sekä loraus sitruunaa viimeistelevät rakastetun klassikon. Uunilohi paistetaan tavallisesti nahkapuoli alaspäin, jotta fileen pinta paahtuu uunissa.
Lohi ja kirjolohi ovat eri kalalajeja, vaikkakin niitä voi hyvin käyttää samoissa ruoissa. Onkin täysin makuasia, kumman kaloista valitsee uuniloheen. Lohi on kirjolohta kookkaampi ja rasvaisempi kala. Kirjolohi taas on rakenteeltaan hieman kiinteämpää kuin lohi. Kirjolohessa on myös aavistuksen enemmän proteiinia. Kokeile uunikalana myös nieriää ja taimenta! Osta aina mahdollisimman tuoretta kalaa.
Halutessasi voit huuhdella lohen, mutta se ei ole tarpeellista. Kalaa ei kuitenkaan kannata seisottaa vedessä. Huuhtelun jälkeen lohen pinta kuivataan talouspaperilla.
Uunilohen paistoaika riippuu fileen paksuudesta. Jos uunilohta kypsentää liian kuumassa uunissa liian kauan, kalasta tulee ylikypsää ja kuivaa. Jätä lohi mahdollisimman meheväksi. 62-asteinen lohi on kypsä, mutta ei liian kuiva. Tarkimman lopputuloksen saat lämpömittarilla. Jos lämpömittaria ei ole, tarkkaile lohen kypsyyttä paiston aikana. Muista myös ottaa kala ajoissa huoneenlämpöön, noin puoli tuntia ennen paistamista.
Perinteinen uunilohi maustetaan suolalla ja mustapippurilla. Sopiva suolan määrä on noin 1 teelusikallinen jokaista 500 grammaa kohden. Suolan voi ripotella kalan pintaan samalla, kun sen nostaa huoneenlämpöön ennen paistamista. Näin suola ehtii imeytyä myös pintakerrosten alle. Kokeile mustapippurin sijaan sitruunapippuria tai ärhäkämpää valkopippuria.
Sitruunan happo raikastaa rasvaisen kalan, ja tilli on itseoikeutettu kalojen mausteyrtti. Tillin tilalla voi kokeilla ruohosipulia ja sitruunan sijaan limeä, appelsiinia tai veriappelsiinia. Kalan mausteeksi sopivat myös sinappi, pesto ja teriyakikastike. Rapeutta tuovat erilaiset pähkinät, siemenet, hiutaleet ja leipämuru.