Mausta ja paista! Rapeat pikkuahvenet ovat helppo sormiruoka aloittelevalle kalankäsittelijälle – poimi kokki Henrik Rehbinderin resepti
Maidoton
Munaton
15 min
Rapeat pikkuahvenet ovat kokki ja kalastusopas Henrik Rehbinderin luottoruoka. ”Vaimoni rakastaa rapeiksi
paistettuja muikkuja, joita järvestämme ei saa. Onneksi pikkuahvenet ovat yhtä hyviä. Paneroin ne hapankorpuilla ja paistan voissa rapeiksi", Henrik sanoo. Nauti rapeat pikkuahvenet sormiruokana tai irrota liha haarukalla selkärangasta. Pienimpiä ruotoja ei edes huomaa!
Valmista ensin yrttiöljy. Laita kaikki öljyn ainekset korkeareunaiseen astiaan ja aja sauvasekoittimella tasaiseksi.
Ripottele nyljettyjen pikkuahventen päälle suolaa, pippuria sekä sitruunan kuoriraastetta. Pyörittele sekaisin. Leivitä kalat hapankorppumurskassa.
Kuumenna suuri pannu ja lisää tilkka öljyä sekä iso nokare voita. Kun voi alkaa vaahdota, lisää leivitetyt ahvenet. Koska pannu kuumenee keskeltä nopeammin, asettele isoimmat kalat ensin keskelle ja ryhmittele pienemmät reunoille.
Paista kaloja, kunnes ne saavat kullanruskean ja rapean pinnan. Käännä. Lisää tarvittaessa öljyä ja voita, jotta kalat eivät kuivu.
Nauti suolapalana yrttiöljyn tai majoneesin kanssa tai tarjoa perunoiden ja salaatin kera.
Henrikillä on yrttiöljyä aina jääkaapissa. Sitä voi varioida loputtomasti eri tarkoituksiin yrttejä vaihtelemalla. Yrttiöljy sopii kaikkeen ruoanlaittoon.