Maku

Parsagalette

2 h
KA
5
0

Ihana parsagalette saa rennon ulkoasun, kun reunat nostellaan osittain täytteen päälle. Täytteen parsat ja pehmeä vuohenjuusto ovat makoisa pari.
Tulosta
Teksti Elina Jyväs
Kuvat Johanna Myllymäki

Ainekset (8 annosta)

Pohja

  • 4 dlspelttijauhoja (täysjyvä)
  • 100 gvoita (kylmää)
  • 1 tlsokeria
  • 1 tlsuolaa
  • 1 dlporkkanaraastetta (hienoa)

Täyte

  • 500 gparsaa (vihreää, 1 nippu)
  • 2 rkloliiviöljyä
  • 2 tlappelsiininkuoriraastetta (luomu)
  • 2 rklappelsiinitäysmehua (vastapuristettua)
  • 1/4 tlsuolaa
  • 150 gvuohenmaitojuustoa (pehmeää, Chavroux)
  • 1/4 tlmustapippuria (rouhittuna)
  • 1 dltuoreyrttiseosta (lehtipersiljaa, basilikaa, timjamia)

Voiteluun

  • 1 kplmunaa

Tee näin

2 h
{
AKTIIVINEN30 min
PASSIIVINEN1 h 30 min

Parsagalette valmistuu näin:

Tee pohjataikina. Nypi jauhot, kuutioitu voi, sokeri ja suola murumaiseksi seokseksi. Lisää porkkanaraaste ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Kääri taikina kelmuun ja anna sen levätä jääkaapissa tunnin ajan.

Jos parsat ovat paksuja, kuori ne ohuelti kuorimaveitsellä nupusta alaspäin. Ohuita parsoja ei tarvitse kuoria. Poista parsoista kuivat alaosat. Leikkaa parsat noin 5 cm:n pätkiksi.

Paahda parsapaloja uunissa 10 minuuttia. Mausta parsapalat oliiviöljyllä, appelsiininkuorella ja -mehulla sekä ripauksella suolaa. Anna parsojen maustua sen aikaa, kun taikina vetäytyy jääkaapissa.

Kauli taikina jauhojen avulla pyöreäksi (Ø 30 cm) levyksi leivinpaperin päälle. Siirrä levy leivinpapereineen pellille.

Levitä pehmeä vuohenjuusto taikinapohjalle, mutta jätä taikinan reunoilta 10–15 cm:n levyinen kaistale täyttämättä.

Nosta juuston päälle parsapaloja (jätä appelsiini-mausteliemi kattilaan, jotta täyte ei vety liikaa). Rouhi päälle mustapippuria.

Taittele galeten reunat rennosti osittain täytteen päälle. Voitele reunat vatkatulla munalla.

Paista parsagalettea 200-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia, kunnes galette on saanut kauniin värin.

Ripottele parsapiirakan päälle reilusti yrttejä juuri ennen tarjoamista.

MITÄ PIDIT?
5