Versojen idätys – siemenestä salaattiin
Ruoka
Versojen idätys – siemenestä salaattiin
Idätys on helppoa. Tee minipuutarha ikkunalaudalle ja poimi herneen, parsakaalin ja mangoldin versot suoraan suuhun. Vähäinenkin määrä vihreää riittää, sillä aromit ja vitamiinit ovat niissä tiivistyneinä.
Julkaistu 23.3.2016
Kotivinkki

Versojen idätys – tarvikkeet:

  • versoina syötävien kasvien siemeniä
  • yrtti-, taimi-, kylvö- tai kaktusmultaa
  • juomalaseja ja lusikka
  • vettä ja sumutinpullo
  • jätesäkki ja sakset.

Hyviä kasveja idätykseen

  • herneet
  • auringonkukansiemenet
  • tattari
  • parsa- ja sinappikaali
  • salaattilajikkeet
  • retiisi
  • punajuuri
  • mangoldi.

Näin versojen idätys onnistuu

  1. Lue pussien kyljestä, kylvetäänkö siemenet suoraan multaan vai kannattaako ne ensin liottaa vesiastiassa. Liotus pehmentää kovakuorisia siemeniä ja jouduttaa itämistä. Liota siemeniä yön yli, isompia vuorokausi.
  2. Täytä lasit puolilleen kostealla mullalla. Huuhtele liotetut siemenet ja ripottele niitä tiheästi kostealle mullalle. Laita laseihin nimikyltit, sillä siemenet muistuttavat erehdyttävästi toisiaan. Jopa versoinakin niiden tunnistaminen voi olla vaikeaa. Peitä kylvös löyhästi tummalla jätesäkillä ja nosta lasit muutamaksi päiväksi lämpimään paikkaan.
  3. Tuulettele ja kostuta kylvöstä, kunnes siemenissä alkaa näkyä elonmerkkejä. Nosta sitten oraalla olevat versot valoon. Nopeimman startin ottavat tattari ja retiisi, niiden perässä auringonkukka, salaatit ja kaalit.
  4. Viikossa idätys on päässyt hyvään käyntiin. Kun versoihin puhkeavat ensimmäiset sirkkalehdet, maut ovat aromikkaimmillaan ja satoa kannattaa alkaa napsia.
  5. Maistele versoja sellaisenaan, tee niistä värikäs minisalaatti tai keko leivän päälle. Huuhtele saksitut versot lävikössä vesihanan alla ennen syömistä.  

1 kommentti