Maku

Se paras saaristolaisleipä

3 h 20 min
{
Aktiivinen
20 min
Passiivinen
3 h
Saaristolaisleipien mehevä hapokkuus on peräisin appelsiinimehusta. Runsaasti siirappia ja maltaita sisältävällä ohjeella syntyy kolme tai neljä upeaa leipää.
LA
MA
MU
KA
Julkaistu: 24.6.2014


Reseptin ainekset (4 kpl)

Saaristolaisleipä

  • 1 lappelsiinitäysmehua
  • 75 gtuorehiivaa
  • 3 dlsiirappia
  • 1 rklsuolaa
  • 4 dl (300 g)kaljamaltaita
  • 3 dlruishiutaleita
  • 3 dlruisjauhoja
  • 10 dlhiivaleipäjauhoja

Voitelu

  • 1/2 dlvettä
  • 1/2 dlsiirappia
Tulosta

Paras saaristolaisleipä – ohje:

  1. Lämmitä mehu kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva, siirappi ja suola.
  2. Lisää sekaan maltaat, ruishiutaleet ja -jauhot sekä hiivaleipäjauhot. Sekoita tasaiseksi.
  3. Voitele 3–4 pitkänomaista leipävuokaa (vetoisuus yhteensä 4 l). Jaa taikina vuokiin. Kohota taikinoita liinalla peitettynä noin 1 1/2 tuntia.
  4. Pistele leivät haarukalla. Paista 175- asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla 1 1/2 tuntia.
  5. Voitele leipiä paistamisen loppuvaiheessa vesi-siirappiseoksella 2–3 kertaa.
  6. Anna saaristolaisleipien jäähtyä kokonaan ennen kumoamista.

Vinkki!

  • Peitä leivät tarvittaessa leivinpaperilla paistamisen loppuvaiheessa, jos niiden pinta alkaa tummua liikaa.
  • Saaristolaisleivät ovat parhaimmillaan 2–3 päivää valmistuksesta ja ne säilyvät pussiin pakattuina hyvin huoneenlämmössä. Voit myös pakastaa leivät.

24 kommenttia