Maku

Parsakausi on käynnissä! Kokosimme parhaat parsareseptit samaan pakettiin



Parsakausi on käynnissä! Kokosimme parhaat parsareseptit samaan pakettiin

Valmistatko parsan aina samalla ohjeella? Kokosimme reseptipaketin, josta löydät sekä tutut että ihan uudet parsaohjeet. Näillä parsaresepteillä kokkaat vihreää herkkua vaikka päivän jokaiselle aterialle.
Teksti Jasmin Raitakari
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

Simppelisti hyvää eli parsaa ja kastiketta

Kevään ensimmäiset parsat valmistetaan uunissa paahtamalla tai keittämällä ja nautitaan yksinkertaisesti kastikkeen kera. Paahdetut parsat eivät aina edes tarvitse kastiketta, sillä niiden pinnalle valutettu oliiviöljy ja sitruunamehu pitävät huolen sopivasta kosteudesta.

Vihreiden varsien klassisin kaveri on tietenkin hollandaisekastike, sillä voinen lisuke sopii täydellisesti kevyen parsan seuraan. Kokeile perinteistä versiota tai rentoa ja helppoa hollandaisea, jonka tekemiseen ei tarvita makulientä eikä vesihaudetta.

Paahdettu parsa maistuu hyvältä kirpsakan vinegretin kanssa.

Jos haluat testata jotain uutta, ota kokeiluun pistaasien kera paahdetut parsat vinegretillä tai surauta parsan kaveriksi vihreä ja sitruunainen pesto, joiden kaveriksi sopivat vaikka uppomunat. Myös kuivasta siideristä keitetty kastike, jossa parsat gratinoidaan on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen.

Kevätpöydän kunkku on herkullinen parsapiirakka

Keväinen parsapiiras on täydellinen päivällinen, iltapala ja vappubrunssin halutuin suolapala. Lempeään parsapiirakkaan sopivat hyvin ricotta ja parmesaani. Jos haluat leipoa parsapiirakkaa juhliin, ota testiin mehevä peltipiirakka, joka leikkaantuu kauniiksi annospaloiksi tai pienet parsapiiraat, jotka valmistuvat muffinivuokien koloissa.

Parsa-ricottapiirakasta saat erityisen kauniita paloja, kun leivot sen suorakaiteen muotoiseen vuokaan.

Jos haluat päästä helpolla, kokeile voitaikinapohjaista piirasta, jonka raaka-ainelista on ihanan lyhyt. Lehteväksi paistuva pohja saa ylleen piparjuurituorejuustoa ja vihreitä nättiin riviin aseteltuja parsoja. Rentojen piiraiden ystävälle sopii myös rouheasti ilman piirakkavuokaa syntyvä parsagalette.

Parsapiirakka toimii myös näin: juustoisen piiraan päällä lepää raikas parsasalaatti.

Kun kaipaat piiraalta näyttävyyttä, valitse täyteläinen parsa-tomaattipiiras, jonka päälle parsat asetellaan vasta loppuvaiheessa, jotta ne pysyvät vihreinä. Toinen kevätpöydän kauneuskuningattarista on juustopiirakka, jonka päälle on höylätty kiharoita tuoreesta parsasta.

Arjen suosikit eli salaattia, pastaa ja munakasta

Parsa, kevät ja salaatit, siinä vasta ihana yhdistelmä. Kannattaa kokeilla paahdetuista parsoista raikasta salaattia, jonka juju on pikantti parsaa rakastava dijoninsinappivinegretti. Jos aterialta jää paahdettua parsaa yli, sen voi hyvin käyttää seuraavana päivänä salaattiin. Esimerkiksi parsaiseen pastasalaattiin se sopii mainiosti.

Sinappinen kastike kruunaa rapsakan parsasalaatin.

Uudet perunat ovat myös kevään odotetuimpia herkkuja, joten miksi et yhdistäisi parsaa ja perunaa upeaan, paahdettuun peruna-parsasalaattiin? Peruna sopii parsan kaveriksi myös mehevään frittataan eli uunimunakkaaseen, johon uppoaa rasiallinen ricottajuustoa.

Pannulla vihertää kevään herkuin munakas.

Kiireisen kokin tärkein kevätruoka on kuitenkin superhelppo parsapasta. Sitruuna ja parmesaani ovat parsan täydellisiä makupareja ja simppeli pasta valmistuu ihanan nopeasti.

Kun haluat arki-iltaan pikkuisen ekstraa, ota kokeiluun parsarisottoon, jonka maustavat loraus valkoviiniä ja kunnon kourallinen parmesaanijuustoa. Toinen nopea ja helppo ohje on parsakeitto, jonka voit halutessasi virittää fiinimmäksi muutamalla uppomunalla.

Pikkupaloja parsasta piknikille tai alkuruoaksi

Kaipaatko parsan seuraksi rapsakkuutta? Kääräise vihreät parsatangot mehevän vuohenjuuston kanssa filotaikinaan ja helppo alkupala on valmis. Myös juustoiseen kinkkupakettiin pyöräytetty parsa on oiva kevätlounas tai suolapala.

Jos etsit aterialle juhlavaa parsareseptiä, suosittelemme kuohkeaa ja täyteläistä parsamoussea, jonka hienostunut maku syntyy mascarponesta, kermasta, valkoviinistä ja parsasta. Myös rapeiksi paahdetuilta leiviltä tarjottu parsahummus tai pikantisti marinoidut vihreät parsat sekä marinadissa muhineet valkoiset parsat toimivat hyvin alkupalana.

Superhelpot kevätcroissantit sopivat täydellisesti viikonloppuaamuihin.

Parsa sopii hyvin myös aamupalalle. Miksi et siis kokeilisi meheviä croissantteja, joiden sisältä pilkistää parsaa? Myös muheva, uppomunalla viimeistelty parsaleipä olisi mainio viikonloppuaamupalan tunnelmannostattaja. Parsalla päällystetty gluteeniton focaccia tai voitaikinapohjainen kana-parsapizza toimivat mainiosti piknikilläkin.

Julkaistu: 8.5.2018