
Kinkku kuutioiksi ja uuteen käyttöön
Kinkkukiusaukseen uppoaa tuhdimpikin pala joulukinkun jämiä. Kokeile tällä kertaa hieman erilaista reseptiä: Perinneruokaa prkl -blogin Mika Rampa yhdisti kinkkukiusaukseen klassikkomakuparin, ananaksen ja sinihomejuuston. Tähän kiusaukseen hyödynnät siis myös juustonjämät! Kurkkaa ananas-kinkkukiusauksen resepti.
Joulukinkku sopii mainiosti pastakastikkeeseen. Herkullinen, paprikalla ja valkosipulilla höystetty kinkkupasta syntyy sukkelasti mäenlaskun ja luisteluretken välissä. Kokeile ja ihastu!
Kun kinkkua ei mene alas enää siivuakaan, tee siitä karamellipossua! Makeansuolainen, tulinen kastike antaa uppopaistetulle kinkulle mukavaa potkua. Tämä possu tarjoillaan joululaatikoiden sijasta nuudelien tai riisin kanssa.
Kokeile joulukinkusta myös näitä reseptejä:
- Kinkkuleivät, eli fiinimmin Croque Monsieurit, ovat lämppäreiden aatelisia. Voit helposti piilottaa kinkkua paksun Bechamel-kuorrutteen alle.
- Kinkkupiirakka maistuu raikkaan salaatin kera niin lounaalla, päivällisellä kuin iltapalallakin. Valmista koko pellillinen kinkkupiirakkaa suositulla ohjeellamme.
- Kauniin värinen punajuuri-kinkkuvuoka kypsyy uunissa kuin itsekseen. Joulukinkun ja punajuurien lisäksi makua antavat omena ja timjami. Jos jääkaapistasi löytyy lisäksi sinihomejuustoa, älä epäröi käyttää sitä!
- Kun haluat päästä joulun jälkeen helpolla, pyöräytä ylijääneistä kinkuista ja perunoista pyttipannu. Kurkkaa joulukinkku-pyttipannun resepti Perinneruokaa prkl -blogista.
- Vai maistuisiko pyhien jälkeen (tai jo tapaninpäivänä) pizza? Täyteläinen pohja ja mehevä tomaattikastike antavat pannupizzalle tuhtia makua.
- Hernekeitto on klassikko joulukinkun tähteiden hyödyntämiseen. Perinneruokaa prkl -blogin Mikan hernekeitto-ohjeessa käytetään possun potkaa. Kun teet hernekeiton joulukinkusta, kuutioi liha ja lisää se kattilaan, kun olet keittänyt muita aineita noin puolitoista tuntia.
Tuunaa laatikot ja rosolli aivan uusiksi
Välipäivien lehtevä iltapala syntyy lanttulaatikon rippeistä. Lanttulaatikkopiirakoihin käytät näppärästi myös joululta jääneet voitaikinalevyt.
Jos sinulla on lanttulaatikkoa ja pipareita, tee niistä rukiisia lanttupasteijoita. Uskomattoman kaksikon liitto on vastustamaton! Pasteijat maistuvat parhaimmilta lämpiminä, suoraan pelliltä.
Syömättä jääneestä porkkanalaatikosta on helppo tehdä rieskoja lisäämällä laatikon joukkoon vain muutama raaka-aine. Lämpimät porkkanalaatikkorieskat ovat superherkullisia lämpiminä voin kera. Samaan tapaan myös lanttu- ja perunalaatikosta voi valmistaa rieskat ohjeellamme.
Ostitko laatikoita varten valmista sosetta, mutta osa jäi käyttämättä? Näihin porkkanasämpylöihin uppoaa puoli kiloa porkkanasosetta. Pehmoiset sämpylät kohotetaan vain kerran. Kokeile sämpylätaikinaan myös bataattilaatikkoa tai -sosetta!
Rosollista, perunoista ja joulukinkun tai lohen rippeistä valmistuu maukas rosollipyttipannu. Annoksen kruunaa uppomuna, jonka löysä keltuainen toimii herkullisena kastikkeena.
Jos rosollin kasviksia jää yli, tee niistä höyryävä punajuurikeitto, jossa on borssikeiton näköä ja makua. Lisää keiton päälle juustoa tai nokare pehmeää smetanaa. Tarjoa keiton kanssa kinkku-juustosarvia tai porkkanasämpylöitä.
Kalapöydän antimet uusiksi herkuiksi
Pizzaa voi tehdä myös ylijääneestä kylmäsavulohesta. Helpossa rieskapizzassa rieskan päälle sivellään ranskankermaa ja ripotellaan täytteet. Halutessasi pizzan päälle voit raastaa juustoa.
Kylmäsavulohi-katkarapukeitto on ihanan mausteinen ja tomaattinen soppa. Makua tuovat tuore chili ja valkosipuli. Myös savusiiasta valmistuu maukas savusiikakeitto.
Graavilohi sukeltaa välipäivien maittavimpaan brunssiherkkuun, eli saaristolaissämpylöiden väliin. Sämpylöihin upotat näppärästi kaljamaltaat, siirapit ja muut joululeivonnasta yli jääneet ainekset.
