
Pähkinäpussien pohjat käyttöön! Helppo pähkinänäkkäri ja kourallinen muita herkullisia ideoita
Kaiva kaapin perukoille unohtuneet puolikkaat pähkinä-, siemen- ja hedelmäpussit ja käytä ne viimeiseen muruseen.
Puoli desiä pistaaseja, kourallinen maapähkinöitä ja muutama manteli... Pähkinöitä ja manteleita uppoaa resepteihin usein vain vähän, joten osa pussista jää käyttämättä. Kaupasta tulee napattua uusi pakkaus varalle, kun ei muista onko kotona pekaanipähkinöitä kurpitsapiirakkaan tai mantelirouhetta porkkanakakkuun.
Pähkinöissä on paljon pehmeitä rasvoja, joten avattu pussillinen härskiintyy huoneenlämmössä melko nopeasti. Kitkerä maku ja tympeä tuoksu kertovat pähkinöiden olevan yliajalla.
Jääkaappi on – ehkä hieman yllättäen – paras paikka pähkinöiden säilytykseen. Siirrä pähkinät tiiviiseen, mieluiten läpinäkyvään kannelliseen astiaan, niin ne säilyvät syötävinä pidempään. Jääkaappi on myös kuivakaappia kovemmalla käytöllä, joten pähkinät osuvat paremmin silmiin.
1. Parhaat suolapähkinät
Liota pähkinöitä (noin 5 dl) tunti suolalla maustetussa vedessä (7 dl vettä, 1 rkl suolaa). Valuta pähkinät, kuivaa talouspaperilla ja levitä uunipellille. Paahda 150-asteisessa uunissa 30 minuuttia, sekoita välillä. Sekoita pähkinöihin 1 rkl rypsiöljyä ja ripaus sormisuolaa. Paahda vielä noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.
2. Pähkinäkrokantti
Paahda kourallinen pähkinöitä kuumalla kuivalla pannulla. Ota pähkinät sivuun. Kuumenna 100 g sokeria ja tilkka vettä pannulla miedolla lämmöllä meripihkanväriseksi karamelliksi. Älä sekoita ennen kuin sokeri on sulanut. Lisää pähkinät ja sekoita. Kaada seos ohueksi levyksi voidellulle reunalliselle pellille tai vuokaan. Anna jäähtyä ja murra sitten paloiksi.
3. Helppo pähkinänäkkäri
Sekoita 2 dl rouhittuja pähkinöitä, 2 dl ruisjauhoja ja 2 dl kaurahiutaleita. Lisää 1 porkkana raastettuna, 2 dl vettä, 2 rkl rypsiöljyä ja ripaus suolaa. Levitä ohueksi levyksi leivinpaperille uunipellille. Paista 180-asteisessa uunissa 45 minuuttia. Sammuta uuni ja anna tekeytyä jälkilämmössä 15 minuuttia. Jäähdytä ritilällä. Murra paloiksi.
4. Paahdettu pähkinävoi
Pane 5 dl valitsemiasi pähkinöitä pellille ja paahda 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Kippaa pähkinät tehosekoittimeen. Lisää ripaus suolaa. Pyöritä täydellä teholla 5–15 minuuttia, kunnes seos muuttuu pehmeäksi tahnaksi. Jos sekoitin kuumenee liikaa, pidä paussi ja anna koneen jäähtyä. Purkita ja säilytä jääkaapissa.
5. Rapea pähkinäpanerointi
Leikkaa tofu, kala- tai kanafilee viipaleiksi. Pane yhdelle lautaselle vehnäjauhoja ja toiselle hienonnettuja pähkinöitä. Lisää pähkinöihin halutessasi korppujauhoja. Riko kananmuna kolmannelle lautaselle. Vatkaa rakenne rikki haarukalla. Pyörittele leivitettävä raaka-aine ensin jauhoissa, sitten munassa ja lopuksi pähkinöissä. Paista rypsiöljyssä rapeaksi.
6. Parhaat jämäkeksit
Kuivakaapin aineksista sekoitetut pikakeksit sopivat teen tai viinilasin kylkeen.

Tummalla suklaalla, pähkinävoilla sekä rouhituilla pähkinöillä ja kuivahedelmillä päällystetyt riisikakkukeksit syntyvät nopeasti kuivakaapin aineksista. Nappaa jämäpähkinäkeksien resepti täältä.