Kotivinkki

Versojen idätys – siemenestä salaattiin

Versojen idätys – siemenestä salaattiin

Idätys on helppoa. Tee minipuutarha ikkunalaudalle ja poimi herneen, parsakaalin ja mangoldin versot suoraan suuhun. Vähäinenkin määrä vihreää riittää, sillä aromit ja vitamiinit ovat niissä tiivistyneinä.
Teksti Kotivinkki
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto
Mainos

Näitä tarvitset

• versoina syötävien kasvien siemeniä
• yrtti-, taimi-, kylvö- tai kaktusmultaa
• juomalaseja ja lusikan
• vettä ja sumutinpullon
• jätesäkin ja sakset

Hyviä kasveja idätykseen

• herneet
• auringonkukansiemenet
• tattari
• parsa- ja sinappikaali
• salaattilajikkeet
• retiisi
• punajuuri
• mangoldi

Näin idätys sujuu

1. Lue pussien kyljestä, kylvetäänkö siemenet suoraan multaan vai kannattaako ne ensin liottaa vesiastiassa. Liotus pehmentää kovakuorisia siemeniä ja jouduttaa itämistä. Liota siemeniä yön yli, isompia vuorokausi.

2. Täytä lasit puolilleen kostealla mullalla. Huuhtele liotetut siemenet ja ripottele niitä tiheästi kostealle mullalle. Laita laseihin nimikyltit, sillä siemenet muistuttavat erehdyttävästi toisiaan. Jopa versoinakin niiden tunnistaminen voi olla vaikeaa. Peitä kylvös löyhästi tummalla jätesäkillä ja nosta lasit muutamaksi päiväksi lämpimään paikkaan.

3. Tuulettele ja kostuta kylvöstä, kunnes siemenissä alkaa näkyä elonmerkkejä. Nosta sitten oraalla olevat versot valoon. Nopeimman startin ottavat tattari ja retiisi, niiden perässä auringonkukka, salaatit ja kaalit.
4. Viikossa idätys on päässyt hyvään käyntiin. Kun versoihin puhkeavat ensimmäiset sirkkalehdet, maut ovat aromikkaimmillaan ja satoa kannattaa alkaa napsia.

5. Maistele versoja sellaisenaan, tee niistä värikäs minisalaatti tai keko leivän päälle. Huuhtele saksitut versot lävikössä vesihanan alla ennen syömistä.
 

Julkaistu: 23.3.2016
Katso myös nämä