
Parsan istutus oikein – juurakko tuottaa satoa jopa vuosikymmeniä, kun perustat penkin huolella
Vasta poimittu parsa on ihanan murea alkukauden herkku. Satoa pääsee keräämään aikaisintaan kolmen vuoden kuluttua istutuksesta, mutta itse kasvatetun parsan maku on ihan omaa luokkaansa!
1. Istuta parsa aurinkoon
Istuta parsa aurinkoiseen paikkaan – valo on tärkeää versokasvulle ja juurakon kehittymiselle. Voit istuttaa sen riviin tai pieneksi pensasmaiseksi kasvustoksi. Parsa viihtyy myös viljelylaatikossa, kunhan vesi pääsee valumaan sieltä pois ja juurilla on tilaa kasvaa syvälle maahan.
2. Tee multava parsapenkki
Paranna maata ainakin 60 sentin syvyydeltä puutarha- tai kompostimullalla. Sekoita samalla kalkkia koko kasvualustaan; ihanteellinen pH-arvo on 6,5–7. Parsa viihtyy kuohkeassa, läpäisevässä ja kosteutta pidättävässä maassa. Juuret voivat ulottua peräti parin metrin syvyyteen.

3. Lisää siemenistä
Valitse vanha lajike tai parsakanta, jos haluat kasvattaa taimet siemenistä. Perinteiset parsat, kuten ’Mary Washington’, tuottavat ohuita, rapeita ja hernemäisen makeita versoja. Koska parsaa on viljelty pitkään, siitä kasvaa meillä talvenkestäviä ja elinvoimaisia kantoja.
4. Lisää juurakoista
Hanki uusien F1-lajikkeiden juurakoita, jos haluat paksuja versoja ja paljon satoa. Tällaisia lajikkeita ovat muun muassa ’Gijnlim’, ’Avalim’, ’Prius’ ja violettiversoinen ’Erasmus’. Uudet risteymät ovat yksikotisia tai ne kasvattavat pääasiassa hedekukkia.
Hienolehtinen ruokaparsa sopii myös koristekasviksi ja leikkovihreäksi kimppuihin.
5. Istuta parsan juurakot keväällä
Perusta parsapenkki keväällä, kun maa on kuivahtanut mutta yhä kosteaa. Kasvukauden alussa juurakot ovat tuoreita ja lähtevät nopeasti kasvuun.
6. Älä päästä kuivumaan
Säilytä istutusta odottavat juurakot viileässä paikassa ja sumuttele niitä vedellä parin päivän välein. Voit myös peitellä parsan juurakot ilmavasti esimerkiksi sammalmultaan. Tiiviissä muovipussissa parsat kärsivät.

7. Virkistä juurakoita liottamalla
Liota juurakoita muutaman tunnin ajan ennen istutusta. Vedessä imeyttäminen on erityisen hyödyllistä, jos juuret ovat päässeet kuivahtamaan varastoinnin aikana.


8. Aseta vakoon tai harjuun
Kunnosta parsalle mahdollisimman syvämultainen kasvupaikka ja kaiva maahan 15–20 sentin syvyinen vako. Asettele juurakot vaon pohjalle tai sen keskelle pienen harjun päälle niin, että juurakko näyttää pitkäkoipiselta hämähäkiltä.
9. Parsan istutusväli
Istuta parsan juurakot 30–40 sentin välein ja peitä noin viiden sentin multakerroksella. Täytä vako vähitellen kesän aikana. Parsa kasvattaa leveän juurakon, joten jätä riviväliksi 1–1,2 metriä. Harjussa kasvatettavalla valkoisella parsalla rivivälin olisi hyvä olla peräti 1,5 metriä.

Parsa vihaa märkyyttä. Jos omistat savimaan, kasaa juurakoille muhkea kohopenkki.
10. Vai aloitatko taimista?
Voit kasvattaa parsaa myös ruukkutaimista. Istuta taimi niin, että juuripaakun pinnalle tulee pari senttiä multaa. Etenkin loppukesällä kasvin elinvoimasta kertoo parhaiten juuriston kunto, ei versojen ulkonäkö.

