Suolaiset piirakat

Täältä löytyy suolainen piirakka joka lähtöön! Nappaa talteen ohjeet sienipiirakkaan, kinkkupiirakkaan, feta-pinaattipiirakkaan sekä peltilihikseen ja inspiroidu kymmenistä suolaisten piirakoiden resepteistä.
Mainos

Suolainen piirakka on todellinen monitoimiruoka: se sopii iltaruoaksi, illanistujaisiin tai vaikka noutopöytään. Katso täältä vinkit onnistuneeseen piirakkapohjaan ja selaa parhaita piirakkareseptejämme!

Piirakkapohjavinkkejä

Piirakkapohja voidaan valmistaa käsin nyppimällä, sekoittamalla tai monitoimi- tai yleiskoneessa pyöräyttämällä. Muista, että, piirakkapohjaa ei kannata sekoittaa liikaa, jotta taikinaan ei muodostu sitkoa. Pieni määrä leivinjauhetta tekee pohjasta kuohkeamman. Jos haluat piirakkapohjaan lisää mehevyyttä, testaa taikinassa juustoraastetta, kermaviiliä tai tuorejuustoa. Ruisjauho, grahamjauho ja spelttijauho antavat taikinalle lisää luonnetta. ...

Perinteinen lohipiirakka, kaalipiirakka sekä peltilihis leivotaan tuhtiin voitaikinaan. Käytä pikapiirakkaan valmista voitaikinaa tai jos haluat tehdä piiraan kokonaan itse, testaa sekoitettu tai kaulittu voitaikina sekä kevyempi rahkavoitaikina. Käytä kaulittuun voitaikinaan aina kylmää voita ja käsittele taikinaa hellävaroen. Mitä useamman kerran taittelet, sitä lehtevämpi lopputulos. Myöskin lehteviin leivonnaisiin käytettävä filotaikina löytyy pakastealtaasta ja se kuuluu usein kreikkalaishenkisiin piiraisiin.

Jos haluat leipoa vähän kevyempää piirakkaa, testaa hiivataikinapohja, joka sopii hyvin meheville kasvis-, kala- ja lihapiirakoille. Myös kasvissoseella saa pohjaan keveyttä ja makua. Gluteenittomaan piirakkapohjaan sopivat erilaiset valmiit jauhoseokset ja yllättävän hyvin myös mantelijauho.

Piirakan paisto

  • Jos piirakan täyte on kostea, kannattaa piirakkapohjaa esipaistaa noin 10 minuutin ajan ennen täytteiden lisäämistä, jotta pohja ei jää raa'aksi.
  • Jos haluat varmistaa, etteivät piirakan reunat valahda esipaistamisen aikana, nosta vuokaan taputeltu taikina jääkaappiin tai pakkaseen siksi aikaa kun uuni kuumenee.
  • Toinen mahdollisuus on vuorata taikina foliolla ja käyttää painona kuivattuja herneitä tai papuja.
  • Jos haluat, voitele esipaistettu piirakkapohja vielä munalla ja paista sen jälkeen muutama minuutti. Käsittely säilyttää piirakkapohjan pidempään rapeana.

Piirakan täyte

Klassinen kinkkupiirakka kuuluu monen suosikkeihin. Täytteessä on usein savuista saunapalvikinkkua ja purjosipulia. Kannattaa kokeilla myös supermehevä gluteeniton kinkkupiirakka, jonka tuhti pohja sekoitetaan mantelijauhoista.

Lohipiirakka voidaan valmistaa raa'asta lohesta, kylmäsavulohesta tai lämminsavulohesta, murotaikinapohjaisena piirakkavuokaan tai voitaikinaan kääräistynä peltiversiona.

Kasvispiirakkafanien lemppari on muhkea kasvispiirakka, johon on rapean pohjan päälle tyhjennetty koko kasvimaa. Testaa myös parsakaali-fetapiirakkaa, jonka mehevyyden takaa täytteen majoneesi.

Illanistujaisiin sopii helppo ja nopea voitaikinapohjainen chorizopiirakka, joka on parhaimmillaan vastapaistettuna. Myös hitiksi noussut klassinen peltilihis on mainio illanistujaisherkku.

Pellillä tehtävä piirakka on noutopöydän kätevin juhlaeväs, sillä yhdestä pellillisestä saat kymmeniä pikkupaloja piirakkaa. Leivo lempparipiirakkasi, anna jäähtyä ja pilko paloiksi kylmänä, jotta piiraspalaset eivät käpristy. Leikkaa palaset tarpeeksi pieneksi, niin herkku riittää hyvin. Testaa juhlissa esimerkiksi klassinen feta-pinaattipiirakka.

Näytä lisää
Suosittelemme sinulle
    Mainos
    Nyt luetaan
      Mainos