Suomalainen kala on trendiherkku ja ympäristöteko samalla lautasella − poimi reseptit ja vinkit eri kalalajien valmistukseen
Ruoka
Suomalainen kala on trendiherkku ja ympäristöteko samalla lautasella − poimi reseptit ja vinkit eri kalalajien valmistukseen
Suomalainen kala on paitsi järjettömän hyvää, myös ympäristöystävällinen valinta. Silakka, ahven, hauki ja monet muut kalalajit sopivat täydellisesti tuttuihin suosikkiresepteihin. Poimi jutusta täsmävinkit ja kurkkaa kätevästä taulukosta, milloin mikäkin kala on sesongissa!

Suosi suomalaista luonnonkalaa!

Suomalainen, kestävästi pyydetty luonnonkala on ympäristöystävällinen vaihtoehto lautaselle. Kalastuksen avulla saadaan kierrätettyä vesistöjen ravinteita. Esimerkiksi silakan kalastus poistaa merkittävästi rehevöittävää fosforia Itämerestä.

Silakan lisäksi ahven, muikku, särki, hauki ja lahna ovat hyviä valintoja kotimaisten kasvisten kaveriksi. Suosi erityisesti pieniä kalalajeja, sillä isot petokalat säätelevät ekosysteemejä. Kaupassa MSC- merkintä kertoo, että kyseessä on ekologisesti kestävällä tavalla pyydystetty villikala.

Kalavalinnoissa auttaa myös WWF:n kalaopas, jonka voi ladata älypuhelimeen tai tulostaa osoitteesta wwf.fi/kalaopas.

Milloin kannattaa kokata ahventa, milloin muikkua? Katso kotimaisten kalojen sesongit taulukosta:

Kalojen saatavuus voi vaihdella alueittain. Taulukon lähteet: prokala.fi, ruokavirasto.fi, A-lehtien arkisto. Taustan kuvitus: iStock.
Kuvan kalalajit alkaen ylhäältä ja vasemmalta oikealle: hauki, muikku, kuha, ahven, siika, lahna, silakka.

Suomalainen kala – tutustu lajeihin ja poimi herkulliset reseptit

Muikku on helppo käsitellä ja kokata

Muikku on hopeakylkinen ja selästä tumman sinivihreä, 12–20 senttiä pitkä kala. Sillä on tummat evät ja selän takaosassa lohikaloille tyypillinen rasvaevä. Muikku on rasvainen kala, joka on helppo perata ja käsitellä. Pieni neulamuikku on viisisenttinen, eikä sitä tarvitse perata. Muikkua esiintyy eniten Järvi-Suomessa. Syksyllä kutevan muikun mäti on erittäin arvostettua. Kokeile muikkua paistettuna, friteerattuna, savustettuna, hiillostettuna, kalakukossa ja säilykkeenä.

Hapankorppumuikut ovat perinteisten paistettujen muikkujen terveellisempi ja helposti uunissa paistuva arkiversio. Kalat pyöritellään hapankorppumurussa ja tarjoillaan ihanan mätitahnajogurtin kera. Katso tästä hapankorppumuikkujen resepti.
"Hups, söin melkein puolet vuoasta lounaaksi. Tosi hyvää perunamuusin kanssa", kehuu lukijamme tätä muikkuvuoan reseptiä! Muikut hautuvat smetanahunnun alla uunissa ihanan meheviksi omenan, sipulin ja tillin kanssa.
Perinneruokaa prkl -blogin rukiinen muikkupasta on saanut innostuksensa perinteisestä kalakukosta. Rapeiksi paistetut pikkukalat ja pekoni ovat herkkupari!

Hauki on haka pihveissä ja pyöryköissä

Hauki on isokokoinen, keskimäärin 40–55 senttiä pitkä ja solakka petokala, jolla on vihertävät ja keltatäplikkäät kyljet, vaalea vatsa sekä lähes musta selkä. Hauki on maantieteellisesti laajimmalle koko Suomeen levinnyt kalalaji. Vaaleassa lihassa on mieto, omintakeinen maku. Vähärasvainen ja runsasruotoinen kala sopii parhaiten jauhettuna pihveihin, pyöryköihin tai murekkeeseen sekä ruodottomaksi fileoituna kalakeittoon tai pannulle paistettavaksi. Lue lisää vinkkejä hauen valmistukseen täältä.

Kun yhdistät haukipullat ja falafelit, saat lautaselle herkulliset kalafelit. Tarjoa kalapullat salaatin kera tai pitaleivän täytteenä. Toimii! Kalafelien resepti löytyy täältä.
"Olipa mahtavan hyvää! Nyt löysi hauki tiensä tämän kodin ruokapöytään", kehuu lukijamme tätä rapeiden haukipalojen reseptiä. Rapsakat kalapalat maistuvat ihanilta sitruunaisen kermaviilikastikkeen kanssa.

Jauhettu hauki on loistava raaka-aine, sillä ruotoja ei tarvitse jännittää. Sekoita helppo kalamurekemassa ja paista pihveiksi. Lempeänmakuiset pihvit sopivat burgerin väliin tai muusin kanssa tarjottavaksi. Haukipihvien ja piparjuurikastikkeen resepti löytyy täältä.

Ahven on vähärasvainen herkku

Suomen kansalliskala ahven elää sekä järvissä että rannikoiden murtovesissä. Vihreäsävyisellä petokalalla on pituutta 15–30 senttimetriä. Sen kyljissä on tummat pystyraidat, ja sillä on punaoranssit vatsaevät ja pyrstö sekä teräväpiikkinen selkäevä. Ahvenen liha on kiinteää, vaaleaa ja vähärasvaista. Pienet kalat ovat parhaimmillaan keitoissa ja liemissä, suuremmat fileinä paistettuna tai uunikalana sekä savustettuna ja grillattuna. Kokeile myös helppoja, paistettujen muikkujen tapaisia rapeita pikkuahvenia!

