Mainos

KEKSITKÖ PARI YLEISTÄ LAUSETTA ALKUUN, TYYLIIN "Pavut ja linssit ovat erinomainen proteiininlähde kasvissyöjille"....

Pavut

Papujen valmistus on mainettaan helpompaa. Yön yli liotus runsaassa vedessä, veden vaihto ja keittäminen, eikä muuta tarvita. 4 desiä varten tarvitset litran liotusvettä ja saman verran keitinvettä. Pavut turpoavat, joten valitse isoin kattila. Herkkävatsainen voi saada apua papujen sulattamiseen vaihtamalla keitinveden pari kertaa keittämisen aikana. 1 dl kuivattuja papuja painaa noin 85 g. 1 desi kuivia papuja turpoaa keitettäessä kaksinkertaiseksi eli noin 2 dl....

Valkoiset pavut

Valkoiset pavut ovat miedon makuisia, joten ne imevät hyvin itseensä aromeja keitoissa ja padoissa. Ne ovat kaikille tuttuja tomaattisesta papusäilykkeestä, mutta sopivat hyvin myös keittoihin ja pataruokiin. Kokeile esimerkiksi pikapapukeittoa, tuunattua pääkallopataa ja papu-lihapataa Toulousen tapaan. Baked beans on aamupalojen klassikkoannos, joka maistuu paahtoleivän ja paistettujen kananmunien kanssa. Liota pieniä valkoisia papuja 8–10 tuntia ja keitä noin tunti.

Ruskeat pavut

Jauhoiset ja miedon makuiset ruskeat pavut sopivat hyvin meksikolaistyyppisiin ruokiin, keittoihin ja patoihin.

Kidneypavut

Kidneypapu muistuttaa nimensä mukaisesti muodoltaan munuaista. Kiinteämaltoiset pavut kuuluvat meksikolaiseen lihasoosiin, chili con carneen ja sopivat hyvin tulisiin vuokaruokiin ja patoihin tai salaatteihin. Liota kidneypapuja noin 10 tuntia ja keitä 1–1 ½ tuntia.

Voipavut

Voipavut ovat kooltaan suuria, maultaan kermaisen täyteläisiä ja rakenteeltaan pehmeitä. Ne sopivat hyvin salaatteihin ja kastikkeisiin valkosipulin ja yrttien kaveriksi, mutta toimivat myös survottuna ja maustettuna dippinä tai perunamuusin vaihtoehtona. Kokeile voipapuja bataatin kaverina hampurilaisen vegepihveissä. Liota voipapuja noin 12 tuntia ja keitä noin tunnin ajan.

Mustapavut

Mustapavut maistuvat hieman makeilta. Mustapavuista valmistuu maukas brunssiherkku Jamie Oliverin tapaan. Trendikkäät pavut sopivat hyvin meksikolaisiin muhennoksiin ja patoihin, mutta myös salaattiin ja meheviin hampurilaispihveihin. Kokeile papuja rohkeasti makeisiin leivonnaisiin, kuten mustapapubrownieen ja mustapapukakkuun. Liota mustapapuja ennen käyttöä noin 8 tuntia ja keitä tunnin ajan.

Mustasilmäpavut

Mustasilmäpavut kääntyvät englanniksi herneiksi, black eyed peas. Ne tunnistaa helposti tummasta täplästä. Pähkinäisen makuiset, koristeelliset pavut tulevat hyvin esille salaateissa tai keitoissa. Liota mustasilmäpapuja 8–10 tuntia ja keitä 35–45 minuuttia.

Linssit

TÄHÄN PARIN LAUSEEN JOHDANTO SAMAAN TAPAAN KUIN PAVUISSA.

Desi linssejä painaa kuivana 80 g ja paisuu keitettäessä noin kolminkertaiseksi. Huuhtele linssit ennen käyttöä, sillä niissä voi olla esimerkiksi hiekkaa.

Punaiset linssit

Punaiset linssit hajoavat muhennokseksi ja sopivat hyvin keittoihin, tahnoihin, linssipataan tai -pyöryköihin. Punaiset linssit ovat varsinaista pikaruokaa, sillä niitä ei tarvitse liottaa ennen keittämistä ja keittoaikakin on lyhyt. Koska linssit on kuorittu, niitä ei voi idättää. Keitä punaisia linssejä noin 10 minuuttia.

Vihreät linssit

Vihreät linssit pysyvät keitettäessä punaisia paremmin muodossaan. Ne maistuvat vuokaruoissa, lisäkkeenä tai curryissa. Vihreät linssit sopivat myös marinoituina salaatteihin. Niitä ei tarvitse liottaa, mutta liottamalla kypsennysaika puolittuu. Vihreitä linssejä voi idättää. Liota vihreitä linssejä 1–2 tuntia ja keitä 20–40 minuuttia.

Belugalinssit

https://www.meillakotona.fi/reseptit/suppilovahverot-ja-marinoidut-belugalinssit

https://www.meillakotona.fi/reseptit/vadelma-belugalinssisalaatti

https://www.meillakotona.fi/reseptit/linssipyorykat

Kikherneet

Tutuimpia kikherneistä valmistuvia herkkuja ovat hummus ja falafelit.

Kikherneistä valmistuu myös gluteeniton ja proteiinipitoinen pizzapohja.

Näytä lisää