
Suosi suomalaista luonnonkalaa!
Suomalainen, kestävästi pyydetty luonnonkala on ympäristöystävällinen vaihtoehto lautaselle. Kalastuksen avulla saadaan kierrätettyä vesistöjen ravinteita. Esimerkiksi silakan kalastus poistaa merkittävästi rehevöittävää fosforia Itämerestä.
Silakan lisäksi ahven, muikku, särki, hauki ja lahna ovat hyviä valintoja kotimaisten kasvisten kaveriksi. Suosi erityisesti pieniä kalalajeja, sillä isot petokalat säätelevät ekosysteemejä. Kaupassa MSC- merkintä kertoo, että kyseessä on ekologisesti kestävällä tavalla pyydystetty villikala.
Kalavalinnoissa auttaa myös WWF:n kalaopas, jonka voi ladata älypuhelimeen tai tulostaa osoitteesta wwf.fi/kalaopas.
Milloin kannattaa kokata ahventa, milloin muikkua? Katso kotimaisten kalojen sesongit taulukosta:
Suomalainen kala – tutustu lajeihin ja poimi herkulliset reseptit
Muikku on helppo käsitellä ja kokata
Muikku on hopeakylkinen ja selästä tumman sinivihreä, 12–20 senttiä pitkä kala. Sillä on tummat evät ja selän takaosassa lohikaloille tyypillinen rasvaevä. Muikku on rasvainen kala, joka on helppo perata ja käsitellä. Pieni neulamuikku on viisisenttinen, eikä sitä tarvitse perata. Muikkua esiintyy eniten Järvi-Suomessa. Syksyllä kutevan muikun mäti on erittäin arvostettua. Kokeile muikkua paistettuna, friteerattuna, savustettuna, hiillostettuna, kalakukossa ja säilykkeenä.
Hauki on haka pihveissä ja pyöryköissä
Hauki on isokokoinen, keskimäärin 40–55 senttiä pitkä ja solakka petokala, jolla on vihertävät ja keltatäplikkäät kyljet, vaalea vatsa sekä lähes musta selkä. Hauki on maantieteellisesti laajimmalle koko Suomeen levinnyt kalalaji. Vaaleassa lihassa on mieto, omintakeinen maku. Vähärasvainen ja runsasruotoinen kala sopii parhaiten jauhettuna pihveihin, pyöryköihin tai murekkeeseen sekä ruodottomaksi fileoituna kalakeittoon tai pannulle paistettavaksi. Lue lisää vinkkejä hauen valmistukseen täältä.
Lue myös: Miten hauki fileoidaan? Kurkkaa video!
Ahven on vähärasvainen herkku
Suomen kansalliskala ahven elää sekä järvissä että rannikoiden murtovesissä. Vihreäsävyisellä petokalalla on pituutta 15–30 senttimetriä. Sen kyljissä on tummat pystyraidat, ja sillä on punaoranssit vatsaevät ja pyrstö sekä teräväpiikkinen selkäevä. Ahvenen liha on kiinteää, vaaleaa ja vähärasvaista. Pienet kalat ovat parhaimmillaan keitoissa ja liemissä, suuremmat fileinä paistettuna tai uunikalana sekä savustettuna ja grillattuna. Kokeile myös helppoja, paistettujen muikkujen tapaisia rapeita pikkuahvenia!
Kuha maistuu monessa muodossa
Sulavalinjainen petokala kuha on pituudeltaan 30–60 cm. Sen etummainen selkäevä on teräväpiikkinen, selkäpuoli on vihertävän ruskea tai harmahtava, vatsa vaalean hopeanhohtoinen ja kyljet poikkijuovaiset. Tämä arvostettu makeanveden kala viihtyy myös rannikoiden murtovesissä. Sen liha on valkoista, kiinteää ja keskirasvaista. Kokeile kokonaisena keitettynä tai uunikalana sekä savustettuna, fileinä paistettuna tai rulliksi käärittynä.
Lahna on kookas ja maukas vonkale
Lahna on tanakka ja litteä särkikaloihin kuuluva kala, joka voi painaa vajaasta kilosta lähes kolmeen kiloon. Pronssinhohtoista makean veden kalaa tavataan myös vähäsuolaisissa murtovesissä. Lanhalla on kovat ja suuret suomut, harmaat evät sekä vahvat kylkiruodot. Särkikaloille tyypillisesti ruotoja on varsinkin pyrstöpäässä. Lahna on maukasta savustettuna, keitettynä, uunikalana sellaisenaan tai täytettynä.
Siika taipuu moneen kalaherkkuun
Siika on hopeanhohtoinen lohensukuinen kala, jota on useita eri tyyppejä. Sen koko vaihtelee esiintymismuodon mukaan 17–55 sentin välillä. Siialla on harmaat evät ja pieni pää sekä lohikaloille tyypillinen rasvaevä. Hennot suomut on helppo poistaa, joten siika sopii suomustettuna mainiosti nahkoineen paistettavaksi tai halstrattavaksi. Rasvainen ja maukas kala sopii myös savustettavaksi, graavikalaksi, keittoihin, uunikalaksi ja grillattavaksi.
Silakka on huikean monikäyttöinen kala
Itämeressä elävä 13–18 sentin mittainen hopeahohtoinen parvikala silakka on sillin alalaji mutta sitä pienempi ja vähärasvaisempi. Silakan yläselkä on sinivihreä ja siltä puuttuu sillillä oleva kylkiviiva. Monikäyttöinen silakka sopii pannulle, hiillostettavaksi, savustettavaksi, halstrattavaksi, suolattavaksi, marinoitavaksi ja säilöttäväksi sekä vuoka-, keitto- ja laatikkoruokiin.
Huomaa!
Jotkin kalat keräävät kasvaessaan ympäristömyrkkyjä. Tarkista suositukset silakan ja muiden Itämeren kalojen sekä sisävesien petokalojen, kuten hauen syöntiin: ruokavirasto.fi.
Juttua muokattu 3.11.2021 klo 8.30: Juttuun lisätty runsaasti uutta tietoa ja reseptejä. Juttu on julkaistu alunperin 26.8.2020.