
Parsan grillaus ja kypsennys uunissa
Uunissa paahdettuna parsat valmistuvat näppärästi vartissa ja niiden rakenne säilyy napakkana. Uunissa paistetut parsat sopivat loistavasti salaattiin, leivän päälle tai lisäkkeeksi. Parsa valmistuu nopeasti myös gratinoimalla uunin grillivastuksilla.
Valmista parsat uunissa näin:
- Kuori paksut parsat kuorimaveitsellä ohuelti (nupun alapuolelta lähtien). Ohuet parsat voi jättää kuorimatta.
- Leikkaa parsoista kuiva alaosa pois.
- Nosta parsat leivinpaperin päälle pellille. Mausta ne tilkalla öljyä, suolalla ja pippurilla. Voit maustaa parsat myös esimerkiksi valkosipulilla tai voilla ja sitruunamehulla.
- Paahda 175-asteisen uunin keskitasolla 10–15 minuuttia tai kunnes parsat ovat pehmeitä mutta vielä napakoita. Varo ylikypsentämistä. Katso oheinen video!
Parsan grillaus:
- Jos grillaat parsaa, menettele kuten edellä, mutta kääntele parsoja grillauksen aikana. Kypsennysaika on muutama minuutti riippuen parsatankojen paksuudesta.
- Jos haluat nopeuttaa kypsymistä, voit esikeittää parsaa noin 1 minuutin ajan ennen uunikypsennystä, grillausta tai pannulla paistamista.
Parsan keittäminen
Parsat voit keittää korkeassa parsakattilassa, jossa on nostettava ritiläkori, mutta parsan keittäminen onnistuu yhtä hyvin tavallisessa kattilassa tai laakeassa paistokasarissa.
Keitä parsat näin:
- Pane vesi kiehumaan kattilaan. Lisää veteen suolaa sekä sitruunaviipale.
- Lisää parsat, nuput ylöspäin, ja keitä tankojen paksuudesta riippuen, vihreää parsaa noin 6 minuuttia ja valkoista parsaa noin 12 minuuttia.
- Kokeile parsan kypsyyttä hyvissä ajoin terävällä veitsenkärjellä tai tikulla.
- Tarjoa parsa kuumana.
Nopea keittäminen ja kylmänä tarjoaminen
Keitä parsaa 3–4 minuuttia paksuudesta riippuen. Pysäytä kypsyminen panemalla parsa jääkylmään veteen jäähtymään voin 1 minuutiksi. Valuta ja nosta jääkaappiin, kunnes parsa on täysin kylmää.
Vihreän parsan väri säilyy myös kirkkaampana, kun se jäähdytetään nopeasti. Kylmä parsa on hyvää muun muassa salaateissa.
Parsan höyrytys
- Mittaa höyrykattilan pohjalle vettä pari senttiä ja nosta ritiläosa paikoilleen. Kun vesi kiehuu, lisää parsatangot.
- Sulje kansi tiiviisti ja anna kiehua 4–6 minuuttia.
- Kokeile kypsyyttä ja jatka keittämistä tarvittaessa.
- Mausta parsa suolalla.
Hyväksy evästeet
YouTuben videosoitin käyttää evästeitä. Hyväksy evästeet katsoaksesi videon.
