
Risotto kuin kevätpäivä, rakastettu parsapiirakka & muut parhaat parsareseptit – ”Oli muuten todella namia”
Näillä parsaresepteillä kokkaat vihreää herkkua vaikka päivän jokaiselle aterialle. Leivo lukijoidemme rakastama piirakka, valmista parsoista herkullinen keitto tai risotto. Entä oletko koskaan kokeillut parsapizzaa? Tai surauttanut parsahummusta vaikkapa uuniperunoiden täytteeksi?
Simppelisti hyvää eli parsaa ja kastiketta
Kevään ensimmäiset parsat valmistetaan uunissa paahtamalla tai keittämällä ja nautitaan yksinkertaisesti kastikkeen kera. Paahdetut parsat eivät aina edes tarvitse kastiketta, sillä niiden pinnalle valutettu oliiviöljy ja sitruunamehu pitävät huolen sopivasta kosteudesta.
Vihreiden varsien klassisin kaveri on tietenkin hollandaisekastike, sillä voinen lisuke sopii täydellisesti kevyen parsan seuraan. Kokeile perinteistä versiota tai rentoa ja helppoa hollandaisea, jonka tekemiseen ei tarvita makulientä eikä vesihaudetta.

Jos haluat testata jotain uutta, ota kokeiluun pistaasien kera paahdetut parsat vinegretillä. Myös kuivasta siideristä keitetty kastike, jossa parsat gratinoidaan, on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen.
Viikonloppuaamu ei voisi ihanammin alkaa kuin uppomunalla täydennettyä parsaleipää nauttimalla.

Arjen suosikit: parsaa salaatissa ja munakkaissa
Parsa, kevät ja salaatit, siinä vasta ihana yhdistelmä. Kannattaa kokeilla paahdetuista parsoista raikasta salaattia, jonka juju on pikantti parsaa rakastava dijoninsinappivinegretti. Jos aterialta jää paahdettua parsaa yli, sen voi hyvin käyttää seuraavana päivänä salaattiin. Esimerkiksi parsaiseen pastasalaattiin se sopii mainiosti.

Parsa-halloumisalaatissa yhdistyvät ihanasti suolaiset, makeat, paahteiset ja kirpeät maut. Viimeisen silauksen antaa raikas appelsiinikastike.

Uudet perunat ovat myös kevään odotetuimpia herkkuja, joten miksi et yhdistäisi parsaa ja perunaa upeaan, paahdettuun peruna-parsasalaattiin? Peruna sopii parsan kaveriksi myös mehevään frittataan eli uunimunakkaaseen, johon uppoaa rasiallinen ricottajuustoa.

Parsapastaa, -keittoa tai keväistä risottoa ei voi olla rakastamatta
Kiireisen kokin tärkein kevätruoka on superhelppo parsapasta. Sitruuna ja parmesaani ovat parsan täydellisiä makupareja ja simppeli pasta valmistuu ihanan nopeasti. "Oli muuten todella namia!", kommentoi lukijamme.
Sitruunainen parsaspagetti taas on vuokaruoka täynnä kevään raikkaita makuja.

Kun haluat arki-iltaan pikkuisen ekstraa, ota kokeiluun parsarisotto, jonka maustavat loraus valkoviiniä ja kunnon kourallinen parmesaanijuustoa.
Nopea ja helppo ohje on parsakeitto, jonka voit halutessasi virittää fiinimmäksi muutamalla uppomunalla. Parsakeitto maistuu myös paahdettuna ja fetan kanssa. Tai ota testiin ihana parsa-pelmenikeitto. Se on sitruunainen ja valkosipulinen sosesoppa, joka saa ruokaisuutta pelmeneistä


Kokeile myös huippukokki Teemu Laurellin herkullista kevätruokaa. Risotto primavera pursuaa parsaa ja aromikkaita yrttejä.

Kevätpöydän kunkku on herkullinen parsapiirakka
Keväinen parsapiiras on täydellinen päivällinen, iltapala ja brunssin halutuin suolapala. Lempeään parsapiirakkaan sopivat hyvin ricotta ja parmesaani.

Mehevä parsapiirakka on juhlien klassikko. Ohjeeseen on tykästynyt vuosien aikana moni lukijamme. "Tämä piirakka on aina ollut menestys. Helppo ja ruokaisa. Kaunis myös", kirjoittaa Eija.

Jos haluat päästä helpolla, kokeile voitaikinapohjaista piirasta, jonka raaka-ainelista on ihanan lyhyt. Lehteväksi paistuva pohja saa ylleen piparjuurituorejuustoa ja vihreitä nättiin riviin aseteltuja parsoja. Rentojen piiraiden ystävälle sopii myös rouheasti ilman piirakkavuokaa syntyvä parsagalette.

Yksi kevätpöydän kauneuskuningattarista on juustopiirakka, jonka päälle on höylätty kiharoita tuoreesta parsasta.

Aivan jotain muuta: parsapizzaa tai keväthodareita

Ota ilo irti sekä parsa- että hodarikaudesta, ja täytä hodarit rapealla parsalla ja kylmäsavulohella. Löysäksi jätetty kananmunan keltuainen toimii parsahodarien kastikkeena.

Pikkupaloja parsasta piknikille tai alkuruoaksi
Kaipaatko parsan seuraksi rapsakkuutta? Kääräise vihreät parsatangot mehevän vuohenjuuston kanssa filotaikinaan ja helppo alkupala on valmis. Myös juustoiseen kinkkupakettiin pyöräytetty parsa on oiva kevätlounas tai suolapala.

Jos etsit aterialle juhlavaa parsareseptiä, suosittelemme kuohkeaa ja täyteläistä parsamoussea, jonka hienostunut maku syntyy mascarponesta, kermasta, valkoviinistä ja parsasta. Myös rapeiksi paahdetuilta leiviltä tarjottu parsahummus tai pikantisti marinoidut vihreät parsat sekä marinadissa muhineet valkoiset parsat toimivat hyvin alkupalana.

Muokattu 3.5.2021 ja 7.3.2024: Lisätty uusia reseptejä.