
Salaatit voidaan jakaa punaisiin ja vihreisiin, pehmeisiin ja rapeisiin sekä makunsa puolesta mietoihin ja voimakkaisiin lajikkeisiin. Valikoimassa on makeahkoja ja meheviä sekä kitkerämpään makuun sopivia salaatteja.
Mietoja ja voimakkaan makuisia lajikkeita kannattaa yhdistellä ennakkoluulottomasti. Erilaisista lehdistä saa näyttävyyttä sekä vaihtelua salaatin makuun ja rakenteeseen.
Salaatteja myydään kerinä sellaisenaan, rasioissa, ruukuissa ja pusseihin pakattuna. Ruukusta on helppo napsia aina tarvittava määrä salaattia annoksiin. Pussisalaatti kannattaa käyttää kerralla kokonaan.
Lisämakua ja väriä saat muista salaatin tapaan käytettävistä kasviksista, vihanneksista ja kastikkeista, näyttävyyttä puolestaan uudenlaisista tarjoilutavoista.
Salaattilajikkeet
1. Friseesalaatti eli kähäräendiivi
Pitsimäiset ja hienopoimuiset lehdet. Uloimmat lehdet ovat vaaleanvihreät ja sisemmät kellertävät. Mieto ja makeahko, hieman jääsalaattia voimakkaampi maku.
2. Jääsalaatti
Rapean keräsalaatin ja lehtisalaatin mehukas ja monikäyttöinen risteytys. Mieto, hieman makeahko maku.
3. Punamangoldi
Punajuuren versoja muistuttavat pienet lehdet, kauniin punaiset lehtiruodit. Voimakkaan makuinen.
4. Pehmeä keräsalaatti
Pyöreä ja pehmeälehtinen kerä, jonka lehdet ovat ohuet ja miedon maukkaat.
5. Rapea keräsalaatti eli jäävuorisalaatti eli amerikansalaatti
Paksut ja mehevät lehdet. Makeassa maussa aavistus karvautta.
6. Roomansalaatti eli romaine eli sidesalaatti
Muodoltaan pitkulainen, paksuhkot ja mehevän rapeat lehdet. Maku makeahko, tavallista keräsalaattia voimakkaampi. Saa vihreänä ja punaisena.
7. Pehtoorinsalaatti
Pyöreälehtinen salaatti, jonka maku on pehmeän mieto.
8. Salaattisikuri eli lehtisikuri
Suippomainen kiinankaalia muistuttava lehtiruusuke. Lehdet kuppimaisia, meheviä ja kirpeän- jopa hieman kitkerän makuisia.
9. Punasalaatti eli punasikuri
Salaattisikurin punalehtinen muunnos. Kahta tyyppiä: matalalehtinen keräsalaattia muistuttava ja pitkälehtinen salaattisikuria muistuttava. Voimakas, karvas maku.
10. Lollo Rosso
Kerämäinen, pehmeälehtinen salaatti. Poimuisten lehtien uloin osa on punertava. Maku mieto, perussalaattia hieman vahvempi.
11. Tammenlehtisalaatti
Lehtisalaatin muunnos. Tammenlehteä muistuttavissa pehmeissä lehdissä on rusehtavanpunainen vivahdus. Maku täyteläinen, muttei kitkerä.
12. Rucola eli sinappikaali
Lehdet pitkiä, kapeita ja ohuita. Vahva hieman sinappinen maku, jonka aromissa vivahdus pähkinää ja retiisiä.
13. Pikku- eli sydänsalaatti
Roomansalaatin ja pehmeän keräsalaatin välimuoto. Tiivis- ja tukevalehtinen, kuppimaiset lehdet. Makean mehevä maku.
14. Vuonankaali eli mache
Lehtiruusukkeissa on pienehköt, lusikkamaiset lehdet. Maku on mieto ja pähkinämäinen. Somat, rasioissa myytävät lehtiruusukkeet eivät kestä pitkää säilyttämistä.
15. Kartanonsalaatti
Mehukas ja rapealehtinen ruukkusalaatti.
16. Ruustinnansalaatti
Punertava ja pyöreälehtinen salaatti. Tuuhealehtinen ruusukkeenomainen salaatti.
17. Ruukku- eli lehtisalaatti
Suuri- ja pehmeälehtinen salaatti. Ohuet lehdet ovat hyvin maukkaat.
Napakat salaatit, kuten sydänsalaatti, romaine ja cosmopolitan sekä varhaiskaali, sopivat hyvin grillattaviksi.
Muista myös nämä salaattilajikkeet
Bataviasalaatti
Hyvänmakuisia keräsalaatin risteytyksiä. Lehdet ovat rapeat ja poimuiset, lajikkeesta riippuen vihreät tai punertavat.
Cosmopolitan
Roomansalaatista ja jäävuorisalaatista kehitetty rapea ja makea salaatti. Veneenmuotoiset, kuppimaiset lehdet, paksut lehtiruodit.
Siloensiivi eli Escariol-salaatti
Väkevän makuinen salaatti, jonka lehdet ovat kähäräendiiviä eli friseesalaattia sileämmät.
Mizuna eli japaninkaali tai japaninpersilja
Koristeelliset, reunoiltaan liuskoittuneet lehdet. Maku mieto mutta aromikas.
Tatsoikaali eli Tatsoi
Tiiviinä ruusukkeena kasvavat napakat lehdet. Mieto ja hienostuneen aromaattinen maku.
Punainen Salanova
Ruusukemainen salaatti, jossa paljon pieniä lehtiä ja upea punavihreä väri. Tuore ja raikas maku.
Myös moni vihannes tai yrtti sopii käytettäväksi salaatin tapaan:
- Varhaiskaali
- Kiinankaali
- Mustakaali
- Lehtikaali
- Viinisuolaheinä
- Babypinaatti
- Tarhamaltsa
- Erilaiset versot
- Krassit
- Paksoi eli pinaattikiinankaali.
Aloita salaattipohjasta ja viimeistele kastikkeella – näin kokoat maistuvan salaatin
1. Salaatit
Sekoita salaattipohjaan useampia maultaan ja suutuntumaltaan erilaisia salaattilajikkeita.
2. Viljatuotteet
Rikasta viljatuotteilla, kuten riisillä, pastalla ja nuudeleilla sekä erilaisilla suurimoilla (esim. kvinoa, bulgur, couscous, ohra, tattari, speltti ja hirssi).
3. Proteiinit
Täydennä valitsemalla ruokaisaksi pääraaka-aineeksi eläin- ja kasvikunnan proteiineja (esim. liha, kala, kana, kananmunat, juusto, pavut ja tofu).
4. Kasvikset
Valitse sekä pehmeitä että rapsakoita vihanneksia ja juureksia sekä sieniä satokauden mukaan. Kovemmat kasvikset, kuten juurekset, peruna ja kaalit, voi myös keittää tai paahtaa.
5. Hedelmät ja marjat
Lisää raikkautta, makeutta ja vitamiineja sesongin hedelmillä ja marjoilla.
6. Ripotteet
Viimeistele pähkinöillä, manteleilla, siemenillä, krutongeilla, yrteillä tai syötävillä kukilla.
7. Kastikkeet ja tahnat
Pirskota päälle lopuksi maukasta kastiketta. Myös paksummat tahnat tai dipit sopivat hyvin.
Vinkki!
Voit myös oikaista ja ostaa pussillisen valmista salaattisekoitusta salaattipohjaksi.
Kastike mehevöittää ja maustaa
Yksinkertaisimmillaan kastike voi koostua öljystä, viinietikasta, suolasta ja pippurista. Balsamiviinietikka antaa aromaattisen pehmeää makua. Viinietikan voi korvata sitrusmehulla tai kirpeällä marjamehulla. Öljyksi sopii hyvin oliivi- tai rypsiöljy, myös maustetut öljyt toimivat hyvin.
Kermaviili, jogurtti ja majoneesi ovat helppoja salaatinkastikepohjia. Niiden sekaan voi sekoittaa lähes mitä tahansa. Trenditietoinen maustaa kastikkeet nyt tahinilla, srirachalla, sumakilla, gochujang- tai misotahnalla.
Kokeile esimerkiksi näitä:
- Helppo yrttiöljy. Monikäyttöinen helakan vihreä yrttiöljy syntyy nopeasti, kun mittaat sauvasekoittimen kulhoon noin 2 desiä yrttejä, tilkan omenaviinietikkaa, desin öljyä sekä ripauksen suolaa ja sokeria.
- Sinihome-maapähkinäkastike. Kastike sopii pihvi- tai broilerisalaatille. Kokeile myös dippinä kasviksille. Rouhi kermaviilipurkkiin ruokalusikallinen suolapähkinöitä ja 50 grammaa sinihomejuustoa.
- Dijon-appelsiinikastike. Hyvä peruskastike vihreille salaateille. Sekoita ruokalusikallinen dijoninsinappia, desi majoneesia ja kunnon loraus appelsiinimehua. Rouhi joukkoon tuoreet mustapippurit.
- Aasialainen vinegretti. Aasialaistyylisiin salaatteihin sopii vinegretti, jossa desiin rypsiöljyä sekoitetaan ruokalusikallinen misotahnaa, teelusikalliset seesamiöljyä, seeseminsiemeniä ja riisiviinietikkaa sekä loraus kylmää vettä, joka emulgoi kastikkeen rakenteen tasaiseksi.
Vaihtelua salaatin tarjoilutapaan
Perussalaattikin saa uuden vivahteen hauskasta tarjoilutavasta.
Tahnan päälle
Levitä vadille hummusta ja kokoa päälle isoina paloina rennosti rapeita salaatteja ja kasviksia. Uunissa paahdetut kasvikset toimivat hyvin hummuksen kanssa.
Salaattipiirakka
Päällystä suolainen piirakka vihreällä tai juustosalaatilla. Voit myös paistaa pelkän piiraspohjan ja täyttää sen ruokaisalla salaatilla.
Näppipalat
Irrota napakoita ja kuppimaisia salaatinlehtiä (esim. salaattisikuri, punasalaatti, cosmopolitan tai sydänsalaatti) tarjoiluvadille tai leikkuulaudalle ja täytä ne erilaisilla lisäkkeillä tai ruokaisalla salaatilla.
Salaattivartaat
Tikuta lempisalaatin ainekset hauskasti varrastikkuihin hieman ronskimpina palasina. Pirskota päälle kastiketta ja tarjoa.
Salaattitacot
Levitä isokokoiselle salaatinlehdelle (esim. pehmeä keräsalaatti) tacotäytteet ja kääräise rullalle tai tarjoa avonaisena.
Salaatin säilytys ja käsittely
- Salaatit säilyvät parhaiten omassa pakkauksessaan +2–+5 °C asteessa jää- tai viileäkaapissa. Parhaiten salaateista säilyvät napakat ja rapeat salaatit, heikoimmin pehmeälehtiset salaatit.
- Ruukkusalaatin alkuperäinen muovikääre ehkäisee haihtumista ja parantaa säilyvyyttä. Pidä multapaakku kosteana säilytyksen aikana.
- Umpipussiin pakattu salaatti säilyy avaamattomana vihanneslokerossa pitkään. Jos käytät osan siitä, sulje pussi sen jälkeen huolella. Laita pussin pohjalle muutama tippa vettä kuivumisen estämiseksi. Huuhdeltu ja lingottu salaatti säilyy napakkana salaattilingossa, jonka pohjalla on tilkka vettä.
- Säilytä salaatit erillään runsaasti etyleeniä sisältävistä kasviksista ja hedelmistä, kuten tomaateista, avokadoista, persikoista, banaaneista ja omenoista, koska ne kellastuttavat lehdet ja nopeuttavat pilaantumista.
- Jos salaatinlehdet ovat päässeet nuukahtamaan, ne voi vielä yrittää pelastaa. Upota ne hetkeksi mahdollisimman kylmään veteen, kuivaa huolellisesti ja käytä saman tien.
- Salaateille riittää hellävarainen huuhtaisu ja pyyhkeen sisällä kuivaaminen. Salaattilinko voi olla tarpeen isoille salaattimäärille. Jos lingon pohjalle jättää tilkan vettä, säilyy pesty salaatti jääkaapissa rapeana seuraavaankin päivään.
- Pilko salaatti aina käsin repimällä. Veitsellä leikkaaminen tai saksilla silppuaminen rikkoo lehden solurakenteen ja salaatin mehevyys kärsii.