
Simppelisti hyvää eli parsaa ja kastiketta
Kevään ensimmäiset parsat valmistetaan uunissa paahtamalla tai keittämällä ja nautitaan yksinkertaisesti kastikkeen kera. Paahdetut parsat eivät aina edes tarvitse kastiketta, sillä niiden pinnalle valutettu oliiviöljy ja sitruunamehu pitävät huolen sopivasta kosteudesta.
Vihreiden varsien klassisin kaveri on tietenkin hollandaisekastike, sillä voinen lisuke sopii täydellisesti kevyen parsan seuraan. Kokeile perinteistä versiota tai rentoa ja helppoa hollandaisea, jonka tekemiseen ei tarvita makulientä eikä vesihaudetta.
Jos haluat testata jotain uutta, ota kokeiluun pistaasien kera paahdetut parsat vinegretillä tai surauta parsan kaveriksi vihreä ja sitruunainen pesto, joiden kaveriksi sopivat vaikka uppomunat. Myös kuivasta siideristä keitetty kastike, jossa parsat gratinoidaan on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen.
Arjen suosikit eli salaattia, pastaa ja munakasta
Parsa, kevät ja salaatit, siinä vasta ihana yhdistelmä. Kannattaa kokeilla paahdetuista parsoista raikasta salaattia, jonka juju on pikantti parsaa rakastava dijoninsinappivinegretti. Jos aterialta jää paahdettua parsaa yli, sen voi hyvin käyttää seuraavana päivänä salaattiin. Esimerkiksi parsaiseen pastasalaattiin se sopii mainiosti.
Uudet perunat ovat myös kevään odotetuimpia herkkuja, joten miksi et yhdistäisi parsaa ja perunaa upeaan, paahdettuun peruna-parsasalaattiin? Peruna sopii parsan kaveriksi myös mehevään frittataan eli uunimunakkaaseen, johon uppoaa rasiallinen ricottajuustoa.
Kiireisen kokin tärkein kevätruoka on kuitenkin superhelppo parsapasta. Sitruuna ja parmesaani ovat parsan täydellisiä makupareja ja simppeli pasta valmistuu ihanan nopeasti.
Kun haluat arki-iltaan pikkuisen ekstraa, ota kokeiluun parsarisottoon, jonka maustavat loraus valkoviiniä ja kunnon kourallinen parmesaanijuustoa. Toinen nopea ja helppo ohje on parsakeitto, jonka voit halutessasi virittää fiinimmäksi muutamalla uppomunalla.
Kevätpöydän kunkku on herkullinen parsapiirakka
Keväinen parsapiiras on täydellinen päivällinen, iltapala ja vappubrunssin halutuin suolapala. Lempeään parsapiirakkaan sopivat hyvin ricotta ja parmesaani. Jos haluat leipoa parsapiirakkaa juhliin, ota testiin mehevä peltipiirakka, joka leikkaantuu kauniiksi annospaloiksi tai pienet parsapiiraat, jotka valmistuvat muffinivuokien koloissa.
Jos haluat päästä helpolla, kokeile voitaikinapohjaista piirasta, jonka raaka-ainelista on ihanan lyhyt. Lehteväksi paistuva pohja saa ylleen piparjuurituorejuustoa ja vihreitä nättiin riviin aseteltuja parsoja. Rentojen piiraiden ystävälle sopii myös rouheasti ilman piirakkavuokaa syntyvä parsagalette.
Kun kaipaat piiraalta näyttävyyttä, valitse täyteläinen parsa-tomaattipiiras, jonka päälle parsat asetellaan vasta loppuvaiheessa, jotta ne pysyvät vihreinä. Toinen kevätpöydän kauneuskuningattarista on juustopiirakka, jonka päälle on höylätty kiharoita tuoreesta parsasta.
Pikkupaloja parsasta piknikille tai alkuruoaksi
Kaipaatko parsan seuraksi rapsakkuutta? Kääräise vihreät parsatangot mehevän vuohenjuuston kanssa filotaikinaan ja helppo alkupala on valmis. Myös juustoiseen kinkkupakettiin pyöräytetty parsa on oiva kevätlounas tai suolapala.
Jos etsit aterialle juhlavaa parsareseptiä, suosittelemme kuohkeaa ja täyteläistä parsamoussea, jonka hienostunut maku syntyy mascarponesta, kermasta, valkoviinistä ja parsasta. Myös rapeiksi paahdetuilta leiviltä tarjottu parsahummus tai pikantisti marinoidut vihreät parsat sekä marinadissa muhineet valkoiset parsat toimivat hyvin alkupalana.
Parsa sopii hyvin myös aamupalalle. Miksi et siis kokeilisi meheviä croissantteja, joiden sisältä pilkistää parsaa? Myös muheva, uppomunalla viimeistelty parsaleipä olisi mainio viikonloppuaamupalan tunnelmannostattaja. Parsalla päällystetty gluteeniton focaccia tai voitaikinapohjainen kana-parsapizza toimivat mainiosti piknikilläkin.
Muokattu 3.5.2021 klo 15.20: Lisätty uusia reseptejä.