Maku

Parsan kypsennys

Parsan kypsennys

Tärkeintä parsan kypsentämisessä on, ettei sitä kypsennä liikaa. Vihreä parsa kypsyy noin puolet lyhyemmässä ajassa kuin valkoinen parsa. Kokeile uunikypsentää, keittää, höyryttää, sekä grillata ja valitse suosikkitapasi valmistaa parsa!
Teksti Mervi Melasniemi
Kuvat Kirsi Salovaara
Mainos

Uunissa kypsentäminen ja grillaaminen

Uunissa paahdettuna parsat valmistuvat näppärästi vartissa ja niiden rakenne säilyy napakkana. Uunissa paistetut parsat sopivat loistavasti salaattiin, leivän päälle tai lisäkkeeksi. 

Valmista parsat uunissa näin: Kuori paksut parsat kuorimaveitsellä ohuelti (nupun alapuolelta lähtien). Ohuet parsat voi jättää kuorimatta. Leikkaa parsoista kuiva alaosa pois. Nosta parsat leivinpaperin päälle pellille. Mausta ne tilkalla öljyä, suolalla ja pippurilla. Voit maustaa parsat myös esimerkiksi valkosipulilla tai voilla ja sitruunamehulla

Paahda 175-asteisen uunin keskitasolla 10-15 minuuttia tai kunnes parsat ovat pehmeitä mutta vielä napakoita. Varo ylikypsentämistä. Katso oheinen video! 

Voit myös valmistaa parsan grationoida parsan nopeasti uunin grillivastuksilla siiderisen parmesankastikkeen kera.

Jos grillaat parsaa, menettele kuten edellä, mutta kääntele parsoja grillauksen aikana. Kypsennysaika on muutama minuutti riippuen parsatankojen paksuudesta.

Jos haluat nopeuttaa kypsymistä, voit esikeittää parsaa noin 1 minuutin ajan ennen uunikypsennystä, grillausta tai pannulla paistamista.

 

Keittäminen

Parsat voit keittää korkeassa parsakattilassa, jossa on nostettava ritiläkori, mutta keittäminen onnistuu yhtä hyvin tavallisessa kattilassa tai laakeassa paistokasarissa.

Keitä parsat näin: Pane vesi kiehumaan kattilaan. Lisää veteen suolaa sekä sitruunaviipale.

Lisää parsat, nuput ylöspäin, ja keitä tankojen paksuudesta riippuen, vihreää parsaa noin 6 minuuttia ja valkoista parsaa noin 12 minuuttia.

Kokeile parsan kypsyyttä hyvissä ajoin terävällä veitsenkärjellä tai tikulla.

Tarjoa parsa kuumana.

Nopea keittäminen ja kylmänä tarjoaminen

Keitä parsaa 3-4 minuuttia paksuudesta riippuen. Pysäytä kypsyminen panemalla parsa jääkylmään veteen jäähtymään voin 1 minuutiksi. Valuta ja nosta jääkaappiin, kunnes parsa on täysin kylmää.

Vihreän parsan väri säilyy myös kirkkaampana, kun se jäähdytetään nopeasti. Kylmä parsa on hyvää muun muassa salaateissa.

 

Höyrytys

Mittaa höyrykattilan pohjalle vettä pari senttiä ja nosta ritiläosa paikoilleen. Kun vesi kiehuu, lisää parsatangot. Sulje kansi tiiviisti ja anna kiehua 4-6 minuuttia. Kokeile kypsyyttä ja jatka keittämistä tarvittaessa. Mausta parsa suolalla.

Julkaistu: 29.4.2010