
Papujen pakastaminen – nappaa ruokatoimittaja Mari Harjulan 5 helppoa vinkkiä!
Papujen pakastaminen kannattaa, jotta voit nauttia niiden herkullisesta mausta vielä satokauden jälkeenkin. Ruokatoimittaja Mari Harjulan vinkeillä onnistut papusadon säilömisessä.
Papujen pakastaminen – 5 vinkkiä
1. Napsi päädyt ja pätki osiin
Perkaa pavut napsaisemalla niistä kanta ja kärki pois. Täysimittaiset pitkät pavut voit halutessasi katkoa pariin kolmeen osaan ennen esikeittämistä.
2. Esikiehauta
Ryöppää eli keitä papuja runsaassa vedessä kattilassa 2–4 minuuttia koosta riippuen, mikä lopettaa niiden entsyymitoiminnan ja parantaa säilyvyyttä.

3. Valuta ja jäähdytä
Valuta pavut siivilässä ja jäähdytä vielä mahdollisimman nopeasti juoksevan kylmän veden alla. Valuta huuhteluvesi pois huolellisesti ja kuivaa pavut vielä tarvittaessa, ettei niihin jää kosteutta.
Pavuilla täytetty pakastuspussi tyhjenee ilmasta, kun upotat sen veteen suuaukkoon saakka. Tämän jälkeen voit sulkea pussin ja nostaa sen ylös vedestä.

4. Pakkaa kerta-annoksina pusseihin
Pakasta pavut kerta-annoksina pakastuspusseihin, jotka vievät vähän tilaa pakastimessa. Poista pusseista ylimääräinen ilma ennen sulkemista, mikä takaa kompaktin koon ja lisää säilyvyyttä.
5. Käytä jäisinä
Lisää esikiehautetut, pakastetut pavut jäisinä ruokiin loppuvaiheessa tai kiehauta pienessä määrässä vettä ennen käyttöä. Kuumenna niitä ainakin 5 minuuttia vielä sulattamisen jälkeen.