4,1(215)
Se paras saaristolaisleipä
Laktoositon
Maidoton
Munaton
Kasvis
3 h 20 min
{
Aktiivinen 20 min
Passiivinen 3 h
Saaristolaisleipä leivotaan mehevän hapokkaaksi appelsiinimehun avulla. Runsaasti siirappia ja maltaita sisältävällä ohjeella syntyy kolme tai neljä maukasta leipää.
Reseptin ainekset
3–4 kpl
Saaristolaisleipä
1 lappelsiinitäysmehua
75 gtuorehiivaa
3 dlsiirappia
1 rklsuolaa
4 dl (300 g)kaljamaltaita
3 dlruishiutaleita
3 dlruisjauhoja
10 dlhiivaleipäjauhoja
Voitelu
½ dlvettä
½ dlsiirappia

Paras saaristolaisleipä – ohje:

  1. Lämmitä mehu kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva, siirappi ja suola.
  2. Lisää sekaan maltaat, ruishiutaleet ja -jauhot sekä hiivaleipäjauhot. Sekoita, kunnes taikina on tasainen.
  3. Voitele 3–4 pitkänomaista leipävuokaa (vetoisuus yhteensä 4 l). Jaa taikina vuokiin. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä noin 1 ½ tuntia.
  4. Pistele leivät haarukalla. Paista 175-asteisessa uunissa toiseksi alimmalla tasolla noin 1 ½ tuntia.
  5. Voitele leipiä paistamisen loppuvaiheessa vesi-siirappiseoksella 2–3 kertaa.
  6. Ota saaristolaisleivät uunista ja anna niiden jäähtyä kokonaan ennen kuin kumoat ne vuoista.

Vinkit!

  • Peitä saaristolaisleivät tarvittaessa leivinpaperilla paistamisen loppuvaiheessa, jos niiden pinta alkaa tummua liikaa.
  • Itse tehdyt saaristolaisleivät ovat parhaimmillaan 2–3 päivää valmistuksesta ja ne säilyvät pussiin pakattuina hyvin huoneenlämmössä. Voit myös pakastaa leivät.
26 kommenttia
Tilaa uutiskirje tästä
Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.