Sujauta joulukaloja myös näihin ruokiin:
- Maistuisiko välipäivinä kepeä soppa? Vanha kunnon pinaattikeitto maistuu ihan uudelta, kun höystät sen kylmäsavulohella. Katso resepti Perinneruokaa prkl -blogista.
- Suolainen piirakka toimii aina. Ruokaisassa lohipiirakassa on kalan lisäksi muun muassa parsakaalia, purjoa ja runsaasti tilliä.
- Valmiista ruis-perunataikinasta syntyy ihanat, pinaatilla höystetyt lohi-munapastejat.
- Tämän helpommin et lämminsavulohta "tuhoa": kypsennä bataatinpuolikkaat uunissa ja tarjoile kalan, ranskankerman ja fetan kanssa. Nappaa uunibataattien resepti.
Käytä juustojen kannikat kakkuun tai pastaan
Juustotarjottimelta jää aina yli juuston kantapaloja. Käytä ne esimerkiksi suolaiseen juustokakkuun. Juustokakun voit koristaa mielesi mukaan kaapista löytyvillä herkuilla, kuten pähkinöillä ja kuivahedelmillä.
Päärynä-juustopastan sekaan voit sekoittaa kaikki juustot raastettuna tai paloteltuina. Päärynä tuo suolaisille juustoille mukavaa makeutta ja pähkinät pinnalla pureskeltavaa. Nam!
Tiesitkö, että voit sulattaa fondueseen kaikki valkohomejuustot? Leipä, hedelmät ja kasvikset maistuvat juustoherkkuun dipattuna. Perinteikkäämmät kovat juustot voit tehdä fondueksi tällä ohjeella.
Juustotarjottimen juustot ja kinkun rippeet voit sujauttaa näiden mehevien sarvien sisään. Näitä suolaisia herkkuja on ihana syödä talvisella metsäretkellä, ja tietenkin lämpimän kaakaon kera!
Murenna piparit jälkiruokiin ja leivonnaisiin
Loput piparkakut voi murskata taivaallisten tryffeleiden joukkoon. Piparien lisäksi herkkupaloissa maistuvat kaneli ja tumma suklaa.
Rocky road on hävikkiherkkujen aatelia: siihen upotat niin piparit, pähkinät, mantelit, kuivatut hedelmät ja marjat kuin karkitkin. Rocky roadin voi myös pakastaa, jos makea herkku ei heti joulun jälkeen uppoa.
Glögitiivistettä jää huomaamatta hieman pullon pohjalle ja purnukan pohjalla lojuu ylijääneitä pipareita. Loihdi jämäherkuista välipäiville ihanan pehmeä glögijuustokakku. Täyteläinen valkosuklaamousse ja glögitiivisteettä hyydytetty kiille on täydellinen yhdistelmä piparimurupohjalle.
Tähän herkkuun pipareita kannattaa säästellä! Todella helppo piparijäätelö ei jäätelökoneita kaipaa, vaan se syntyy kondensoidusta maidosta ja kuohukermasta perinteisesti sähkövatkaimella vatkaten. Kääntele piparimurut, lakritsinjuurijauhe ja lakritsinpalat vatkatun seoksen joukkoon ja laita kuohkea seos jähmettymään kylmään. Pakastin tekee massalle taikoja, koska muutaman tunnin kuluttua saat pyöriteltyä siitä kermaiset piparijäätelöpallot.
Jos piparikiintiösi on jo täynnä, jemmaa piparit purkkiin odottamaan Runebergin päivää. Murustellut piparkakut antavat runebergintorttuihin mausteista makua ja rakennetta.
Sulata, raasta tai piilota suklaat
Joulusuklaat piiloutuvat konvehtijuustokakkuun. Kakku paistetaan ensin uunissa ja annetaan paistamisen jälkeen jäähtyä. Tämän jälkeen se onkin valmis keräämään ylistyssanoja kahvipöydässä!
Nopeampi vaihtoehto on ällistyttävän helppo konvehtikakku. Surauta vain konvehdit, munat, jauhot ja leivinjauhe tehosekoittimessa ja sujauta uuniin vuoassa. Pian saat herkutella mutakakkumaista herkkua.
Suklaat sulavat hyvin myös kahvin joukkoon. Perinneruokaa prkl -blogin Mika lisäsi kahvin sekaan valkosuklaata ja kanelia, ja tuloksena oli ihana talvinen herkkujuoma!
Amerikkalaisten suklaamuffinien taikinaan saat rouhittua näppärästi ylijääneet joulusuklaat.
Onhan jouluruoat säilytetty koko ajan kylmässä?
Etenkin kalat, mäti, kinkku, pateet ja tuorejuustot pilaantuvat herkästi, jos niitä seisottaa lämpimässä tarjoilupöydässä. Esimerkiksi kinkku pitäisi säilyttää jatkuvasti alle +6 asteessa sekä kalat ja mäti alle +3 asteessa. Nosta tarjolle sen verran ruokia kuin niitä kerralla syödään, ja valmista uusia herkkuja vain jouluruoista, joissa on vielä käyttöikää jäljellä.
Lähde: Evira
Muokattu 21.12.2022 klo 10.10: Lisätty runsaasti uusia reseptejä. Juttu on julkaistu alun perin 4. joulukuuta 2018.