Saaristolaisleipä leivotaan mehevän hapokkaaksi appelsiinimehun avulla. Runsaasti siirappia ja maltaita sisältävällä ohjeella syntyy kolme tai neljä maukasta leipää.
Lämmitä mehu kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva, siirappi ja suola.
Lisää sekaan maltaat, ruishiutaleet ja -jauhot sekä hiivaleipäjauhot. Sekoita, kunnes taikina on tasainen.
Voitele 3–4 pitkänomaista leipävuokaa (vetoisuus yhteensä 4 l). Jaa taikina vuokiin. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä noin 1 ½ tuntia.
Pistele leivät haarukalla. Paista 175-asteisessa uunissa toiseksi alimmalla tasolla noin 1 ½ tuntia.
Voitele leipiä paistamisen loppuvaiheessa vesi-siirappiseoksella 2–3 kertaa.
Ota saaristolaisleivät uunista ja anna niiden jäähtyä kokonaan ennen kuin kumoat ne vuoista.
Vinkit!
Peitä saaristolaisleivät tarvittaessa leivinpaperilla paistamisen loppuvaiheessa, jos niiden pinta alkaa tummua liikaa.
Itse tehdyt saaristolaisleivät ovat parhaimmillaan 2–3 päivää valmistuksesta ja ne säilyvät pussiin pakattuina hyvin huoneenlämmössä. Voit myös pakastaa leivät.