Maku

”Mitä huumetta tämä oikein on?” – Ville ja Virve hurahtivat öljyhampun viljelyyn sen monipuolisuuden takia, mutta ennakkoluuloilta he eivät ole välttyneet

”Mitä huumetta tämä oikein on?” – Ville ja Virve hurahtivat öljyhampun viljelyyn sen monipuolisuuden takia, mutta ennakkoluuloilta he eivät ole välttyneet
Ville Virtanen ja Virve Kettunen valmistavat öljyhampusta ravitsevia ruokatuotteita. Mielikuva päihteestä on vahva, vaikka viljelyssä käytettävä kasvi ei sisällä juurikaan huumaavaa ainetta. Tiesitkö, että hamppu on yksi Suomen vanhimmista viljelykasveista?
Julkaistu: 15.9.2022

Hamppupellon parimetrinen, hiukan vihreältä teeltä tuoksuva kasvusto rehottaa jo hieman. On syyskuun loppu ja sadonkorjuuaika, joten Murtolan hamppufarmin viljelijäpari Ville Virtasella ja Virve Kettusella on kiire töihin leikkuupuimureineen ennen kuin sato päätyy parempiin suihin.

Hampun ainoa luonnollinen vihollinen on pikkulintu, hemppo. Hempot herkuttelevat hampunsiemenillä syksyisin jopa monituhatpäisinä parvina.

Ihmiset sen sijaan ovat vaatineet vakuuttelua hampun maukkaudesta. Kun pari ryhtyi hampuntuottajiksi, kasvin tunnettuus elintarvikkeena oli vielä vähäinen.

– Kun maistatimme tuotteita, vähintään joka kolmas asiakas kysyi, että mitä huumetta tämä oikein on, Ville muistelee.

Hamppupelto kasvaa parimetriseksi tiheiköksi.
Hampun tuuheat lehdet jätetään peltoon maanparannukseksi.
Viljelijäperheen omassa ruokapöydässä hamppua käytetään esimerkiksi siemenenä myslin tai viilin joukossa. Lisäksi syntyy arkiruokaa omasta Vegepihvimixistä.

Eroon huumemielikuvasta

Villen ja Virven tila ryhtyi kasvattamaan hamppua vuonna 2013, kun Turun Ammattikorkeakoululla oli käynnissä Hyötyhamppu-niminen projekti. Tilalla oli tuolloin mehiläisiä, ja hankkeesta kysyttiin, olisiko heillä kiinnostusta kokeilla hamppuhunajan tuotantoa.

Hamppukasvi ei kiinnostanut mehiläisiä, eikä hamppuhunajaa saatu, mutta viljelijäpariskunta kiinnostui vanhasta hyötykasvista.

– Hampussa kiinnosti sen monipuolisuus. Olen kuullut sanottavan, että siitä saa kymmentätuhatta erilaista tuotetta. Hamppua käytetään kuituna, ravintona ja rohtona, Ville kertoo.

Ville ja Virve eivät nähneet syytä peitellä, mistä tilan tuotteet tehdään, joten hampunlehtikuvio koristi jo ensimmäisiä myyntipakkauksia päihdemielikuvasta huolimatta.

Öljyhampun viljelystä oli hankala löytää tietoa ja neuvoja, edes hankkeella ei ollut tarjota niitä valmiiksi. Alkua helpotti se, että hamppu on peltoviljeltävä kasvi, ja tilalla oli jo valmiiksi koneet peltoviljelyä varten. Käsittelylaitteet piti kuitenkin hankkia: tarvittiin öljynpuristin, proteiininerottelumylly, kuorintalaitteet, optinen värilajittelija ja puhdistuskalustoa.

Viljelijäpari Ville Virtanen ja Virve Kettunen innostuivat hampusta sattuman kautta, mutta vakuuttuivat sen monista mahdollisuuksista.

Ville ja Virve uskoivat raaka-aineen mahdollisuuksiin niin paljon, että jo vuosi aloittamisen jälkeen he laajensivat hunajaa varten rakennettua tuotantohalliaan hampunsiementen käsittelyä varten. Koska he halusivat keskittyä hamppuun, hunajantuotanto jäi parin vuoden kuluttua kokonaan pois. Hamppu onkin nykyisin tilan pääsatotuote. Sen lisäksi viljellään hernettä, kauraa, mallasohraa ja apilaa.

Hampunsiemenestä voi puristaa öljyä tai sitä voi syödä sellaisenaan tai rouheena esimerkiksi puuron seassa. Näiden lisäksi hamppufarmi valmistaa muun muassa sipsien tapaan syötävää napostelutuotetta. Ville ja Virve eivät nähneet syytä peitellä, mistä tilan tuotteet tehdään, joten hampunlehtikuvio koristi jo ensimmäisiä myyntipakkauksia päihdemielikuvasta huolimatta.

Sittemmin huumevitsit ovat harventuneet, kun hampun elintarvikekäyttö on tullut tutummaksi.

Viljelijäperheen omassa ruokapöydässä hamppua käytetään esimerkiksi siemenenä myslin tai viilin joukossa. Lisäksi syntyy arkiruokaa omasta Vegepihvimixistä.

Siemeniä käytetään sellaisenaan tai paahdettuina, tai ne puristetaan öljyksi ja proteiinipitoiseksi massaksi.
Luomutilalla tuotetaan myös viljaa ja hernettä.
Myös Suomessa hamppu on yksi vanhimmista viljelykasveista.

Hamppuöljy toimii sisäänheittotuotteena, jota ostavat myös ne asiakkaat, jotka vasta tutustuvat hampputuotteisiin. Sen kysyntä on parin mukaan koko ajan kasvanut.

