Maku

Raikasta ja rapeaa! Tutustu salaattilajikkeisiin ja opettele maistuvan salaatin kaava

Raikasta ja rapeaa! Tutustu salaattilajikkeisiin ja opettele maistuvan salaatin kaava
Salaatin tekemisessä kannattaa käyttää luovuutta. Kokeile uusia lajikkeita, ja testaa sen seuraksi vaihtelevia aineksia ja kastikkeita. Perussalaatti saa mukavan vivahteen myös erilaisesta tarjoilutavasta.

Salaatit voidaan jakaa punaisiin ja vihreisiin, pehmeisiin ja rapeisiin sekä makunsa puolesta mietoihin ja voimakkaisiin lajikkeisiin. Valikoimassa on makeahkoja ja meheviä sekä kitkerämpään makuun sopivia salaatteja.

Mietoja ja voimakkaan makuisia lajikkeita kannattaa yhdistellä ennakkoluulottomasti. Erilaisista lehdistä saa näyttävyyttä sekä vaihtelua salaatin makuun ja rakenteeseen.

Salaatteja myydään kerinä sellaisenaan, rasioissa, ruukuissa ja pusseihin pakattuna. Ruukusta on helppo napsia aina tarvittava määrä salaattia annoksiin. Pussisalaatti kannattaa käyttää kerralla kokonaan.

Lisämakua ja väriä saat muista salaatin tapaan käytettävistä kasviksista, vihanneksista ja kastikkeista, näyttävyyttä puolestaan uudenlaisista tarjoilutavoista.

Vappu Pimiän kukkakaali-kurkkusalaatti on kerännyt ylistystä. Nappaa resepti talteen!

Salaattilajikkeet

1. Friseesalaatti eli kähäräendiivi

Pitsimäiset ja hienopoimuiset lehdet. Uloimmat lehdet ovat vaaleanvihreät ja sisemmät kellertävät. Mieto ja makeahko, hieman jääsalaattia voimakkaampi maku.

2. Jääsalaatti

Rapean keräsalaatin ja lehtisalaatin mehukas ja monikäyttöinen risteytys. Mieto, hieman makeahko maku.

3. Punamangoldi

Punajuuren versoja muistuttavat pienet lehdet, kauniin punaiset lehtiruodit. Voimakkaan makuinen.

4. Pehmeä keräsalaatti

Pyöreä ja pehmeälehtinen kerä, jonka lehdet ovat ohuet ja miedon maukkaat.

5. Rapea keräsalaatti eli jäävuorisalaatti eli amerikansalaatti

Paksut ja mehevät lehdet. Makeassa maussa aavistus karvautta.

6. Roomansalaatti eli romaine eli sidesalaatti

Muodoltaan pitkulainen, paksuhkot ja mehevän rapeat lehdet. Maku makeahko, tavallista keräsalaattia voimakkaampi. Saa vihreänä ja punaisena.

7. Pehtoorinsalaatti

Pyöreälehtinen salaatti, jonka maku on pehmeän mieto.

8. Salaattisikuri eli lehtisikuri

Suippomainen kiinankaalia muistuttava lehtiruusuke. Lehdet kuppimaisia, meheviä ja kirpeän- jopa hieman kitkerän makuisia.

9. Punasalaatti eli punasikuri

Salaattisikurin punalehtinen muunnos. Kahta tyyppiä: matalalehtinen keräsalaattia muistuttava ja pitkälehtinen salaattisikuria muistuttava. Voimakas, karvas maku.

10. Lollo Rosso

Kerämäinen, pehmeälehtinen salaatti. Poimuisten lehtien uloin osa on punertava. Maku mieto, perussalaattia hieman vahvempi.

11. Tammenlehtisalaatti

Lehtisalaatin muunnos. Tammenlehteä muistuttavissa pehmeissä lehdissä on rusehtavanpunainen vivahdus. Maku täyteläinen, muttei kitkerä.

12. Rucola eli sinappikaali

Lehdet pitkiä, kapeita ja ohuita. Vahva hieman sinappinen maku, jonka aromissa vivahdus pähkinää ja retiisiä.

13. Pikku- eli sydänsalaatti

Roomansalaatin ja pehmeän keräsalaatin välimuoto. Tiivis- ja tukevalehtinen, kuppimaiset lehdet. Makean mehevä maku.

14. Vuonankaali eli mache

Lehtiruusukkeissa on pienehköt, lusikkamaiset lehdet. Maku on mieto ja pähkinämäinen. Somat, rasioissa myytävät lehtiruusukkeet eivät kestä pitkää säilyttämistä.

15. Kartanonsalaatti

Mehukas ja rapealehtinen ruukkusalaatti.

16. Ruustinnansalaatti

Punertava ja pyöreälehtinen salaatti. Tuuhealehtinen ruusukkeenomainen salaatti.

17. Ruukku- eli lehtisalaatti

Suuri- ja pehmeälehtinen salaatti. Ohuet lehdet ovat hyvin maukkaat.

Napakat salaatit, kuten sydänsalaatti, romaine ja cosmopolitan sekä varhaiskaali, sopivat hyvin grillattaviksi.
Ruokaisa kana-ceasarsalaatti vie taatusti nälän. Voit vaihtaa broilerin halutessasi esimerkiksi katkarapuihin tai savuloheen.

Muista myös nämä salaattilajikkeet

Bataviasalaatti

Hyvänmakuisia keräsalaatin risteytyksiä. Lehdet ovat rapeat ja poimuiset, lajikkeesta riippuen vihreät tai punertavat.

Cosmopolitan

Roomansalaatista ja jäävuorisalaatista kehitetty rapea ja makea salaatti. Veneenmuotoiset, kuppimaiset lehdet, paksut lehtiruodit.

Siloensiivi eli Escariol-salaatti

Väkevän makuinen salaatti, jonka lehdet ovat kähäräendiiviä eli friseesalaattia sileämmät.

Mizuna eli japaninkaali tai japaninpersilja

Koristeelliset, reunoiltaan liuskoittuneet lehdet. Maku mieto mutta aromikas.

Tatsoikaali eli Tatsoi

Tiiviinä ruusukkeena kasvavat napakat lehdet. Mieto ja hienostuneen aromaattinen maku.

Punainen Salanova

Ruusukemainen salaatti, jossa paljon pieniä lehtiä ja upea punavihreä väri. Tuore ja raikas maku.

Myös moni vihannes tai yrtti sopii käytettäväksi salaatin tapaan:

Grillatun vesimelonisalaatin pohjassa on jääsalaattia, rucolaa ja viinisuolaheinää. Päälle murustellaan fetaa ja ripotellaan balsamikastiketta.

Aloita salaattipohjasta ja viimeistele kastikkeella – näin kokoat maistuvan salaatin

1. Salaatit

Sekoita salaattipohjaan useampia maultaan ja suutuntumaltaan erilaisia salaattilajikkeita.

2. Viljatuotteet

Rikasta viljatuotteilla, kuten riisillä, pastalla ja nuudeleilla sekä erilaisilla suurimoilla (esim. kvinoa, bulgur, couscous, ohra, tattari, speltti ja hirssi).

3. Proteiinit

Täydennä valitsemalla ruokaisaksi pääraaka-aineeksi eläin- ja kasvikunnan proteiineja (esim. liha, kala, kana, kananmunat, juusto, pavut ja tofu).

4. Kasvikset

Valitse sekä pehmeitä että rapsakoita vihanneksia ja juureksia sekä sieniä satokauden mukaan. Kovemmat kasvikset, kuten juurekset, peruna ja kaalit, voi myös keittää tai paahtaa.

5. Hedelmät ja marjat

Lisää raikkautta, makeutta ja vitamiineja sesongin hedelmillä ja marjoilla.

6. Ripotteet

Viimeistele pähkinöillä, manteleilla, siemenillä, krutongeilla, yrteillä tai syötävillä kukilla.

7. Kastikkeet ja tahnat

Pirskota päälle lopuksi maukasta kastiketta. Myös paksummat tahnat tai dipit sopivat hyvin.

Vinkki!

Voit myös oikaista ja ostaa pussillisen valmista salaattisekoitusta salaattipohjaksi.

Kesäinen salaatti muuttuu vieläkin maistuvammaksi, kun koristelet sen syötävillä kukilla.

Kastike mehevöittää ja maustaa

Yksinkertaisimmillaan kastike voi koostua öljystä, viinietikasta, suolasta ja pippurista. Balsamiviinietikka antaa aromaattisen pehmeää makua. Viinietikan voi korvata sitrusmehulla tai kirpeällä marjamehulla. Öljyksi sopii hyvin oliivi- tai rypsiöljy, myös maustetut öljyt toimivat hyvin.

Kermaviili, jogurtti ja majoneesi ovat helppoja salaatinkastikepohjia. Niiden sekaan voi sekoittaa lähes mitä tahansa. Trenditietoinen maustaa kastikkeet nyt tahinilla, srirachalla, sumakilla, gochujang- tai misotahnalla.

Kokeile esimerkiksi näitä:

  • Helppo yrttiöljy. Monikäyttöinen helakan vihreä yrttiöljy syntyy nopeasti, kun mittaat sauvasekoittimen kulhoon noin 2 desiä yrttejä, tilkan omenaviinietikkaa, desin öljyä sekä ripauksen suolaa ja sokeria.
  • Sinihome-maapähkinäkastike. Kastike sopii pihvi- tai broilerisalaatille. Kokeile myös dippinä kasviksille. Rouhi kermaviilipurkkiin ruokalusikallinen suolapähkinöitä ja 50 grammaa sinihomejuustoa.
  • Dijon-appelsiinikastike. Hyvä peruskastike vihreille salaateille. Sekoita ruokalusikallinen dijoninsinappia, desi majoneesia ja kunnon loraus appelsiinimehua. Rouhi joukkoon tuoreet mustapippurit.
  • Aasialainen vinegretti. Aasialaistyylisiin salaatteihin sopii vinegretti, jossa desiin rypsiöljyä sekoitetaan ruokalusikallinen misotahnaa, teelusikalliset seesamiöljyä, seeseminsiemeniä ja riisiviinietikkaa sekä loraus kylmää vettä, joka emulgoi kastikkeen rakenteen tasaiseksi.
Viimeistele salaatti nopeasti valmistuvalla timjami-sitruunaöljyllä tai caesarkastikkeella. Herkullisen värinen vadelmavinaigrette vaatii hieman kauemmin aikaa, mutta loppusatsi säilyy jääkaapissa noin kuukauden.

Vaihtelua salaatin tarjoilutapaan

Perussalaattikin saa uuden vivahteen hauskasta tarjoilutavasta.

Tahnan päälle

Levitä vadille hummusta ja kokoa päälle isoina paloina rennosti rapeita salaatteja ja kasviksia. Uunissa paahdetut kasvikset toimivat hyvin hummuksen kanssa.

Salaattipiirakka

Päällystä suolainen piirakka vihreällä tai juustosalaatilla. Voit myös paistaa pelkän piiraspohjan ja täyttää sen ruokaisalla salaatilla.

Ruokaisan salaattipiirakan täytteenä on couscousia, kasviksia ja halloumijuustoa. Jos kalaisa vaihtoehto houkuttelee enemmän, katso reseptimme lohisalaattipiirakkaan!

Näppipalat

Irrota napakoita ja kuppimaisia salaatinlehtiä (esim. salaattisikuri, punasalaatti, cosmopolitan tai sydänsalaatti) tarjoiluvadille tai leikkuulaudalle ja täytä ne erilaisilla lisäkkeillä tai ruokaisalla salaatilla.

Salaattivartaat

Tikuta lempisalaatin ainekset hauskasti varrastikkuihin hieman ronskimpina palasina. Pirskota päälle kastiketta ja tarjoa.

Kreikkalainen klassikkosalaatti maistuu myös vartaina. Kurkkaa resepti!

Salaattitacot

Levitä isokokoiselle salaatinlehdelle (esim. pehmeä keräsalaatti) tacotäytteet ja kääräise rullalle tai tarjoa avonaisena.

Mikset kokeilisi salaattia vaihteeksi rullan muodossa? Raikkaiden salaattirullien seurana maistuu pähkinäinen kastike.

Salaatin säilytys ja käsittely

  • Salaatit säilyvät parhaiten omassa pakkauksessaan +2–+5 °C asteessa jää- tai viileäkaapissa. Parhaiten salaateista säilyvät napakat ja rapeat salaatit, heikoimmin pehmeälehtiset salaatit.
  • Ruukkusalaatin alkuperäinen muovikääre ehkäisee haihtumista ja parantaa säilyvyyttä. Pidä multapaakku kosteana säilytyksen aikana.
  • Umpipussiin pakattu salaatti säilyy avaamattomana vihanneslokerossa pitkään. Jos käytät osan siitä, sulje pussi sen jälkeen huolella. Laita pussin pohjalle muutama tippa vettä kuivumisen estämiseksi. Huuhdeltu ja lingottu salaatti säilyy napakkana salaattilingossa, jonka pohjalla on tilkka vettä.
  • Säilytä salaatit erillään runsaasti etyleeniä sisältävistä kasviksista ja hedelmistä, kuten tomaateista, avokadoista, persikoista, banaaneista ja omenoista, koska ne kellastuttavat lehdet ja nopeuttavat pilaantumista.
  • Jos salaatinlehdet ovat päässeet nuukahtamaan, ne voi vielä yrittää pelastaa. Upota ne hetkeksi mahdollisimman kylmään veteen, kuivaa huolellisesti ja käytä saman tien.
  • Salaateille riittää hellävarainen huuhtaisu ja pyyhkeen sisällä kuivaaminen. Salaattilinko voi olla tarpeen isoille salaattimäärille. Jos lingon pohjalle jättää tilkan vettä, säilyy pesty salaatti jääkaapissa rapeana seuraavaankin päivään.
  • Pilko salaatti aina käsin repimällä. Veitsellä leikkaaminen tai saksilla silppuaminen rikkoo lehden solurakenteen ja salaatin mehevyys kärsii.

Julkaistu: 5.6.2020
Kommentoi »