Maku

Suloinen salaatti


Salaatinystävällä on nyt onnenpäivät. Tutun keräsalaatin rinnalle on ilmestynyt monia uusia, aromikkaita lajikkeita.
Kuvat Satu Nyström

Kähäräendiivi eli friséesalaatti on ranskalaisten suosikki. Sen uloimmat lehdet ovat vaaleanvihreät ja sisemmät kellertävät. Kitkerä frisée on parhaimmillaan salaattisekoituksissa ja ruokien somisteena.

Babypinaatti on tavallisen pinaatin pienilehtinen muunnos. Pehmeäruotiset lehdet ovat käyttövalmiita ryöppäämättä. Babypinaatti kestää hyvin myös kevyen öljytilkassa kuumentamisen.

Villirucola eli sinappikaali on yksi monikäyttöisimmistä salaattilajikkeista. Pähkinäinen, retiisiin vivahtava maku säilyy myös lämpimissä ruoissa. Rucolaa lisätäänkin perinteisesti pizzan päälle, pastoihin ja keittoihin.

Cosmopolitan on jäävuori- ja romainesalaattien risteytys, joka on makeutensa ja rapeutensa vuoksi suosittu etenkin USA:ssa. Kulhomainen lehti sopii hyvin täytettäväksi tacokuoren tapaan ja on omiaan caesarsalaattiin.

Viinisuolaheinä maistuu nimensä mukaisesti miedosti suolaiselle ja happamalle. Punaruotinen, puikea lehti on koristeellinen lisä salaateissa.

Punainen salanova on salaattimaailman sulotar. Punareunaiset lehdet muodostavat täydellisen kauniin ruusukkeen. Maku on mieto ja makeahko.

Mache eli vuonankaali tunnettiin jo antiikin Roomassa. Vuonankaalin maku on miellyttävän pähkinäinen. Somat, rasioissa myytävät lehtiruusukkeet eivät kestä pitkää säilyttämistä.

Romaine eli sidesalaatti on komealehtinen, rapea salaattilajike, joka sopii myös lämpimiin ruokiin. Kun tyven leikkaa pois, pitkulaiset lehdet taipuvat myös kääröiksi.

Tarhamaltasan lehdet ja versot ovat ilmestyneet salaattisekoituksiin aivan viime aikoina. Kestävä ja uhkean punainen verso maistuu miellyttävästi pinaatilta.

Paksoi eli pinaattikiinankaali on kotoisin Aasiasta. Vahvat lehdet sopivat sellaisenaan silputtavaksi salaatteihin, mutta paksoita voi myös höyryttää tai pikapaistaa vokissa. Maku muistuttaa kiinankaalia.

Mizuna on kotoisin Japanista. Hennoissa, hapsureunaisissa lehdissä on miedosti pippurinen maku. Mizuna sopii aasialaistyylisiin salaatteihin, munakkaan täytteeksi ja valmiiseen keittoon lisättäväksi.

Punasalaatti eli radicchio muodostaa tiukan kerän. Maku on kitkerä, jo muutama revitty lehti antaa sekasalaatin makuun särmää. Italialaiset tekevät radicciosta risottoa.

* Pilko salaatti aina käsin repimällä. Veitsellä leikkaaminen tai saksilla silppuaminen rikkoo lehden solurakenteen ja salaatin mehevyys kärsii.

* Paras ja somin kimara syntyy, kun pöyhit miedon salaatin mausteeksi yhtä tai useampaa kirpeää, rapeaa tai pähkinäistä salaattilajiketta.

Tiesitkö?

  • Yhdessä ruukkusalaatissa on vain noin 15 kcal.
  • Suomalaiset syövät reilut 5 kg salaattia vuodessa.
  • Salaatti on herkkähipiäinen tuoretuote. Säilytä kaikki salaatit +2–+5 °C viileydessä.
  • Salaateille riittää hellävarainen huuhtaisu ja pyyhkeen sisällä kuivaaminen. Salaattilinko voi olla tarpeen isoille salaattimäärille. Jos lingon pohjalle jättää tilkan vettä, säilyy pesty salaatti jääkaapissa rapeana seuraavaankin päivään.
  • Hieman nuukahtaneen salaatin voit panna terhakoitumaan tunniksi jääpaloilla viilennettyyn veteen, jolloin se saa takaisin rapeutensa.

Lisää makua ja ruokaisuutta

Valmiin salaatin voi viimeistellä siihen sopivalla kastikkeella, erilaisilla ripotteilla tai aromikkaalla mausteseoksella.

Helppo yrttiöljy

Monikäyttöinen helakan vihreä yrttiöljy syntyy nopeasti, kun mittaat sauvasekoittimen kulhoon noin 2 desiä yrttejä, tilkan omenaviinietikkaa, desin öljyä sekä ripauksen suolaa ja sokeria.

Sinihome-maapähkinäkastike

Kastike sopii pihvi- tai broilerisalaatille. Kokeile myös dippinä kasviksille. Rouhi kermaviilipurkkiin ruokalusikallinen suolapähkinöitä ja 50 grammaa sinihomejuustoa.

Dijon-appelsiinikastike

Hyvä peruskastike vihreille salaateille. Sekoita ruokalusikallinen dijoninsinappia, desi majoneesia ja kunnon loraus appelsiinimehua. Rouhi joukkoon tuoreet mustapippurit.

Aasia-vinegretti

Aasialaistyylisiin salaatteihin sopii vinegretti, jossa desiin rypsiöljyä sekoitetaan ruokalusikallinen misotahnaa, teelusikalliset seesamiöljyä, seeseminsiemeniä ja riisiviinietikkaa sekä loraus kylmää vettä, joka emulgoi kastikkeen rakenteen tasaiseksi.

Granola ripotteeksi

Suolainen granola paahtuu uunissa tai pannulla ja maistuu ihanan rapsakalta salaatin pinnalla. Raaka-aineeksi käyvät erilaiset hiutaleet kuten ruis- tai kaurahiutaleet sekä pähkinät. Mausta paahdettu granola ripauksella suolaa.

Paahdetut kikherneet

Toimivat sellaisenaan leffanaposteltavina mutta antavat myös salaattiin kivaa purutuntumaa. Muista huuhdella ja valuttaa kikherneet ennen paahtamista pannulla. Maustamiseen ei tarvita kuin loraus öljyä ja ripaus suolaa.

Dukkah-tyylinen mauste

Paahda pannulla rouhittuja saksanpähkinöitä, seesaminsiemeniä, korianterinsiemeniä ja juustokuminaa. Raasta paahdetun pähkinäseoksen joukkoon ripaus sitruunan kuorta. Viimeistele dukkahilla salaatti, jossa on pääraaka-aineena paistettua lohta tai possua.

Julkaistu: 26.6.2013