
Maailman paras suolainen piirakka – näin ruokatoimittajamme leipoo täydellisen piirakan
Suolaiset piirakat sopivat niin välipalaksi, iltapalaksi kuin lounaaksi ja ovat myös mainioita illanistujais- ja juhlatarjottavia. Poimi talteen ruokatoimittaja Mari Harjulan täsmävinkit piirakan paistoon, säilytykseen ja tarjoiluun.
Maailman paras suolainen piirakka – nappaa parhaat vinkit
Miten estän piirakkapohjan vettymisen?
Rapea piirakkapohja syntyy esipaistamalla pohjaa uunin alimmalla tasolla 200 asteessa noin 10 minuuttia ja lisäämällä täytteen vasta sen sitten. Näin pohja saa murean rakenteen, eikä kostea täyte estä pohjataikinan kypsymistä.
Jos täyte tuntuu todella kostealta, voit voidella piirakkapohjan valkuaisella ennen täytteen kaatamista vuokaan.

Mikä juusto sopii suolaiseen piirakkaan?
Piirakoihin kannattaa valita aromikas ja täyteläinen juusto, joka sulaa hyvin. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi cheddar-, gruyère- ja fontal-juusto sekä Västerbotten-juusto. Voimakkaampaan makuun sopii punaleimaemmentaljuusto ja lempeämpää makua hakevalle myös mozzarella. Lisämakua piirakkaan saa sinihome- tai vuohenjuustosta ja parmesaani- tai pecorinojuustosta.

Millä uunin tasolla suolainen piirakka paistetaan?
Paksut ja runsastäytteiset piirakat on hyvä paistaa uunin alatasolla, jotta pohjasta tulee rapea ja sekin saa väriä. Paiston loppupuolella ne voi tarvittaessa nostaa keskitasolle, jotta täyte kypsyy tasaisesti ja jos pinta uhkaa jäädä liian vaaleaksi. Ohuemmat piirakat, joissa ei ole kovin runsaasti täytettä, voi paistaa uunin keskitasolla. Sopiva lämpötila piirakan paistamiselle on 175–200 astetta.
Kannattaako kosteita täytteitä esikypsentää?
Kosteat raaka-aineet, kuten tuoreet sienet on hyvä paistaa pannulla ensin, jotta ylimääräinen neste irtoaa niistä. Pakasteet puolestaan on hyvä sulattaa ja valuttaa kunnolla, jotta ne eivät vetistytä täytettä.
”Vasta paistetun piirakan kannattaa antaa hetki vetäytyä, jotta se hieman kiinteytyy, sitä on helpompi leikata ja sen maku ehtii tasaantua.”
Voiko suolaisen piirakan tehdä etukäteen?
Pohjataikinan voi valmistaa jo edellisenä päivänä ja säilyttää jääkaapissa kelmuun käärittynä. Sen voi myös painella suoraan vuokaan ja antaa jähmettyä jääkaapissa ennen paistamista, mikä ehkäisee myös reunojen valumista esipaistamisen aikana.
Piirakan voi valmistaa myös kokonaan etukäteen. Se säilyy jääkaapissa 2–3 päivää kelmulla peitettynä, pussitettuna tai rasiassa, jolloin se ei ota hajuja ja makuja muista tuotteista.

Voiko suolaisen piirakan pakastaa?
Kyllä, piirakan voi pakastaa kelmutettuna tai pussitettuna vuoassaan. Pellillinen piirakkaa kannattaa leikata muutaman osaan tai annospaloiksi ja pakastaa pussitettuna tai kannellisissa rasioissa. Ennen pakastusta piirakan pitää antaa jäähtyä kunnolla.
Pienet piirakanpalat sulavat huoneenlämmössä parissa tunnissa. Isompien piirakoiden kannattaa antaa sulaa jääkaapissa seuraavaan päivään. Sulaneen piirakan voi lämmittää uunissa ennen tarjoilua.

Voiko suolaisen piirakan tarjota kylmänä?
Moni suolainen piirakka maistuu sekä lämpimänä että kylmänä. Suolaisen piirakan voikin tarjota niin uunituoreena, haaleana, kylmänä kuin lämmitettynäkin, sellaisenaan tai salaatin kanssa.
Kun suolaisen piirakan tarjoaa kylmänä, se kannattaa ottaa huoneenlämpöön vähintään vartti ennen tarjoilua, jotta se vähän lämpenee ja maut tulevat paremmin esiin.