Työnnä makeat bataatit uuniin ja paista seuraksi helppoja ahvenfileitä. Superherkulliset fisut ja ranut valmis­tuvat vikkelästi ja maistuvat mahtavalta yrttimajoneesiin dipattuna!
"Olipas hyvää, kunnon perinnekeitto. Pikkuahvenista hieman työläs valmistaa mutta lopputulos vie kielen mennessään. Perheen nuorin tykkäsi myös kovasti, vaikka on yleensä kovin valikoiva ruokien suhteen", lukijamme kehuu kermaista ahvenkeittoa.
Usein yksinkertainen on parasta, kuten paistetut ahvenfileet, peruna ja raikas kurkkukastike! Koko ateria valmistuu perunoiden kypsyessä.

Kuha maistuu monessa muodossa

Sulavalinjainen petokala kuha on pituudeltaan 30–60 cm. Sen etummainen selkäevä on teräväpiikkinen, selkäpuoli on vihertävän ruskea tai harmahtava, vatsa vaalean hopeanhohtoinen ja kyljet poikkijuovaiset. Tämä arvostettu makeanveden kala viihtyy myös rannikoiden murtovesissä. Sen liha on valkoista, kiinteää ja keskirasvaista. Kokeile kokonaisena keitettynä tai uunikalana sekä savustettuna, fileinä paistettuna tai rulliksi käärittynä.

Kylmäsavuloheen käärityt kuhafileet sitruunaisessa voikastikkeessa, voiko parempaa ollakaan? Sitruunainen pannukala valmistuu puolessa tunnissa.
Kuhagyros on houkutteleva versio suositusta kreikkalaisesta pikaruoasta. Tarjoa kuhagyros perinteiseen tyyliin pitaleivän, kuumien ranskalaisten ja raikkaan feta-jogurttikastikkeen kanssa.

Lahna on kookas ja maukas vonkale

Lahna on tanakka ja litteä särkikaloihin kuuluva kala, joka voi painaa vajaasta kilosta lähes kolmeen kiloon. Pronssinhohtoista makean veden kalaa tavataan myös vähäsuolaisissa murtovesissä. Lanhalla on kovat ja suuret suomut, harmaat evät sekä vahvat kylkiruodot. Särkikaloille tyypillisesti ruotoja on varsinkin pyrstöpäässä. Lahna on maukasta savustettuna, keitettynä, uunikalana sellaisenaan tai täytettynä.

Savulahnalla täytetyt kuumat koirat saavat hyrisemään onnesta. Keväällä lahnahodariin kannattaa sujauttaa tahnan seuraksi vielä parsaa.
Kypsennä lahna kokonaisena suolakuoressa, ja saat kokea makoisan yllätyksen. Suolakuoressa kypsentämällä kalasta tulee täydellisen mehukasta ja juuri sopivan suolaista.

Siika taipuu moneen kalaherkkuun

Siika on hopeanhohtoinen lohensukuinen kala, jota on useita eri tyyppejä. Sen koko vaihtelee esiintymismuodon mukaan 17–55 sentin välillä. Siialla on harmaat evät ja pieni pää sekä lohikaloille tyypillinen rasvaevä. Hennot suomut on helppo poistaa, joten siika sopii suomustettuna mainiosti nahkoineen paistettavaksi tai halstrattavaksi. Rasvainen ja maukas kala sopii myös savustettavaksi, graavikalaksi, keittoihin, uunikalaksi ja grillattavaksi.

Yrittäjä ja kirjailija Saku Tuominen rakastaa yksinkertaista ruokaa ja puhtaita makuja. Juuri sellaisia tarjoaa napolilaisilta kalastajilta inspiraationsa saanut siikaa acqua pazza, joka höystetään muun muassa tuoreilla yrteillä, oliiveilla ja kirsikkatomaateilla.
Graavisiiasta valmistettu siikatartar on yksinkertainen mutta sitäkin täydellisempi pari saaristolaisleivälle. Upea alkuruoka vaikkapa joulupöytään!
Helppo siikapelti pelastaa, kun kokkaaminen ei oikein huvita: koko ateria lisukkeineen nimittäin valmistuu näppärästi samalla pellillä!

Silakka on huikean monikäyttöinen kala

Itämeressä elävä 13–18 sentin mittainen hopeahohtoinen parvikala silakka on sillin alalaji mutta sitä pienempi ja vähärasvaisempi. Silakan yläselkä on sinivihreä ja siltä puuttuu sillillä oleva kylkiviiva. Monikäyttöinen silakka sopii pannulle, hiillostettavaksi, savustettavaksi, halstrattavaksi, suolattavaksi, marinoitavaksi ja säilöttäväksi sekä vuoka-, keitto- ja laatikkoruokiin.

Helppo silakkapihvipelti on viikon kätevin kalaruoka! Rapea uunikala saa makua kapris-tillitahnasta ja rouskuvan kaverin varsiparsakaaleista.
Silakkalaatikon ystävä hoi, tässä on uusi lempireseptisi. Silakka-juureslaatikkoon makua tuovat lanttu ja palsternakka sekä rapeutta pinnalle ripoteltu näkkärimuru.

Huomaa!

Jotkin kalat keräävät kasvaessaan ympäristömyrkkyjä. Tarkista suositukset silakan ja muiden Itämeren kalojen sekä sisävesien petokalojen, kuten hauen syöntiin: ruokavirasto.fi.

Juttua muokattu 3.11.2021 klo 8.30: Juttuun lisätty runsaasti uutta tietoa ja reseptejä. Juttu on julkaistu alunperin 26.8.2020.

1 kommentti