Maku

Rosolli ja rosollin kastike – perinteiset suosikkireseptit

1 h 55 min
{
Aktiivinen
35 min
Passiivinen
1 h 20 min
Rosolli on jouluinen salaatti vailla vertaa, jonka kruunaa kuohukermasta valmistettava rosollin kastike. Ota talteen suosittu rosolliresepti, jolla rosollin valmistus onnistuu kerrasta toiseen.
GL
KA
MU
3.8
15
Julkaistu 5.12.2011


Reseptin ainekset (6 annosta)

Rosolli

  • 4punajuurta
  • 2porkkanaa
  • 2perunaa
  • 1sipuli
  • 1omena
  • 1maustekurkku

Rosollin kastike

  • 1 dlkuohukermaa
  • 1/2 tlväkiviinaetikkaa
  • 1/4 tlsuolaa
  • 1/4 tlsokeria
Tulosta

Rosolli ja rosollin kastike – ohje:

  1. Pese punajuuret, porkkanat ja perunat. Keitä juurekset kuorineen kypsiksi (noin 20 minuuttia).
  2. Keitä punajuuret (noin 40 minuuttia) omassa kattilassaan, jotta ne eivät värjää muita juureksia. Anna jäähtyä.
  3. Kuori juurekset ja leikkaa kuutioiksi. Hienonna sipuli. Kuutioi omena ja kurkku.
  4. Nosta rosollikuutiot suorakaiteen muotoiseen tarjoiluastiaan niin, että kukin aineksista muodostaa raidan.
  5. Valmista rosollin kastike. Vaahdota kerma. Sekoita joukkoon etikka, suola ja sokeri sekä halutessasi 1 tl punajuurten keitinlientä. Tarkista maku.
  6. Tarjoa rosollin kastike erillisestä astiasta.

Vinkki!

Halutessasi voit käyttää rosollissa etikkapunajuuria tuoreiden punajuurien sijaan.

Sallatti eli vanhanajan rosolli on muokkautunut kiinteäksi osaksi jouluateriaa

Rosolli on perinteinen joulusalaatti, joka löytyy ainakin jossain muodossa useimmista suomalaisista joulupöydistä. Toisaalta rosolli myös jakaa vahvasti mielipiteitä. Toisille rosolli on herkku, jota ilman jouluateria ei ole täydellinen ja toisille yksi lisuke muiden joukossa.

Vanhanajan rosolli tunnettiin myös nimellä sallatti. Rosollin valmistus on peräisin jo 1700-luvulta, jolloin vanhanajan rosollia valmistettiin etenkin säätyläispiireissä. Vähitellen rosolli yleistyi myös kansan keskuudessa, ja nykyään siitä on tullut vahvasti jouluun liittyvä ruokalaji.

Alun perin rosollin valmistus vaati kokilta lähinnä perunoita, suolasilakoita ja sipuleita. Rosolliresepti on kehittynyt vuosisatojen myötä. Monet rosolliohjeet kulkevat nimellä perinteinen rosolli, vaikka kyseessä onkin niin sanottu nykyaikainen rosolli, jossa on mukana esimerkiksi punajuurta, porkkanaa, omenaa ja maustekurkkuja.

Nykyään monet rosolliohjeet sisältävät myös rosollikastikkeen eli niin sanotun rosollin kermavaahdon reseptin. Tyylikkään lisävivahteen rosollinkastike saa punajuuren väristä, jolla kermavaahto voidaan tarvittaessa värjätä houkuttelevan punaiseksi.

Katso myös nämä herkulliset rosolliohjeet:

15 kommenttia