Maku

Se paras saaristolaisleipä

3 h 20 min
LA
MA
MU
4.31
20

Näiden saaristolaisleipien mehevä hapokkuus on peräisin appelsiinimehusta. Runsaasti siirappia ja maltaita sisältävällä ohjeella syntyy kolme tai neljä upeaa leipää.
Tulosta
Teksti Marjo Alitalo, Emilia Kolari
Kuvat Satu Nyström

Ainekset (4 kpl)

  • 10 dlappelsiinitäysmehua
  • 75 ghiivaa
  • 3 dlsiirappia
  • 1 rklsuolaa
  • 300 gkaljamallasta (4 dl)
  • 3 dlruishiutaleita
  • 3 dlruisjauhoja
  • 10 dlhiivaleipäjauhoja

Voiteluun

  • 1/2 dlvettä
  • 1/2 dlsiirappia

Tee näin

3 h 20 min
{
AKTIIVINEN20 min
PASSIIVINEN3 h

Lämmitä mehu kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva, siirappi ja suola.

Lisää joukkoon maltaat, ruishiutaleet ja -jauhot sekä hiivaleipäjauhot. Sekoita tasaiseksi.

Voitele 3–4 pitkänomaista leipävuokaa (vetoisuus yhteensä 4 l). Jaa taikina vuokiin. Kohota taikinoita liinalla peitettynä noin 1 1/2 tuntia.

Pistele leivät haarukalla. Kypsennä 175- asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 1 1/2 tuntia.

Voitele limppuja paistamisen loppuvaiheessa vesi-siirappiseoksella 2–3 kertaa.

Anna saaristolaisleipien jäähtyä kokonaan ennen kumoamista.

Peitä leivät tarvittaessa leivinpaperilla paistamisen loppuvaiheessa, jos niiden pinta alkaa tummua liikaa.

Saaristolaisleivät ovat parhaimmillaan 2–3 päivää valmistuksesta ja ne säilyvät pussiin pakattuina hyvin huoneenlämmössä. Voit myös pakastaa leivät.

MITÄ PIDIT?
4.31