


Annastiina Heikkilän ranskalainen sipulipiirakka – makeaksi paistunut sipuli ja suolainen juusto muodostavat täydellisen sopusoinnun
Annastiina Heikkilän vieraat saavat sipulipiirakkaa, jota pyydetään häneltä usein myös tuomisiksi illanistujaisiin. Piirakan suolaisen makea makumaailma on koukuttavan hyvä ja parhaimmillaan se syntyy jääkaapin viimeisistä juustonkannikoista.
”Ranskassa olen oppinut, että ruokaan suhtaudutaan vakavasti. Kaikki puhuvat aamulla metrossa siitä, mitä eilisiltana söivät – ei vain juhla-aterioista, vaan myös arjen nautinnoista. Arkiateria on pyhä ja syöminen sosiaalista. Raaka-aineet ja niiden alkuperä ovat tärkeitä. Juusto haetaan juustokaupasta, liha lihakaupasta ja leipä leipomosta. Maaseudulla torilta saa pikkurahalla kassillisen esimerkiksi piirakkaan sopivia sipuleita.
Ranskan-vuosinani söin usein sipulipiirakkaa. Piirakan makeaksi paistunut sipuli ja suolainen juusto muodostavat makuhermojani kutkuttavan yhdistelmän. Pikkuhiljaa aloin kehitellä omaa versiotani, joka on matkan varrella muotoutunut tähän asuun.
Piirakka on helppo tehdä ja raaka-aineet ovat simppelit. Hävikkiruoaksikin tätä voi kutsua, sillä raastan tähän aina viimeiset juustonkannikat. Useimmiten piirakkaan päätyy kuitenkin luottolaiseni comté, koska sitä minulla on aina kaapissa.”
Annastiina Heikkilä, kirjailija, toimittaja ja viestintäasiantuntija
Annastiina Heikkilän ranskalainen sipulipiirakka – ohje:
- Nypi kylmä voi ja jauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää tilkka vettä ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina pyöreänä pallona elintarvikekelmuun ja laita noin puoleksi tunniksi jääkaappiin.
- Voitele piirakkavuoka (ø 23–25 cm). Kauli taikina jauhotetulla pöydällä hieman piirakkavuokaa isommaksi. Siirrä pohja kaulinta apuna käyttäen vuokaan niin, että se peittää pohjan ja reunat. Pistele pohja haarukalla. Esipaista pohjaa 200 asteessa uunin alatasolla 10 minuuttia.
- Kuori ja leikkaa sipulit renkaiksi. Viipaleet saavat jäädä paksuiksi, kokonaisiksi kiekoiksi.
- Kuumenna voi ja sokeri paistinpannulla. Paista sipulit pannulla muutamassa erässä 2–3 minuuttia molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Lorauta tilkka sherryä lopuksi mukaan pannulle.
- Raasta juustot. Sekoita muna, juustoraasteet ja ranskankerma kulhossa. Levitä seos esipaistetulle pohjalle. Asettele sipuliviipaleet limittäin päälle. Sipulia saa olla runsaasti. Paista piirakkaan vielä 200 asteessa 20–30 minuuttia.
- Paahda pinjansiemenet kuumalla, kuivalla pannulla kauniin ruskeiksi. Ripottele pinjansiemenet valmiin piirakan päälle. Viimeistele tuoreella timjamilla.