Maku

Kalakukko

7 h
{
Aktiivinen
1 h
Passiivinen
6 h
MU
4
3
Julkaistu 1.1.2007


Reseptin ainekset (8 annosta)

Taikina

  • 6 dlvettä
  • 4 tlsuolaa
  • 1 1/2 dlvoita (sulatettuna)
  • 8 dlvehnäjauhoja
  • 6 1/2 dlruisjauhoja
  • 1 1/2 gruisrouhetta

Täyte

  • 700 gmuikkuja (perattuna)
  • 150 gsiankylkeä (viipaloituna)
  • 150 gpekonia
  • 2 tlsuolaa
  • 1/2 tlmustapippuria

Voiteluun

  • 150 gvoita (sulatettuna)
Tulosta

Tee taikina. Sekoita veteen suola, voisula ja jauhot. Puristele taikina tasaiseksi. Lisää tarvittaessa ruisjauhoja. Taikina saa olla reilusti tanakkaa.

Jauhota leivinpöytä ruisjauhoilla ja kumoa taikina pöydälle. Pyöritä taikinasta pallo, painele se litteäksi ja kauli pyöreähköksi, keskeltä 1 1/2–2 cm paksuksi, reunoiltaan ohenevaksi levyksi.

Kuumenna uuni 225 asteeseen.

Kuivaa muikut talouspaperiin. Ripottele taikinalevyn keskelle 2 rkl ruisjauhoja ja asettele päälle kerros muikkuja. Ripottele muikuille suolaa ja pippuria ja asettele muikkujen päälle kerros siansivuviipaleita eli kastikelihaa.

Jatka asettelemalla lihojen päälle muikkuja, ripottele niille suolaa ja pippuria ja nostele päälle lihaa. Jatka, kunnes kaikki muikut, lihat ja mausteet on käytetty.

Kostuta taikinalevyn reunat vedellä. Työnnä kädet reunojen alle, nosta sivut ylös ja yhdistä ne kukon päältä.

Nipistele taikina kukon päältä ja sivuilta tiukasti ja huolellisesti kiinni. Leikkaa päädyistä ylimääräinen taikina pois, mutta säästä tämä taikina kukon mahdolliseen paikkaamiseen. Silota kukko tasaiseksi veteen kastetun ruokaveitsen avulla. Tarkista, ettei kukon alareunassa ole repeämiä. Taitteen kohdasta kukko repeää helpoiten, ja tällöin herkulliset nesteet valuvat uunissa hukkaan.

Sivele kukon pinta vielä kauttaaltaan vedellä ja ripota päälle runsaasti ruisjauhoja. Hiero jauhot kukon pintaan.

Nosta kukko varovasti leivinpaperoidulle uunipellille. Paista kukkoa 225 asteessa tunti, voitele kukon pinta voisulalla ja laske lämpö 150 asteeseen. Paista kukkoa vielä noin neljä tuntia. Sivele kukon pintaa voisulalla vähintään tunnin välein.

Jos kukko repeää uunissa, paikkaa vuotokohta ylimääräisen taikinan, veden ja ruisjauhojen avulla. Käytä paikkaamiseen veistä ja työskentele, kuten kukkoa silotellessasi.

Voitele valmis kalakukko vielä kertaalleen. Kääri kukko ensin folioon ja sitten villavaatteeseen, jotta kukon kuori pehmenee ja kalakukko muhii vielä jälkilämmössä.

Leikkaa kalakukko tarjolle perinteiseen tapaan leikkaamalla siltä ensin hattu pois. Kukon seuraksi sopii maito, piimä tai olut.

3 kommenttia