Joulusalaatti kuuluu joulun ruokatarjoiluun. Salaatti tuo joulupöytään raikkautta ja tuoreutta. Joskus valikoima herkullisia salaatteja riittää hyvin joulupöydän lisäkkeeksi. Ihanaa ja raikasta joulua!

Yksinkertaisimmillaan jouluinen salaatti on perinteinen rosolli tai sienisalaatti. Raikas joulusalaatti on taas vihreä salaatti, joka ryyditetään juustoilla, pähkinöillä ja siemenillä jouluiseksi. Tästä teemasta löydät kaikki joulun parhaat salaattireseptit!

Joulusalaatit perinteiseen juhlapöytään

Joulusalaatti tarkoittaa perinteisimmillään rosollia, joka valmistetaan keitetyistä, kuutioiduista juureksista, hapokkaista omenoista ja suolakurkuista. Perinteisen rosollin kruunaa vaaleanpunaiseksi värjätty kastike, josta rosolli saa makua ja mehevyyttä. Klassisesta rosollista voi tehdä myös uusia sovelluksia; kokeile esimerkiksi appelsiini-punajuurimosaiikkia tai marinoitua uunirosollia. Vai löytyisikö tänä vuonna joulupöydästäsi omenainen kaprisrosolli?

Myös suolasienistä valmistettu sienisalaatti on perinteinen joulusalaatti. Sienisalaattiin vaihtelua kaipaavalle suosittelemme punajuuri-sienisalaattia tai waldorfin salaatin inspiroimaan sienisalaattia. Vaikka perinteiseen sienisalaattiin kuuluukin kermainein kastike, herkullisen sienisalaatin valmistaminen onnistuu myös ilman maitotuotteita. Kokeile kermatonta sienisalaattia, joka saa lisäraikkautta tillistä tai vihreän salaatin ja marinoitujen sienien muodostamaa vihreää sienisalaattia.

Klassisessa waldorfinsalaatissa pääosaa esittää selleri. Voimakasta makua taittaa kermainen majoneesi, ja oman lisänsä tuovat täyteläiset saksanpähkinät. Perinteinen versio punastuu heleästi, kun mukaan lisää punajuurta. Punajuuriwaldorfissa maistuu lisäksi aromikas piparjuuri, jota on lisätty kastikkeeseen.

Eikä juhla ole juhla ilman täyteläistä, majoneesikastikkeella mehevöitettyä italiansalaattia tai joululta maistuvaa punajuurisalaattia. Vaikka valmisversio saattaisi houkutella kaupan hyllyllä, näiden salaattien tekeminen todella maksaa vaivan. Lopputulos on nimittäin taatusti aivan huippuherkullinen!

Raikkaat ja modernit joulusalaatit

Monen mielestä raikas joulusalaatti tekee juhlapöydästä keveämmän. Vaikka joulusalaatit rikastetaankin usein pähkinöillä ja juustoilla, vihreä salaatti täydentää ihanasti laatikkoihin, lihaan ja kalaan perustuvaa juhlapöytää.

Raikkaiden joulusalaattien ystävän kannattaa kokeilla esimerkiksi modernia joulusalaattia päärynöillä ja pähkinöillä, kotijuustosta ja mandariineista tehtyä valkeaa joulusalaattia tai superhelppoa mutta sitäkin herkullisempaa granaattiomena-juustosalaattia. Jouluinen sitrussalaatti on erinomainen vaihtoehto, jos joulupyötään kaivataan lisäraikkautta.

Joulusalaatti voi hyvin olla hieman ruokaisampikin. Rustiikissa roquefort-salaatissa ilahduttavat rapeat leipäkuutiot sekä pekoni, ja makujen sinfonia täydentyy joulun hengessä sinihomejuustolla, viikunoilla sekä saksanpähkinöillä. Uunissa paahdetuilla kirsikkatomaateilla, pestolla ja ilmakuivatulla kinkulla aateloitu salaatti on juuri tarpeeksi juhlava ja siksi oikein salonkikelpoinen salaatti joulupöytään.