Maku

Näin nyljet ahvenen – kätevä yhden välineen kikka tekee kalankäsittelystä naurettavan helppoa!

Näin nyljet ahvenen – kätevä yhden välineen kikka tekee kalankäsittelystä naurettavan helppoa!
Ahvenen nylkeminen juuresveitsellä on helppo tapa käsitellä katiskan pienimmätkin vonkaleet. Kun nylkemisen oppii, ahvenista on helppo valmistaa vaikka mitä – nyljetyt pikkuahvenet voi paistaa myös sellaisenaan! Katso videolta kokki ja kalastusopas Henrik Rehbinderin ohje ja poimi reseptivinkit.
Julkaistu: 31.5.2021
Uiko katiskaan tai onkivavan koukkuun pienempi sintti? Pikkuahven on yksi kalastajan yleisimmistä saaliista, joka kannattaa ehdottomasti hyödyntää ruoanlaitossa! Nylkeminen on helpoin tapa käsitellä pienempikin ahven.
Kokki ja kalastusopas Henrik Rehbinderin ohjeilla nyljet ahvenen näppärästi tavallisella juuresveitsellä. Se on niin helppoa, että aloittelevakin kalankäsittelijä onnistuu!

Ahvenen nylkeminen – tarvikkeet:

  • Juuresveitsen tai muun pienen terävän veitsen
  • Hansikkaat tai viiltosuojahansikkaat suojaamaan käsiä veitsen terältä sekä ahventen piikeiltä ja kiduskaaren teräviltä reunoilta. Hansikkaat helpottavat myös kalasta kiinni pitämistä.

Ahvenen nylkeminen – katso helppo ohje videolta:

Ahven on Suomen yleisin kala, ja sitä voi tavata lähes kaikissa sisävesissä käsivarren Lappia lukuun ottamatta. Pienikokoisimmat ahvenet kannattaa nylkeä ja paistaa sellaisenaan.

Ahvenen nylkeminen juuresveitsellä:

  1. Leikkaa ahvenen niska puoliväliin niin, että selkäranka menee poikki.
  2. Viillä nahka auki selkäevien molemmin puolin niskasta pyrstöön.
  3. Laita veitsi nahan ja lihan väliin, purista peukalolla nahka veistä vasten ja vedä nahkaa irti muutaman sentin matkalta. Toista sama toiselle puolen kalaa.
  4. Taita kalan pää alas sekä vedä päätä ja nahkaa kohti pyrstöä. Samalla irtoavat sisälmykset.
  5. Purista pyrstön tyvestä evä veitsen ja peukalon väliin ja vedä niskaa kohti, jotta selkäevät irtoavat. Mikäli vatsapuolen takaevä ei ole irronnut nahan yhteydessä, irrota se samalla tekniikalla.
  6. Suolaa ja paista ahvenet sellaisinaan tai leivitä esim. hapankorppujauheella. Pienemmät ruodot pehmenevät paiston yhteydessä huomaamattomiksi, ja selkäranka on helppo poistaa ruokailun yhteydessä. Nyljetty ahven toimii myös kalakukossa ja kalasäilykkeenä.
Juuresveitsi on mainio väline ahvenen nylkemisessä.

Valmista pikkuahvenista esimerkiksi näitä herkkuja:

Rapeat pikkuahvenet ovat yhtä hyviä kuin paistetut muikut

Rapeat pikkuahvenet on simppeli valmistaa: paneroi kalat hapankorppu- tai kaurasipsimurskassa tai ruisjauhoissa ja paista rapeiksi voissa. Nauti sormiruokana tai irrota liha haarukalla selkärangasta. Pienimpiä ruotoja ei edes huomaa!

Ahventacoissa maistuvat kala, avokadojogurtti ja kesäkasvikset

Mökkikeittiössä kannattaa aina pitää tortillapaketti varalla, sillä lätyistä saa kalasaaliin yllättäessä herkullisen pika-aterian. Ahvenfileiden tilalla voit käyttää täytteenä rapeita pikkuahvenia. Katso ahventacojen resepti!

Marinoidut ahvenet ovat mutkaton kesäpäivän herkku

Marinoiduissa ahvenissa korostuvat puhtaat ja herkulliset maut, jotka ovat peräisin tarkoin valituista mausteista ja raaka-aineista. Tämä ruokalaji ei kaipaa seuraansa turhia krumeluureja! Kokeile ahvenfileiden sijaan nyljettyjä pikkuahvenia.

Kieritä kalakukko kääröksi!

Kalakukkokääretorttu tehdään kääretortun tapaan: ruistaikina kaulitaan levyksi, täytetään muikuilla ja possunkyljellä sekä rullataan kääröksi. Pitkä paistaminen takaa suussasulavan lopputuloksen. Voit korvata muikut myös pikkuahvenilla.
Kommentoi »