Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Arjen papupidot

Viivi Valo ja Lilli Munck perustivat luovan ruokatoimiston – metsänantimet, kasvikset ja pavut inspiroivat tekemään parempaa ruokaa

Pidot Productions -ruokatoimiston perustajat Viivi ja Lilli paljastavat parhaat arkireseptinsä ja vinkkaavat, miten pääset alkuun papujen kokkaamisessa.

9.1.2025

”Kasvikset ovat kauniita ja kiehtovia – osa luontoa. Ruokafilosofiamme kietoutuu niiden ympärille. Rakastamme myös ruokaa, jota saa metsästä: sieniä, marjoja ja villiyrttejä. Reseptiikassamme otamme ympäristön huomioon. Maapallon ajatteleminen ei sulje pois nautintoa. Satokalenterin seuraaminen on kestävä pohja kokkaamiselle.

”Jo lapsuudenkodeissamme 90-luvulla keiteltiin papuja. Innostuimme pavuista uudelleen amerikkalaisen ruokakirjailija Tamar Adlerin teoksen An Everlasting Meal myötä. Sama kirja opetti, että kokkaaminen on jatkuva prosessi: eilisen jämistä valmistuu seuraavan päivän ateria.”

Arkisin vietämme paljon aikaa studiolla reseptejä testaillen. Syömme joka päivä yhdessä aamiaisen ja lounaan. Kokatessa emme koskaan kinastele mistään. Olemme molemmat sitä mieltä, että pienistä asioista on turha riidellä. Emme ole tiukkiksia, elämässä tai ruoassa.

Hyödynnämme jämät kotona kokkaillessa tai pakastamme ne ja käytämme myöhemmin.

Vaikka toimintamme on vuosien varrella hioutunut niin, ettei hävikkiä juurikaan tule, joskus ruokaa jää yli. Hyödynnämme jämät kotona kokkaillessa tai pakastamme ne ja käytämme myöhemmin. Työpäivän jälkeen tulee enää harvoin käytyä isosti kaupassa, sillä viikon aikana studiolta kulkeutuu kotiin kaikenlaista.

”Pidot on perustamamme luova ruokatoimisto, jonka kautta levitämme yhdessä kokkaamisen ilosanomaa. Tarjoamme mahdollisuuden oppia ruoasta rennossa ilmapiirissä ja kauniissa ympäristössä.”

Kun kokkaamme studiolla toisillemme tai kotona perheillemme, teemme nopeita ja helppoja juttuja. Nautimme yksinkertaisuudesta. Kiinnostavaksi yksityiskohdaksi riittää jokin mauste tai makuyhdistelmä. Meillä on paljon luottomausteita. Suolaan säilötyt sitruunat ovat jatkuvasti käytössä joko salaateissa pilkottuina tai pastakastikkeissa antamassa makua. Misoa lisäämme salaatinkastikkeisiin ja tahinia aamusmoothieihin.

Pyrimme syömään niin, että jää ravittu olo. Meille se tarkoittaa monipuolisesti kasviksia, kikherneitä, papuja, pähkinöitä, siemeniä, kananmunia, juustoja ja täysjyvätuotteita.”

Ketkä?

Luovan ruokatoimiston Pidot Productionsin perustajat Lilli Munck, 36, ja Viivi Valo, 35, järjestävät kokkauskursseja sekä tekevät yrityksille reseptiikkaa, ruokastailausta ja sisällöntuotantoa. Asuvat perheineen Helsingissä.

Lillin ja Viivin vinkit papujen käyttöön

”Keitä pavut itse, jos haluat purkkipapuja maukkaampaa. Älä säikähdä papujen pitkää haudutusaikaa. Keittelyyn kuluva aika on passiivista.

Lisää suola ja happo papujen sekaan vasta lopuksi, sillä ne hidastavat papujen kypsymistä.

Totuta suolisto papuihin pikkuhiljaa ja pieni määrä kerrallaan. Moni kokee turhaan, etteivät pavut sovi itselle, vaikka mikrobiomistoaan voi muuttaa.

Selvitä papujen kypsyys maistamalla. Keittoaika vaihtelee lajin, koon ja säilytysajan mukaan. Pavut ovat kypsiä, kun ne ovat läpikotaisin pehmeitä.”

Lilli ja Viivi vinkkaavat keittämään papuja kerralla enemmän. Parmesaaniliemessä keitetyt pavut sopivat moneen ruokaan. Voit pakastaa osan pavuista liemineen myöhempään käyttöön!

Kokeile myös helppoa lounaskeittoa eli papuminestronea.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt