Maku

Uunilohi – maukas ja mehevä arkiruoka maistuu kaikille

40 min
{
Aktiivinen
15 min
Passiivinen
25 min
Uunilohi on helppo ja herkullinen kotiruoka, joka valmistuu uunissa kuin itsestään. Ranskankerma ja sitruuna tekevät kalasta mehevän. Nappaa tästä uusi arjen luottoreseptisi!
GL
MU
4.2
26
Julkaistu 10.5.2008


Reseptin ainekset (4 annosta)

Uunilohi

  • 600–800 glohifileetä
  • 3 rkltuoretta tilliä (hienonnettuna)
  • 2 dlranskankermaa (rasvaa 28 %)
  • 1 tlsuolaa
  • ¼ tlsitruunapippuria (suolaton)
  • 3 rklsitruunamehua
Ravintosisältö / 100g — 191 kcal
Tulosta

Uunilohi valmistuu näin:

  1. Nosta lohifilee uunivuokaan ja ripottele päälle tilli.
  2. Sekoita ranskankerma, suola, pippuri ja sitruunamehu keskenään. Sitruunamehun määrää voit halutessasi lisätä jopa 1 desiin saakka. Kaada seos kalan päälle.
  3. Paista uunilohta 200 asteessa noin 25 minuuttia. Tarjoa uunilohen kanssa esimerkiksi keitettyjä perunoita, raikasta salaattia ja ruisleipää.

Herkullinen uunilohi – vinkit!

Olet lähellä täydellistä uunilohta, kun valitset tuoretta kalaa ja kypsennät sen meheväksi sopivassa lämpötilassa. Yhtä kaikki, uunilohen valmistus on ilahduttavan helppoa! Ripaus suolaa, pippuria ja tilliä sekä loraus sitruunaa viimeistelevät rakastetun klassikon.

Lohi vai kirjolohi?

Lohi ja kirjolohi ovat eri kalalajeja, vaikkakin niitä voi hyvin käyttää samoissa ruoissa. Onkin täysin makuasia, kumman kaloista valitsee uuniloheen. Lohi on kirjolohta kookkaampi ja rasvaisempi kala. Kirjolohi taas on rakenteeltaan hieman kiinteämpää kuin lohi. Kirjolohessa on myös aavistuksen enemmän proteiinia. Kokeile uunikalana myös nieriää ja taimenta! Osta aina mahdollisimman tuoretta kalaa.

Paistaminen

Jos uunilohta kypsentää liian kuumassa uunissa liian kauan, kalasta tulee ylikypsää ja kuivaa. Jätä lohi mahdollisimman meheväksi. 62-asteinen lohi on kypsä, mutta ei liian kuiva. Tarkimman lopputuloksen saat lämpömittarilla. Jos lämpömittaria ei ole, tarkkaile lohen kypsyyttä paiston aikana. Muista myös ottaa kala ajoissa huoneenlämpöön, noin puoli tuntia ennen paistamista.

Suola ja pippuri

Perinteinen uunilohi maustetaan suolalla ja mustapippurilla. Suolan voi ripotella kalan pintaan samalla, kun sen nostaa huoneenlämpöön ennen paistamista. Näin suola ehtii imeytyä myös pintakerrosten alle. Kokeile mustapippurin sijaan sitruunapippuria tai ärhäkämpää valkopippuria.

Sitruuna ja tilli

Sitruunan happo raikastaa rasvaisen kalan, ja tilli on itseoikeutettu kalojen mausteyrtti. Tillin tilalla voi kokeilla ruohosipulia ja sitruunan sijaan limeä, appelsiinia tai veriappelsiinia. Kalan mausteeksi sopivat myös sinappi, pesto ja teriyakikastike. Rapeutta tuovat erilaiset pähkinät, siemenet, hiutaleet ja leipämuru.

Kokeile myös näitä uunilohen versioita:

  • Teriyaki-uunilohi saa makua teriyaki-kastikkeesta, hunajasta, limestä ja inkivääristä.
  • Rapean uunilohen salaisuus on päälle ripoteltu siemen-ruisleipärouhe.
  • Appelsiini-pähkinäuunilohi yhdistää raikkaat sitrukset ja täyteläiset pekaanipähkinät.
  • Hasselbackan uunilohi ihastuttaa purjo-sinappihöystöllä, joka lusikoidaan lohifileen viiltoihin.
  • Limeuunilohi on kokki Patrik Lindströmin arkibravuuri, joka tarjoillaan suolaisen fetajogurtin ja raikkaan kurkku-avokadosalsan kera.
26 kommenttia