


Rakkain jouluruoka
Imanin ja Leenan punajuuripiirakka – äidin reseptillä tehty leivonnainen on joulun vakioherkku
1 h 10 min
{
Aktiivinen 40 min
Passiivinen 30 min
Punajuuripiirakka kuuluu Leena Ahokkaan ja Iman Gharagozlun joulupöytään. Leenan äiti teki piirakan ensimmäisen kerran parikymmentä vuotta sitten. Siitä lähtien ruoalla on ollut paikkansa ruokavaikuttajaparin pöydässä lähes joka joulu.
Reseptin ainekset
4—6 annosta
Taikina
250 g
voita kuutioina
250 g
maitorahkaa
250 g
vehnäjauhoja
Täyte
2
isoa punajuurta keitettynä
100 g
saksanpähkinöitä
8
valkosipulinkynttä
1½ dl
smetanaa
1 rkl
majoneesia (esim. Hellmans)
muutama
rouhaus mustapippuria
muutama rouhaus
suolaa
1 tl
korianterinsiemeniä murskattuna
1
muna voiteluun
Imanin ja Leenan punajuuripiirakka – ohje:
- Tee ensin taikina. Työstä kylmä voi ja rahka jauhojen kanssa käsin tasaiseksi kulhossa. Peitä kelmulla ja jätä jääkaappiin jähmettymään ainakin pariksi tunniksi. Taikina saa jähmettyä kunnolla.
- Raasta sillä aikaa punajuuret. Hienonna valkosipulit ja pähkinät pieneksi muruksi. Sekoita kaikki keskenään kulhossa. Lisää vielä smetana, majoneesi ja mausteet. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa.
- Kauli jähmettynyt taikina isoksi levyksi, taittele kokoon ja kauli uudestaan. Toista kaksi kertaa. Älä kauli liian ohueksi, jotta taikina ei repeä. Nosta taikinalevy leivinpaperille uunipellille.
- Levitä punajuuriseos muutama sentti taikinalevyn reunasta tiiviiksi, paksuksi pötköksi ja rullaa leivinpaperia apuna käyttäen pötköksi. Leikkaa tarvittaessa ylimääräinen taikina pois reunoilta ja nypi sitten kaikki saumat tiiviisti kiinni. Halutessasi voit muotoilla yli jääneistä taikinapaloista piirakan pituisen letin ja asetella sen taikinapötkön päälle. Asettele letti taikinapötkön päälle ennen uunia ja nipistä kiinni. Voitele kananmunalla.
- Paista uunissa 225 asteessa 30 minuuttia tai kunnes väri on kauniin kullanruskea.
Vinkki!
Voit käyttää kaupan valmiita keitettyjä punajuuria, mutta etikkaliemessä olevat eivät käy reseptiin. Jos keität punajuuret itse, varmista, että punajuuret ovat jäähtyneet täysin ennen taikinakuoreen lisäämistä.
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat