


Parmesaanin kanta on papupadan salainen ainesosa – papuihin hurahtaneiden Lillin ja Viivin papuja parmesaaniliemessä on pakko kokeilla
Keitä kerralla iso kattilallinen taivaallista papupataa, joka sopii esimerkiksi pikalounaan pohjaksi. Liemen olennainen mauste on parmesaanin kanta, joka tuo juustoisen umamista makua. Bonuksena kannan hyödyntäminen vähentää hävikkiä. Reseptin kehittäneet Lilli Munck ja Viivi Valo pyörittävät luovaa ruokatoimistoa Pidot Productionsia.
Nämä pavut sopivat vaikka mihin! Voit lisätä pataan papujen kaveriksi mitä tahansa kauden kasviksia, talvikaudella esimerkiksi kaalia ja juureksia. Tomaattisen papuannoksen saat, kun raastat papujen joukkoon tuoreen tomaatin. Kokeile myös Lilli Munckin ja Viivi Valon papuminestronekeittoa.
Pakasta osa pavuista annospurkkeihin liemineen. Ota purkillinen papuja sulamaan illalla ja lämmitä lounaaksi.
Pavut parmesaaniliemessä – ohje:
- Huuhtele pavut siivilässä. Laita pavut kattilaan ja peitä runsaalla vedellä (1 osa papuja ja 3 osaa vettä). Liota yön yli jääkaapissa.
- Siivilöi ja huuhtele pavut. Laita ne takaisin kattilaan ja peitä noin 2 litralla vettä. Kuumenna kiehuvaksi ja kuori pinnalle muodostuva vaahto.
- Kuori valkosipulinkynnet. Pilko sellerinvarret muutamaan osaan ja halkaise sipuli kuorineen. Lisää kattilaan vihannekset, laakerinlehti, rosmariini, oliiviöljy ja parmesaanin kanta.
- Keitä pavut hitaasti hauduttaen miedolla lämmöllä. Lisää suola ja sitruunanpuolikas noin puolen tunnin keittämisen jälkeen. Haudutusaika voi vaihdella 45 minuutista reiluun tuntiin riippuen lajikkeesta, koosta ja tuoreudesta. Pavut ovat valmiita, kun ne ovat purressa täysin pehmeitä.
- Jäähdytä ja säilytä pavut liemessään. Voit pakastaa pavut rasioihin liemineen. Pavut säilyvät jääkaapissa neljä päivää ja pakastimessa muutaman kuukauden.