– Hamppuöljyssä on optimaalinen omega-rasvahappokoostumus, jollainen löytyy vain harvasta kasvista. Öljy on miedon makuista ja kauniin vihreää, koska lehtivihreä näkyy värissä. Se sopii esimerkiksi salaatinkastikkeisiin, Virve esittelee.

Runsaasti omega-rasvahappoja sisältävä hamppuöljy on Murtolan tilan suosituimpia tuotteita. Kylmäpuristetun öljyn rasvahapoista jopa yli 80 prosenttia on monityydyttymättömiä.

Vähittäiskauppa lämpeni hampputuotteille hitaasti. Niitä ei tunnettu, eikä niitä ollut helppo sijoittaa tuotekategorioihin. Monet kauppiasvetoiset liikkeet ovat kuitenkin ottaneet farmin tuotteita myyntiin tutustuttuaan niihin. Pikkuhiljaa hamppu on siirtynyt luontaistuotepuolelta elintarvikeosastolle. Myös oma verkkokauppa on tilalle tärkeä myyntikanava.

Koska raaka-aine ei vieläkään ole kaikille tuttu, maistatukset, messut ja uutuustuotteiden kehittäminen ovat olennainen osa Murtolan hamppufarmin markkinointia.

Ville ja Virve ovat ennakkoluulottomia ideoijia, joita inspiroi, kuinka monenlaisia tuotteisiin hamppu sopii. He ovat kehittäneet tuotteita muun muassa S-ryhmän Suomalainen menestysresepti -kilpailuun, jossa etsitään uusia kotimaisia ruokainnovaatioita. Kisaa varten on syntynyt esimerkiksi vegerae, joka on hamppumaidosta valmistettu juuston tyyppinen tuote. Hamppufarmi pääsi sillä vuonna 2020 semifinaaliin asti. Parin mielestä osallistuminen on kehittänyt ammattitaitoa, ja seuraava kilpailutuote on jo mietinnässä.

– Lähdemme kisaan joka vuosi, ideoimme ja teemme esittelyvideoita yömyöhään. Se on myös hauskaa, Virve Kettunen kertoo.

Historiallinen hyötykasvi

Hamppu (Cannabis sativa) on ikivanha viljelykasvi, jonka juuret ovat Keski-Aasiassa. Siitä on valmistettu muun muassa kangasta ja paperia. Myös Suomessa hamppu on yksi vanhimmista viljelykasveista.

Nykyiset hyötyhamppulajikkeet jakautuvat kuitu- ja öljyhamppuun. Suomessa on perinteisesti viljelty kuituhamppua. Ravinnoksi käytettävä hamppu on öljyhamppua. Hampunsiemenissä on proteiinia ja useita eri rasvahappoja.

Hampun viljelyala on kasvussa. Ruokaviraston mukaan kuituhamppua viljeltiin vuonna 2021 yli 370 hehtaarilla, mikä on yli viisinkertainen määrä edellisvuoteen verrattuna. Öljyhampun viljelyala yli kaksinkertaistui vuonna 2021. Sitä viljeltiin lähes 1500 hehtaarilla.

Lähteet: Luonnonvarakeskus, TransFarm Oy

Tilalla kehitetyt Hamppusnacksit ovat eräänlainen sipisin ja näkkileivän välimuoto.

Varsinais-Suomesta maailmalle

Farmilla viljellään Suomessa jalostettua Finola-lajiketta, joka on runsassiemenistä öljyhamppua. Se on eri lajike kuin vanhastaan Suomessa käytetty viljelykasvi kuituhamppu, josta on valmistettu muun muassa köyttä. Finolassa ei ole juuri lainkaan huumaavaa kannabinoidi THC:tä, mikä on edellytys maataloustuen saamiselle. Tilalla on ollut kasvamassa 20–25 hehtaaria hamppua vuosittain – viljelypinta-ala vaihtelee viljelykierron eli sen mukaan, millä paikoilla hamppua milloinkin viljellään.

Ville ja Virve uskovat kotimaisen hampun potentiaaliin etenkin kasvavilla kasviproteiinimarkkinoilla. Kasviproteiinien kulutuksen on ennustettu jopa moninkertaistuvan vuoteen 2035 mennessä.

Hampun monipuolisuus inspiroi viljelijäpariskuntaa kehittelemään yhä uusia tuotteita.

Tila satsaakin raaka-aineeseen tosissaan. Se kuuluu sopimustuotantoverkostoon, jossa useat eri tilat tuottavat hamppua yhteistyökumppani Trans Farmin käyttöön. Verkoston kautta tuotteita voidaan myydä laajemmin elintarviketeollisuudelle ja viedä ulkomaille.

– Teollisuus tarvitsee varmuutta ja tasaista laatua. Iso volyymi takaa sen parhaiten, Ville Virtanen selittää.

Ensimmäinen tuote teollisuuden tarpeisiin on jo kehitetty: proteiinitiiviste sopii esimerkiksi lisäravinteisiin.

Murtolan hamppufarmi

Varsinais-Suomen Marttilassa sijaitseva tila kasvattaa öljyhamppua ja muita peltoviljelykasveja sekä valmistaa ja markkinoi kuluttajille hampputuotteita, kuten öljyä, rouhetta ja murekeseoksia. Tila työllistää viljelijäparin lisäksi kolme työntekijää.

Lähteet: Boston Consulting Groupin (BCG) ja Blue Horizon Corporationin (BHC) raportti Food for Thought: The Protein Transformation 2021

Kommentoi »