11. Näin kasvatat parsaa siemenestä
Kasvata parsaa siemenistä keväällä. Liota siemeniä vedessä muutama tunti ja kylvä ne vähintään 10 sentin syvyisiin ruukkuihin. Peittele viiden sentin multakerroksella ja pidä kylvös tasaisen kosteana. Lämpimässä paikassa taimettumiseen kuluu yleensä 3–5 viikkoa. Voit myös kylvää parsan penkkiin tai viljelylaatikkoon ja istuttaa taimet lopulliselle kasvupaikalle 1–2 vuoden kuluttua. Ensimmäisiä versoja voi yleensä korjata 4–5 vuoden kuluttua kylvöstä.

12. Parsan multaus kannattaa
Täytä istutusvakoa sitä mukaa, kun taimet kasvavat. Kevyt kumpare ohjaa veden pois juurilta ja parantaa parsan talvenkestoa.

13. Hoida nuorta kasvustoa
Kastele parsaa alkuvaiheessa, jotta se juurtuu hyvin ja vahvistuu. Nuoret versot voivat vioittua jo lämpötilan laskiessa nollan tuntumaan, joten suojaa ne kasvuharsolla kylminä öinä. Suojaus on erityisen tärkeää ensimmäisinä vuosina.
Peitä lämmennyt maa eloperäisellä katteella, kuten kompostimullalla tai ruohosilpulla. Siitä on etua myös jatkossa. Kate parantaa maan rakennetta, ravitsee ja säilyttää kosteutta.

14. Kokeile valkoista parsaa
Testaa myös valkoisen parsan kasvatusta, jos sinulla on paljon hyvin kasvavia juurakoita. Valkoinen parsa korjataan maan alta ennen lehtivihreän muodostumista, jolloin sen maku jää miedoksi. Kasaa satoikäisen kasvuston päälle vähintään 30 sentin multakerros ja korjaa versot heti niiden pilkistettyä esiin. Pienen alan peittämistä voit kokeilla saavilla.

15. Aloita yhdestä versosta
Leikkaa kolmantena tai neljäntenä keväänä yksi verso vahvimmista juurakoista ja anna muiden kasvaa rauhassa. Viiden vuoden kuluttua voit kerätä jo useita versoja. Alkuvaiheessa satoaika kestää vain viikon tai pari, mutta kasvuston varttuessa se pitenee 3–5 viikoksi.
Korjaa satoa korkeintaan juhannusviikolle asti, jotta juurakko ehtii kerätä voimaa seuraavaa kasvukautta varten. Voimakas leikkaaminen heikentää seuraavan vuoden satoa ja ohentaa versoja. Satokauden päättymisestä kielii versojen nopea puutuminen.
16. Poimi parsasato mureana
Kerää versot, kun ne ovat 15–20 sentin pituisia ja verson kärki on vielä suppuinen. Ylikasvanut parsa muuttuu nopeasti puisevaksi. Sääolot vaikuttavat versojen kasvunopeuteen merkittävästi, joten lämpiminä jaksoina satoa kannattaa kerätä joka toinen päivä tai jopa päivittäin.

Vastapoimitut nuoret versot ovat niin mureita, etteivät ne kaipaa kuorimista tai lyhentämistä.
17. Herkuttele sukkelaan
Jäähdytä parsat nopeasti, jos et käytä niitä pian leikkaamisen jälkeen. Nahistumista ja kuivumista voit ehkäistä käärimällä parsat kosteaan pyyhkeeseen tai laittamalla ne pystyasentoon astiaan, jonka pohjalla on vesitilkka.

18. Saksi vihreää kimppuihin
Hyödynnä pitsimäisen keveitä versoja leikkovihreänä. Leikkaa latvustosta sopivan pitkiä pätkiä, jotka tuovat ilmavuutta kimppuihin ja asetelmiin. Leikkaa nuorta kasvia varovasti, jotta versosto saa kerättyä voimaa juurakkoon. Parsa sopii myös leikkokimppuihin.
