Maku

Lohikulibjaka – venäläisten piiraiden aatelia

3 h
{
Aktiivinen
Passiivinen
3 h
Perinteinen lohikulibjaka on juhlapöydän mehevin piirakka! Voitaikina kätkee sisälleen klassiset täytteet: valkoviinillä maustettua lohta, kananmunaa ja riisiä. Täyteläistä hyvää!
4
1
Julkaistu 30.6.2005


Reseptin ainekset (10 viipaletta)

Taikina

  • 8 dlvehnäjauhoja
  • 250 gvoita
  • 1 tlsuolaa
  • 1 rklrypsiöljyä
  • 10 rklvettä

Täyte

  • 1 dlpuuroriisiä
  • 1 kplkalaliemikuutioita
  • 6 kplmunaa
  • 600 glohifileetä
  • 2 rklvoita
  • 1 kplpurjoa
  • 1/2 dlkuivaa valkoviiniä
  • 50 gtuoretta tilliä
  • 1/2 tlmustapippuria
  • 1/2 tlsuolaa
  • 50 gvoita

Voiteluun

  • 1 kplmunaa
Tulosta

Tee voitaikina hyvissä ajoin jääkaappiin odottamaan. Nypi vehnäjauhot, voi ja suola muruiksi. Lisää öljy sekä kylmää vettä vähitellen, kunnes taikina on tasaista ja sen saa muotoiltua palloksi. Jaa taikina kahteen osaan, kääri kelmuun ja nosta jääkaappiin vähintään kahdeksi tunniksi.

Keitä riisi liemikuutiolla maustetussa vedessä kypsäksi. Keitä 6 munaa koviksi.

Nypi lohesta ruodot pinseteillä ja poista nahka. Leikkaa kalafilee ohuiksi viipaleiksi.

Halkaise purjo, huuhtele ja silppua. Kuullota purjosilppu pannulla voissa pehmeäksi.

Jaa valkoviini tai sitruunamehu lohelle ja purjolle. Mausta molemmat pippurilla ja suolalla. Erottele keitettyjen munien keltuaiset ja valkuaiset. Hienonna valkuaiset ja murenna keltuaiset. Mausta nekin suolalla ja pippurilla. Hienonna myös tilli.

Kauli toinen taikinapaloista noin 40 x 25 cm:n suorakaiteeksi ja nosta pellille leivinpaperin päälle. Levitä suorakaiteelle riisi, mutta jätä muutama sentti tyhjää reunoille. Levitä riisin päälle sipulisilppu, pilkotut munat, tillisilppu ja lohiviipaleet. Painele täyte tiiviiksi. Paloittele voi ja asettele palat täytteen päälle. Voitele taikinareunat munalla.

Kauli toinen taikinanpuolikas ja nosta täytteen päälle. Painele reunat tiiviisti yhteen ja leikkaa ylimääräinen taikina pois. Voitele reunat jälleen munalla ja taita ylöspäin. Painele kiinni haarukalla.

Leikkaa jäljelle jääneestä taikinasta koristeita. Voitele piiras munalla, asettele koristeet paikoilleen ja voitele nekin. Pistele haarukalla reikiä piiraaseen ja jos mahdollista, nosta piiras kylmään puoleksi tunniksi.

Kuumenna uuni 200 asteeseen ja paista lohikulibjakaa noin tunti. Laske uunin lämpö paiston loppuvaiheessa 175 asteeseen ja peitä piiras foliolla, jos pinta tummuu liikaa.

Tarjoile lohikulibjaka lämpimänä tai haaleana.

Pitkänomainen kulibjaka on venäläisistä piiraista tunnetuimpia. Se täytetään tyypillisimmin lohella tai kuhalla, mutta myös liha-, sieni- ja kaalitäytteiset kulibjakat tunnetaan. Perinteinen tapa syödä kulibjakaa on nauttia sitä täytteen mukaan joko kala- tai lihaliemen kanssa.

1 kommentti