


Se paras saaristolaisleipä
3 h 20 min
{
Aktiivinen 20 min
Passiivinen 3 h 0 min
Saaristolaisleipä leivotaan mehevän hapokkaaksi appelsiinimehun avulla. Runsaasti siirappia ja maltaita sisältävällä ohjeella syntyy kolme tai neljä maukasta leipää.
Reseptin ainekset
3–4 kpl
Saaristolaisleipä
1 l
appelsiinitäysmehua
75 g
tuorehiivaa
3 dl
siirappia
1 rkl
suolaa
4 dl (300 g)
kaljamaltaita
3 dl
ruishiutaleita
3 dl
ruisjauhoja
10 dl
hiivaleipäjauhoja
Voitelu
½ dl
vettä
½ dl
siirappia
Paras saaristolaisleipä – ohje:
- Lämmitä mehu kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva, siirappi ja suola.
- Lisää sekaan maltaat, ruishiutaleet ja -jauhot sekä hiivaleipäjauhot. Sekoita, kunnes taikina on tasainen.
- Voitele 3–4 pitkänomaista leipävuokaa (vetoisuus yhteensä 4 l). Jaa taikina vuokiin. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä noin 1 ½ tuntia.
- Pistele leivät haarukalla. Paista 175-asteisessa uunissa toiseksi alimmalla tasolla noin 1 ½ tuntia.
- Voitele leipiä paistamisen loppuvaiheessa vesi-siirappiseoksella 2–3 kertaa.
- Ota saaristolaisleivät uunista ja anna niiden jäähtyä kokonaan ennen kuin kumoat ne vuoista.
Vinkit!
- Peitä saaristolaisleivät tarvittaessa leivinpaperilla paistamisen loppuvaiheessa, jos niiden pinta alkaa tummua liikaa.
- Itse tehdyt saaristolaisleivät ovat parhaimmillaan 2–3 päivää valmistuksesta ja ne säilyvät pussiin pakattuina hyvin huoneenlämmössä. Voit myös pakastaa leivät.
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat