Kevään odotetuin herkku on varmasti parsa. Katso täältä ohjeet parsan käsittelyyn, parsan keittämiseen, uunissa paahtamiseen ja nappaa talteen sesongin parhaat parsareseptit. Parsasalaattia, parsapiirakkaa ja parsaa kastikkeiden kera voi syödä vaikka joka päivä!

Kevään ensimmäiset niput kypsennetään uunissa paahtamalla tai keittämällä ja nautitaan simppelisti kastikkeen kera. Sitten on parsapiirakan, parsasalaatin ja parsapastan vuoro. Testaa myös hauskat parsaranut ja keitä parsan kuorista keväinen parsaliemi. Katso alta ohjeet käsittelyyn ja kypsentämiseen:

Vihreä ja valkoinen parsa

  • Vihreä parsa kasvaa mullan yläpuolella. Valo saa versot vihertymään, ja niihin kehittyy myös hieman valkoista parsaa vahvempi maku.
  • Valkoinen parsa kasvaa taas kokonaan mullan alla. Sen maku on hienostunut, pähkinäinen ja aavistuksen karvas.

Parsan käsittely

  • Esikäsittele parsat huuhtelemalla ne ja kuorimalla paksut parsat ohuelti. Ohuet vihreät parsat voit jättää kuorimatta.
  • Leikkaa varren kuiva alaosa veitsellä tai napsaise se varovasti käsin poikki, jolloin parsa katkeaa kuivan ja kiinteän osan rajalta.
  • Keitä kuorista ja kannoista parsaliemi keiton ja risoton pohjaksi.

Parsan kypsentäminen

  • Parsan keittäminen. Laita vesi kiehumaan kattilaan ja mausta vesi suolalla sekä sitruunamehulla. Nosta parsat kiehuvaan veteen. Jätä parsojen nuput vedenpinnan yläpuolelle, sillä ne kypsyvät höyryssä. Keitä vihreää parsaa tankojen paksuudesta riippuen noin 5 minuuttia, valkoista parsaa 10–12 minuuttia. Parsan keittäminen onnistuu myös laakeassa paistokasarissa. Testaa parsan kypsyyttä veitsenkärjellä tai tikulla.
  • Parsa uunissa. Parsa kypsyy uunissa sopivan napakaksi. Nosta parsat leivinpaperin päälle pellille. Mausta ne tilkalla öljyä ja ripauksella suolaa ja pippuria. Paahda 175-asteisen uunin keskitasolla 15 minuuttia tai kunnes parsat ovat pehmeitä mutta vielä napakoita.
  • Parsan grillaaminen. Mausta parsat tilkalla öljyä, suolaa ja pippuria. Kääntele parsoja grillauksen aikana. Kypsennysaika on muutama minuutti riippuen parsatankojen paksuudesta.
  • Nopea keittäminen ja kylmänä tarjoaminen. Vihreän parsan väri säilyy kirkkaana, kun se jäähdytetään nopeasti. Jos haluat tarjota parsaa kylmänä esimerkiksi salaatissa, keitä parsaa 3–4 minuuttia paksuudesta riippuen. Pysäytä kypsyminen panemalla parsa jääkylmään veteen jäähtymään minuutiksi. Valuta ja nosta jääkaappiin.
  • Höyrytys. Mittaa höyrykattilan pohjalle vettä pari senttiä ja nosta ritiläosa paikoilleen. Kun vesi kiehuu, lisää parsatangot. Sulje kansi tiiviisti ja anna kiehua 4–6 minuuttia. Kokeile kypsyyttä. Mausta parsa suolalla.

Pysy mukana!
Tilaa uutiskirjeemme tästä