Saaristolaissämpylät – klassikkoleivän tuttu maku ihastuttaa nyt sämpylöissä
1 h 45 min
{
Aktiivinen
30 minPassiivinen
1 h 15 minSaaristolaissämpylät ovat kuin pieniä saaristolaisleipiä. Uunituoreet sämpylät sopivat täydellisesti esimerkiksi brunssipöytään, kun täytät ne piparjuurituorejuustolla, graavilohella ja rucolalla.
MU
KA
4.5
Teksti
Kuvat
Julkaistu: 28.1.2020

Saaristolaissämpylät – klassikkoleivän tuttu maku ihastuttaa nyt sämpylöissä
Reseptin ainekset (8 kpl)
Saaristolaissämpylät
- 2½ dlappelsiinimehua
- 25 gtuorehiivaa
- ¾ dltummaa siirappia
- ¾ tlsuolaa
- 1 dlvehnäleseitä
- ½ dlkaljamaltaita
- 1 dlruisjauhoja
- 4 dlvehnäjauhoja
- ½ dlrypsiöjyä
Pinnalle
- ½ dlsiirappia
- 1 rklvettä
- ¼ tlsuolaa
- ¼ tlseesaminsiemeniä
Täyte
- 200 gpiparjuurituorejuustoa
- 200 ggraavilohta
- 2 dlrucolaa
- ½kurkkua
- 4 rklpaahdettua sipulia
Saaristolaissämpylät – ohje:
- Kuumenna mehu kädenlämpöiseksi. Murenna sekaan hiiva. Sekoita joukkoon siirappi, suola, leseet, maltaat ja ruisjauhot. Lisää vehnäjauhoja vähitellen ja vaivaa taikinaa, kunnes kaikki jauhot ovat lisätty. Vaivaa taikinaa hetki ja alusta sekaan öljy. Peitä taikina liinalla ja kohota kaksinkertaiseksi, noin 30 min.
- Jaa taikina 8 osaan ja leivo sämpylöiksi. Nosta sämpylät uunipellille leivinpaperin päälle. Peitä liinalla ja kohota 30 min.
- Sekoita keskenään siirappi, vesi ja suola. Sivele sämpylät siirappi-vesiseoksella juuri ennen paistamista. Ripottele pinnalle mustia seesaminsiemeniä.
- Paista sämpylöitä 225-asteisessa uunissa 13–15 minuuttia. Anna jäähtyä.
- Halkaise sämpylät ja levitä niiden molemmille puolille piparjuurituorejuustoa. Lisää pohjien päälle graavilohta, rucolaa ja viipaloituja kurkkuja. Viimeistele saaristolaissämpylät paahdetulla sipulilla ja nosta kannet päälle.

Saaristolaisvohvelit – paista limppu vohveleiksi ja sujauta väliin raikas omena-selleritäyte
Maku

Se paras saaristolaisleipä
Maku

Nauvon limppu – sopivan makea leipä, jota on pakko santsata!
Maku

Helppo saaristolaisleipä – tästä ei joulunajan ruokalahja parane!
Meillä kotona

Saaristolaisleipä auringonkukansiemenillä
Maku

Savusilakkamousse saaristolaisleivällä
Kotivinkki
Makean maltainen saaristolaisleipä
Maku

Maukas ja mehevä saaristolaisleipä
Maku