Maku

Se paras saaristolaisleipä

3 h 20 min
LA
MA
MU
4.17
23

Saaristolaisleipien mehevä hapokkuus on peräisin appelsiinimehusta. Runsaasti siirappia ja maltaita sisältävällä ohjeella syntyy kolme tai neljä upeaa leipää.
Tulosta
Kuvat Satu Nyström

Ainekset (4 kpl)

Saaristolaisleipä

  • 1 lappelsiinitäysmehua
  • 75 gtuorehiivaa
  • 3 dlsiirappia
  • 1 rklsuolaa
  • 4 dl (300 g)kaljamaltaita
  • 3 dlruishiutaleita
  • 3 dlruisjauhoja
  • 10 dlhiivaleipäjauhoja

Voitelu

  • 1/2 dlvettä
  • 1/2 dlsiirappia

Tee näin

3 h 20 min
{
AKTIIVINEN20 min
PASSIIVINEN3 h

Saaristolaisleipä leivotaan näin:

  1. Lämmitä mehu kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva, siirappi ja suola.
  2. Lisää sekaan maltaat, ruishiutaleet ja -jauhot sekä hiivaleipäjauhot. Sekoita tasaiseksi.
  3. Voitele 3–4 pitkänomaista leipävuokaa (vetoisuus yhteensä 4 l). Jaa taikina vuokiin. Kohota taikinoita liinalla peitettynä noin 1 1/2 tuntia.
  4. Pistele leivät haarukalla. Paista 175- asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla 1 1/2 tuntia.
  5. Voitele leipiä paistamisen loppuvaiheessa vesi-siirappiseoksella 2–3 kertaa.
  6. Anna saaristolaisleipien jäähtyä kokonaan ennen kumoamista.

Vinkki!

Peitä leivät tarvittaessa leivinpaperilla paistamisen loppuvaiheessa, jos niiden pinta alkaa tummua liikaa.

Saaristolaisleivät ovat parhaimmillaan 2–3 päivää valmistuksesta ja ne säilyvät pussiin pakattuina hyvin huoneenlämmössä. Voit myös pakastaa leivät.

MITÄ PIDIT?
4.17