Porkkanasämpylät – leivo sämpylät lukijamme Mikan kehutulla ohjeella
1 h 50 min
{
Aktiivinen
20 minPassiivinen
1 h 30 minPorkkanasämpylät ovat lukijamme Mikan Voita ja suolaa -blogin kehutuin ohje. Leivo sämpylät Mikan suositulla reseptillä. Porkkanaraaste ja kaurahiutaleet tekevät sämpylöistä ihanan pehmeät ja maukkaat.
MU
MA
KA
4.1
Kuvat
Julkaistu 11.10.2019

Porkkanasämpylät – leivo sämpylät lukijamme Mikan kehutulla ohjeella
Reseptin ainekset (15 kpl)
Porkkanasämpylät
- 5 dlvettä
- 25 gtuorehiivaa (tai 1 ps kuivahiivaa)
- 3isoa porkkanaa (raastettuna 4 1/2 dl)
- 1 dlkaurahiutaleita
- 1 rklsiirappia
- 2 tlsuolaa
- 13-14 dlvehnäjauhoja
- 1/2 dlrypsiöljyä
Porkkanasämpylät – ohje:
- Kuumenna vesi kädenlämpöiseksi tai lämpimämmäksi (+42-asteiseksi), jos käytät kuivahiivaa. Huomaa, että jos porkkanaraaste on jääkaappikylmää, niin se laskee veden lämpötilaa.
- Lisää kuivahiiva tai liuota tuorehiiva. Lisää porkkanaraaste, kaurahiutaleet, siirappi ja suola. Sekoita.
- Sekoita taikinaa noin 5 desiä jauhoja. Lisää loput jauhoista vähitellen ja vaivaa taikinaksi. Lisää myös öljy loppuvaiheessa.
- Taikina saa jäädä pehmeäksi, niin sämpylöistä tulee kuohkeita. Kohota taikinaa liinan alla 45–60 minuuttia.
- Levitä pöydälle reilusti jauhoja, jaa taikina 15 osaan ja pyörittele sämpylöiksi.
- Nosta sämpylät uunipellille leivinpaperin päälle ja anna kohota liinan alla vielä 20 minuuttia.
- Paista 225-asteisessa (kiertoilma)uunissa 10–13 minuuttia, kunnes sämpylät ovat kauniin kullanruskeita. Anna porkkanasämpylöiden hieman jäähtyä liinan alla ennen leikkaamista.

Rapeat peltisämpylät
Maku

Parhaat sämpylät ikinä? Yhtälö on yksinkertaisempi kuin uskotkaan – näin leivot elämäsi herkullisimmat sämpylät!

Hunajaiset kaurasämpylät – nämä hunajavoilla valellut ihanuudet katoavat pelliltä hetkessä
Kotivinkki

Voisämpylät ruskistetulla voilla – maailman pehmeimmät sämpylät katoavat pelliltä hetkessä
Maku

Raparperi-kasviskierteet – kiva pikkusuolainen, joka sopii myös vegaaneille
Maku

Puurosämpylät
Maku

Pinaattisämpylät muffinipellillä – yön yli kohotettu taikina takaa rapean kuoren
Kotivinkki

Soodasämpylät, joita ei tarvitse vaivata eikä kohottaa – leivo nopeasti leipää vaikka arki-illan iloksi
Kotivinkki