Maku

Loihdi jouluruokien tähteistä uusia herkkuja! Kokosimme 20 reseptiä välipäiville



Loihdi jouluruokien tähteistä uusia herkkuja! Kokosimme 20 reseptiä välipäiville

Joulu meni, mutta ruokia jäi! Jouluruokien tähteet on kuitenkin helppo muuttaa uusiksi herkuiksi. Kokeile vaikkapa aasialaista karamellipossua, konvehtijuustokakkua tai bataattilaatikosta tehtyjä sämpylöitä.
Teksti Anni Pitkänen
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

Kinkku kuutioiksi ja uuteen käyttöön!

Kun kinkkua ei mene alas enää siivuakaan, tee siitä karamellipossua! Makeansuolainen, tulinen kastike antaa uppopaistetulle kinkulle mukavaa potkua. Tämä possu tarjoillaan joululaatikoiden sijasta nuudelien tai riisin kanssa. Kokeile – tulevina vuosina jopa haluat säästellä kinkkua tätä varten!

Kinkkuleivät, eli fiinimmin Croque Monsieurit, ovat lämppäreiden aatelisia. Voit helposti piilottaa kinkkua paksun Bechamel-kuorrutteen alle. Viimeistele paistamalla lämppärit uunissa täydellisen rapeiksi ja kullanruskeiksi.

Kinkkupiirakkaan on helppo ujuttaa juustojen kantapalat ja joulukinkun rippeet. Kaunis taikinaletitys tuo piirakkaan juhlavuutta, ja se kerää katseet kahvipöydässä. Reseptissämme salvia on osa piirakan kaunista koristelua, mutta voit myös hyvin jättää sen pois.

Kauniin värinen punajuuri-kinkkuvuoka kypsyy uunissa kuin itsekseen! Joulukinkun ja punajuurien lisäksi makua antavat omena ja timjami. Jos jääkaapistasi löytyy lisäksi sinihomejuustoa, älä epäröi käyttää sitä!

Kun haluat päästä joulun jälkeen helpolla, pyöräytä ylijääneistä kinkuista ja perunoista pyttipannu! Paista pyttipannun kaveriksi kananmunia. Kun jätät keltuaisen hieman raa'aksi, saat samalla kätevän kastikkeen. Kurkkaa joulukinkku-pyttipannun resepti Perinneruokaa prkl-blogista.

Kinkkupizza on mitä mainioin joulun jälkeinen ruoka, johon suikaloitu joulukinkku sujahtaa vallan hyvin. Täyteläinen pohja ja mehevä tomaattikastike antavat pannupizzalle tuhtia makua.

Pizzaa voi tehdä myös ylijääneestä kylmäsavulohesta. Rieskapizzaan ei tarvitse taikinoita vaivata, vaan pohjan löytää kätevästi kaupan leipähyllystä. Sivele ranskankerma rieskan päälle ja lisää muut täytteet. Halutessasi pizzan päälle voit raastaa juustoa.

Perinteisesti joulukinkun rippeistä tehdään hernekeitto. Perinneruokaa prkl -blogin Mikan hernekeitto-ohjeessa käytetään possun potkaa. Kun teet hernekeiton joulukinkusta, kuutioi liha ja lisää se kattilaan, kun olet keittänyt muita aineita noin puolitoista tuntia.

Juustotarjottimen juustot ja kinkun rippeet voit sujauttaa näiden mehevien sarvien sisään. Näitä suolaisia herkkuja on ihana syödä talvisella metsäretkellä, ja tietenkin lämpimän kaakaon kera!

Murenna piparit jälkiruokiin ja leivonnaisiin!

Glögitiivistettä jää huomaamatta hieman pullon pohjalle ja purnukan pohjalla lojuu ylijääneitä pipareita. Loihdi jämäherkuista välipäiville ihanan pehmeä glögijuustokakku. Täyteläinen valkosuklaamousse ja glögitiivisteettä hyydytetty kiille on täydellinen yhdistelmä piparimurupohjalle.

