Lehtikaali on kaunis ja terveellinen herkku, jonka kasvatus on helppoa
Piha ja puutarha
Lehtikaali on kaunis ja terveellinen herkku, jonka kasvatus on helppoa
Lehtikaalia voi kasvattaa kukkapenkissä, kasvimaalla ja ruukussa. Satokauden alettua se pukkaa uusia lehtiä kuukaudesta toiseen, kunhan taimi saa tarpeeksi ravinteita ja vettä. Voit korjata herkullisesta kasvista baby leaf -lehtiä, versoja ja kookkaita lehtiä. Viljelyssä kannattaa varautua etenkin kaalikoin torjuntaan.
Julkaistu 2.5.2016
Viherpiha

Lehtikaalista saa vaihtelua pitkin kesää, sillä sen maku ja rakenne muuttuvat kasvuvaiheen mukaan. Kesällä lehdet kasvavat nopeasti. Ne ovat ohuita, pehmeitä ja maultaan mietoja. Sato sopii sellaisenaan salaattiin ja viherjuomiin. Kun kylvät uuden erän siemeniä, saat mehukkaita lehtiä pitkään. Innokkaimmat kasvattavat lehtikaalin versoja ruukuissa jo kevättalvesta lähtien.

Syksyä kohden yö- ja päivälämpötilojen erot kasvavat ja lehtikaalin maku voimistuu. Se johtuu kaalin sisältämistä rikkipitoisista eteerisistä öljyistä. Kasvin yhteyttämisessä tuottama rypälesokeri alkaa varastoitua tärkkelyksen muodossa. Tällöin lehtikaalin kasvu hidastuu sekä lehdet ja lehtiruodit paksuuntuvat. Jämäkät lehdet ovat omiaan erityisesti kypsennettäviin ruokiin, kuten keittoihin ja muhennoksiin.

Pakkasten alkaminen käynnistää kolmannen kasvuvaiheen, jolloin tärkkelys alkaa muuntua sokeriksi. Se miedontaa – ja monen mielestä myös parantaa – lehtien makua.

Lehtikaali on vanha viljelykasvi, josta on myynnissä useita 1800-luvun lajikkeita. Viehättävimpiin niistä kuuluu ’Nero di Toscana’, joka tunnetaan myös mustakaalina ja palmukaalina. Tummanpuhuva kasvi muistuttaakin syksyllä palmua, kun sen latvassa on jäljellä vain tupsu lehtiä. Nopeakasvuisimmat lajikkeet, kuten ’Starbor F1’, sopivat korjattavaksi jo aikaisessa kasvuvaiheessa. Taita kasvista nuoria lehtiä tai käytä koko taimi yhdellä kertaa.

Viljelylavaan on yhdistetty lehtikaalia ja mangoldia.

Lehtikaalin kasvatus – näin onnistut

Kasvupaikka

Vaatimaton maalajin suhteen. Suurin sato kalkitussa, ravinteikkaassa ja vettä pidättävässä maassa. pH 6–7,5.

Esikasvatus

Kylvä siemenet suoraan taimikennoihin tai potteihin 3–6 viikkoa ennen istutusta. Vältä pitkää taimikasvatusta lämpimässä ja hämärässä, sillä kaalin taimet venyvät herkästi. Suojaa taimet tuholaisilta. Otollisin lämpötila lehtikaalille on noin 18 astetta, joten viileällä säällä kasvuharso on eduksi, lämpimällä taas ilmava hyönteisverkko. Karaise taimia ennen istutusta esimerkiksi kannellisessa viljelylaatikossa.

Istutus

Istuta taimet penkkiin karaisun jälkeen toukokuussa tai kesäkuun alkupuolella. Sekoita ravinteet juuristokerrokseen tai sijoita ne istutuskuopan pohjalle. Istuta taimet 50 sentin välein, jos haluat niiden kasvavan isoiksi. Kasvata keskenkasvuisina korjattavat taimet 5–10 sentin välein. Valitse ruukkukasvatukseen halkaisijaltaan noin 40-senttinen astia.

Suorakylvö

Kylvä siemeniä myös suoraan maahan, ulkoruukkuun ja viljelylaatikkoon mullan lämmettyä 5–10-asteiseksi. Pohjoisessa voit korjata kylvöksestä ainakin keskenkasvuista satoa. Etelä- ja Keski-Suomessa myös suorakylvetyt taimet ehtivät kasvaa kookkaiksi. Toista kylvö kesä–heinäkuussa, jos haluat nuoria lehtiä tuorekäyttöön.

Kastelu

Kaali hyötyy tasaisesta ja runsaasta kastelusta. Peitä maanpinta esimerkiksi ruohosilpulla tai oljella.

Lannoitus

Anna taimille lisälannoitusta kesä–heinäkuussa ja tarpeen mukaan elokuun puolelle saakka. Vältä liiallista typpilannoitusta, joka nostaa lehtien nitraattipitoisuutta.

Tukeminen

Tue toispuoleinen taimi tukikepillä. Myös multaaminen tanakoittaa kasvia.

Kasvinsuojelu

Lehtikaali on terve kasvi, mutta sillä voi esiintyä kaikkia kaalien tuhoojia.

Asettele kasvustokate tiiviisti taimien suojaksi heti istutuksen jälkeen. Eteläiset ilmavirrat tuovat meille usein toukokuussa massoittain kaalikoita, joiden toukat syövät lehtiä. Munarykelmät, pienet toukat ja harsomaiset kotelot ovat lehtien alapinnalla. Kaalikoilla on kesän aikana 2–3 sukupolvea.

Tarkkaile myös kaaliperhosen keltavihreiden ja mustapilkkuisten toukkien ilmaantumista. Kaaliperhosetkin matkaavat meille keväisten ilmavirtausten mukana. Kasvustokate auttaa torjunnassa, mutta voit kerätä toukkia myös käsin. Toinen sukupolvi lentelee kaalien ympärillä heinäkuun loppupuolella.

Kasvupaikan vuosittainen vaihtaminen auttaa torjumaan kaalikärpäsen toukan tuhoja ja möhöjuurta. Istuta taimia eri puolille puutarhaa ja kasvimaata tuholaisten harhauttamiseksi.

Sadonkorjuu

Lehtikaalin satokausi kestää keskikesästä talven tuloon. Kasvata myös baby leaf -satoa vaikkapa viljelylaatikossa tai ruukussa. Napsi yksittäisiä alalehtiä taimista, kun ne ovat vantteria ja 30 sentin korkuisia. Kerää lehtiä syksyyn asti ja taita lopulta latvaruusuke. Lajikkeesta riippuen lehtikaali voi kestää jopa 10–15 asteen pakkasia.

Lehtikaalin esikasvatus-, kylvö- ja istutusajat

Lehtikaali – lajikkeet:

Lehtikaalista jalostetaan tämän tästä uusia, usein koristeellisia lajikkeita. Lajikkeilla on eroa lehtien värityksessä, sileydessä ja maussa.

  • ’Nero di Toscana’: Myös musta- ja palmukaalina tunnettu italialainen perinnelajike. Kupruilevat ja tummanvihreät lehdet. Poimuinen lehti on maultaan maukas ja mieto. Korkeus jopa 90 cm.
  • ’Red Russian’: Mehukas ja mieto lehti on sileä reunoja lukuun ottamatta. Väri harmahtava, ruoti violetti. Lajikkeesta käytetään myös nimeä ’Ragged Jack’. Korkeus 40–60 cm.
  • ’Baltisk Röd’: Koko kasvi näyttävän tummanvioletti. Korkeus 50–60 cm.
  • ’Dwarf Green Curled’: Kähärälehtinen, vihreä ja matala lajike vuodelta 1868. Korkeus 30–40 cm. Sopii myös ruukkukasvatukseen.
  • ’Redbor’ F1: Kähärälehtinen, voimakkaan purppuranpunainen. Nopeakasvuinen. Korkeus noin 60 cm.
  • ’Starbor’ F1: Nopeakasvuista lajiketta suositellaan myös versoja ruukkukasvatukseen. Korjaa yksitellen pieniä lehtiä tai leikkaa koko taimi noin 30 sentin korkuisena. Kasvutapa tiivis, korkeus noin 40 cm.
  • ’Westland Winter’: Erityisen kylmänkestävä lajike, jonka satoa voi kerätä pitkälle talveen. Sammalpoimuiset, tummanvihreät lehdet. Korkeus noin 50 cm.
  • ’Scarlet’: Skottilainen lajike vuodelta 1868. Liilat kiharaiset lehdet säväyttävät kasvimaalla ja ruukussa. Ravinnetarpeen suhteen muita lajikkeita vaatimattomampi. Korkeus 30–40 cm.
  • ’Midnight Sun’: Liilavihreä lajike sopii myös koristekasviksi ja baby leaf -kasvatukseen. Korkeus noin 50 cm.
  • ’Black Magic’: Mustakaalin lajike, jota suositellaan pohjoisen ilmastoon. Versoo hyvin katkaisun jälkeen.

Muokattu 5.5.2023 klo 10.20: Lisätty kuvia ja uutta tietoa.

Kommentoi »