Valmista umpioitu kalasäilyke näin:
Suomusta ja suolista särjet. Leikkaa päät pois. Huuhtele kalat ja leikkaa poikittain 2 cm:n paloiksi.
Kuori ja hienonna sipulit. Kuumenna öljy kattilassa. Lisää sipulit ja kuullota hetki. Lisää tomaattimurska, etikka, mausteet ja halutessasi hienonnettua basilikaa ja tilliä.
Lado kalat hyvin puhdistettuihin (katso vinkit alta) lasipurkkeihin. Kaada päälle tomaattikastiketta niin paljon, että kalojen välitkin täyttyvät kastikkeesta. Jätä purkeista noin 1/3 täyttämättä. Puhdista purkkien reunat, jos niille on roiskunut kastiketta. Sulje purkit tiiviisti kansilla.
Nosta purkit uunivuokaan ja vuoka kylmään uuniin. Kuumenna uuni 125 asteeseen. Anna kalojen kypsyä uunissa noin 6 tuntia. Käännä lämpö pois ja jätä purkit jäähtymään uuniin. Purkkien jäähtyessä niihin syntyy alipaine, joka vetää kansien keskiosat kuopalle.
Nosta tölkit jääkaappiin heti, kun ne ovat jäähtyneet. Näin umpioidut kalat säilyvät jopa vuoden.
Tärkeää tietoa umpioiduista kalasäilykkeistä
* Säilytä umpioidut kalasäilykkeet aina jääkaappilämpötilassa.
* Jos säilykkeen kansi alkaa varastoinnin aikana pullistua, on umpio pettänyt ja sisältö pilaantunut. Tällainen säilyke on syötäväksi kelpaamatonta, ja sen täytyy hävittää.
* Pilaantuneessa kalasäilykkeessä on hengenvaarallisen botuliinimyrkyn riski.
* Umpiokalaa valmistettaessa puhtaus on ensiarvoisen tärkeää. Tölkkien ja kansien tulee olla ehjiä ja puhtaita.
* Liota, pese ja keitä purkit ja kannet sadassa asteessa ennen kalan purkitusta ja kuumentamista. Voit kuumentaa purkit myös 125-asteisessa uunissa 15 minuutin ajan. Kasta kannet kuitenkin kiehuvassa vedessä, sillä kumitiivisteet haurastuvat, jos niitä kuumentaa kuivana uunissa.