Tähän herkkuun pipareita kannattaa säästellä! Todella helppo piparijäätelö ei jäätelökoneita kaipaa, vaan se syntyy kondensoidusta maidosta ja kuohukermasta perinteisesti sähkövatkaimella vatkaten. Kääntele piparimurut, lakritsinjuurijauhe ja lakritsinpalat vatkatun seoksen joukkoon ja laita kuohkea seos jähmettymään kylmään. Pakastin tekee massalle taikoja, koska muutaman tunnin kuluttua saat pyöriteltyä siitä kermaiset piparijäätelöpallot.

Jos piparikiintiösi on jo täynnä, jemmaa piparit purkkiin odottamaan Runebergin päivää. Murustellut piparkakut antavat runebergintorttuihin mausteista makua ja rakennetta.

Käytä juustojen kannikat kakkuun tai pastaan!

Juustotarjottimelta jää aina yli juuston kantapaloja. Käytä ne esimerkiksi suolaiseen juustokakkuun. Juustokakun voit koristaa mielesi mukaan kaapista löytyvillä herkuilla, kuten pähkinöillä ja kuivahedelmillä. Kakun pohjaan saat loistavasti ujutettua myös saaristolaisleivän jämät.

Päärynä-juustopastan sekaan voit sekoittaa kaikki juustot raastettuna tai paloteltuina. Päärynä tuo suolaisille juustoille mukavaa makeutta ja pähkinät pinnalla pureskeltavaa. Nam!

Tiesitkö, että voit sulattaa fondueseen kaikki valkohomejuustot? Leipä, hedelmät ja kasvikset maistuvat juustoherkkuun dipattuna. Perinteikkäämmät kovat juustot voit tehdä fondueksi tällä ohjeella.

Tuunaa laatikot ja rosolli aivan uusiksi!

Jos sinulla on lanttulaatikkoa ja pipareita, tee niistä rukiisia lanttupasteijoita. Uskomattoman kaksikon liitto on vastustamaton! Pasteijat maistuvat parhaimmilta lämpiminä, suoraan pelliltä.

Sileä ja riisitön porkkanalaatikko käy näihin porkkanasämpylöihin vallan mainiosti. Pehmoiset sämpylät kohotetaan vain kerran. Kokeile sämpylätaikinaan myös bataattilaatikkoa!

Jos rosollin kasviksia jää yli, tee niistä höyryävä punajuurikeitto, jossa on borssikeiton näköä ja makua. Lisää keiton päälle juustoa tai nokare pehmeää smetanaa. Tarjoa keiton kanssa kinkkujuustosarvia tai porkkanasämpylöitä.

Sulata, raasta tai piilota suklaat!

Joulusuklaat piiloutuvat konvehtijuustokakkuun! Kakku paistetaan ensin uunissa ja annetaan paistamisen jälkeen jäähtyä. Tämän jälkeen se onkin valmis keräämään ylistyssanoja kahvipöydässä!

Suklaat sulavat hyvin myös kahvin joukkoon. Perinneruokaa prkl -blogin Mika lisäsi kahvin sekaan valkosuklaata ja kanelia, ja tuloksena oli ihana talvinen herkkujuoma!

Amerikkalaisten suklaamuffinien taikinaan saat rouhittua näppärästi ylijääneet joulusuklaat.

Mikäli jouluherkkuja jäi runsaasti, näihin rocky road brownieihin saat kätkettyä lähestulkoon kaiken: mantelit, rusinat, piparit, kuivatut hedelmät. Psst! Browniet voit hyvin pakastaa, mikäli jouluna on tullut jo herkuteltua tarpeeksi.

Lue lisää:

Kuohuviiniä ja juhlava kasvismenu! Kurkkaa bloggaaja Noora Shinglerin vinkit uudenvuodenjuhliin

Valmista uudenvuoden blinijuhliin täydelliset paksut blinit ja herkulliset täytteet

Tutustu suomalaisten uuteen herkkupalleroon persimoniin

Julkaistu: 22.12.2017