Maku

Saaristolaissämpylät – klassikkoleivän tuttu maku ihastuttaa nyt sämpylöissä

1 h 45 min
{
Aktiivinen30 min
Passiivinen1 h 15 min
Saaristolaissämpylät ovat kuin pieniä saaristolaisleipiä. Uunituoreet sämpylät sopivat täydellisesti esimerkiksi brunssipöytään, kun täytät ne piparjuurituorejuustolla, graavilohella ja rucolalla.
MU
0
0
Teksti Mika Rampa
Kuvat Timo Villanen


Ainekset (8 kpl)

Saaristolaissämpylät

  • 2½ dlappelsiinimehua
  • 25 gtuorehiivaa
  • ¾ dltummaa siirappia
  • ¾ tlsuolaa
  • 1 dlvehnäleseitä
  • ½ dlkaljamaltaita
  • 1 dlruisjauhoja
  • 4 dlvehnäjauhoja
  • ½ dlrypsiöjyä

Pinnalle

  • ½ dlsiirappia
  • 1 rklvettä
  • ¼ tlsuolaa
  • ¼ tlseesaminsiemeniä

Täyte

  • 200 gpiparjuurituorejuustoa
  • 200 ggraavilohta
  • 2 dlrucolaa
  • ½kurkkua
  • 4 rklpaahdettua sipulia
Tulosta

Saaristolaissämpylät valmistetaan näin:

  1. Kuumenna mehu kädenlämpöiseksi. Murenna sekaan hiiva. Sekoita joukkoon siirappi, suola, leseet, maltaat ja ruisjauhot. Lisää vehnäjauhoja vähitellen ja vaivaa taikinaa, kunnes kaikki jauhot ovat lisätty. Vaivaa taikinaa hetki ja alusta sekaan öljy. Peitä taikina liinalla ja kohota kaksinkertaiseksi, noin 30 min.
  2. Jaa taikina 8 osaan ja leivo sämpylöiksi. Nosta sämpylät uunipellille leivinpaperin päälle. Peitä liinalla ja kohota 30 min.
  3. Sekoita keskenään siirappi, vesi ja suola. Sivele sämpylät siirappi-vesiseoksella juuri ennen paistamista. Ripottele pinnalle mustia seesaminsiemeniä.
  4. Paista sämpylöitä 225-asteisessa uunissa 13–15 minuuttia. Anna jäähtyä.
  5. Halkaise sämpylät ja levitä niiden molemmille puolille piparjuurituorejuustoa. Lisää pohjien päälle graavilohta, rucolaa ja viipaloituja kurkkuja. Viimeistele saaristolaissämpylät paahdetulla sipulilla ja nosta kannet päälle.
MITÄ PIDIT?
0