Hauki on mainettaan parempi ruokakala – poimi ohjeet hauen valmistukseen sekä parhaat haukireseptimme
Ruoka
Hauki on mainettaan parempi ruokakala – poimi ohjeet hauen valmistukseen sekä parhaat haukireseptimme
Hauki sopii monipuolisesti kaikkeen ruoanlaittoon. Vähärasvainen kala on parhaimmillaan muhennoksissa, murekkeissa sekä muiden merenelävien seurassa. Äläkä turhaan pelkää ruotoja!
Julkaistu 13.8.2018
Meillä kotona

Hauki on vesiemme petokala. Se syö estoitta pieniä ja isoja kaloja, myös lajitoverit kelpaavat. Sukkulan mallisella hauella on litteä, pitkä pää ja suu täynnä teräviä hampaita. Kelta-harmaa-valkoväritys muodostaa hauelle kauniisti pilkutetun pinnan.

Hauki on yleinen sisävesissä ja rannikkoalueilla. Hyvä ruokahauki painaa kahdesta neljään kiloa, mutta silloin tällöin pyydyksiin voi tarttua myös yli kymmenkiloisia vonkaleita, jotka valitettavasti ovat jo rakenteeltaan puumaisia ja mauttomia.

Tiesitkö?

Raskaana olevien ja imettävien kannattaa välttää haukea, koska siitä voi saada tavanomaista enemmän metyylielohopeaa. Myös lapsille ja nuorille haukea suositellaan ruoaksi vain pari kertaa kuussa. Mitä vanhempi ja isompi kala, sitä enemmän se on ehtinyt kerätä vierasaineita. Kaikki muut voivat syödä haukea välillä reilumminkin.

Hauki ruoanlaitossa

Hauen valmistaminen

Hauki on valkolihainen, suhteellisen rasvaton ja miedon makuinen kala. Hauen rasvaprosentti on vain noin 1, mikä on alle puolet lohen lukemista.

Hauki sopii keittoihin, paistettavaksi ja murekkeisiin. Lisämakua saa lisäämällä ruokiin esimerkiksi kermaa, ranskankermaa tai pekonia. Mausteiksi sopivat yrtit, sipulit, pippurit ja maustekastikkeet.

Hauki voidaan valmistaa ruoaksi myös yhdessä rasvaisen kalan, kuten lohen kanssa. Valkoisesta ja punaisesta kalasta saa kauniita väriyhdistelmiä ruokiin.

Taklaa ruodot

Hauessa on henkarin muotoinen ruotorivi, niin sanottu y-ruoto, jonka poistaminen ei ensikertalaiselle ole helppoa. Pyydä kalakauppiasta poistamaan ruoto tai hae youtubesta video-ohje.

Lämmöt alas

Haukifilee kypsyy parhaiten miedolla lämmöllä. Jos sisälämpötila ylittää 60 astetta, hauen rakenne puuroutuu.

Tee oma kalaliemi

Laita huuhdellut hauenperkeet kattilaan ja lisää vettä niin, että kala peittyy. Kiehauta ja kuori vaahto. Lisää makua tuomaan sipulia, porkkanaa, tilliä, laakerinlehti ja mustapippuria. Keitä miedolla lämmöllä noin tunti.

Hauen pakastaminen

Haukea voi säilyttää pakastettuna jopa 6 kuukautta, kun taas rasvaisempia kaloja, kuten kirjolohta, vain 3 kuukautta.

Parhaat haukireseptit – kokeile ainakin näitä!

Hauki-katkarapumuhennos

Herkullinen (ja ruodoton) haukimuhennos syntyy, kun kalaa malttaa haudutella tarpeeksi pitkään. Kun mukaan lisätään loraus kermaa ja katkarapuja, täydellinen muhennos on valmis!

Hampurin hauki

Paksu kuorrutus tekee hampurin hauesta erityisen mehukkaan ja täyteläisen. Tämän jälkeen käsityksesi hauesta ruokakalana muuttuu – pysyvästi!

Haukiburgerit

Sujauta hamppareiden väliin vaihteeksi jotain hieman kevyempää. Hieman kevyemmät haukiburgerit viettelevät vannoutuneimmatkin burgeriharrastajat!

Rapeat haukipalat

Afrikkalaisittain maustetut rapeat haukipalat muodostavat pottujen ja raikkaan kermaviilikastikkeen kanssa täydellisen kokonaisuuden. Lisäksi resepti on helppo kuin mikä!

Haukimurekepihvit

Haukimurekepihvit ovat arkiruokaa parhaimmillaan! Vie klassikkoannos uudelle tasolle, ja sekoita pihvien seuraksi piparjuuren makuinen kastike.

Paneroidut haukileikkeet

Perinteinen oskarinleike taipuu myös haukiversioksi. Paneroi fileet, paista ja nauti – seuraksi tarvitaan vaan perunoita tai raikasta parsaa.

Kommentoi »