”Grillattu parsa käy joka hetkeen” – ruokatoimittaja Raisa Laineen hurmaava parsaleipä on aamiaisten aatelia
Ruoka
”Grillattu parsa käy joka hetkeen” – ruokatoimittaja Raisa Laineen hurmaava parsaleipä on aamiaisten aatelia
Ruokatoimittaja Raisa Laine rakastaa parsaa ja syö sitä ympäri vuoden. Viikonloppuaamuisin hänelle maistuvat grillattu parsa, sitruunainen munakokkeli ja vienosti appelsiininen maltankastike paksun leipäviipaleen päällä. Nappaa Raisan resepti!
9.6.2022
 |
Kotivinkki

”Olen aina ollut ­parsafani ja tykkään sekä vihreästä että valkoises­ta parsasta. Valkoisen parsan kypsennän keittämällä, mutta vih­reään olen erityisen ihastunut grillattuna. Ennen gril­lausta napsautan vain puumaisen pään pois. Maustamisen hoidan useimmiten jälkikäteen kylvettämällä parsat joko voisulassa tai hyvässä oliivi­öljyssä.

Grillattu parsa käy mielestäni joka hetkeen. Se on ässä lisuke muille grillattaville, mainio iltapala ­hodarin väliin sujautettuna sekä paras hitaan viikonloppu­aamun herkku munakokkelin kaverina.”

Raisan parsaleipä

Ainekset (4 annosta, 20 min)

  • 20 vihreää parsaa
  • 2 tl sitruunanmehua
  • 2 rkl öljyä
  • ½ tl suolaa

Munakokkeli

  • 4 munaa
  • 2 munanvalkuaista
  • 1 dl kermaa
  • ½ tl suolaa
  • 1 rkl voita
  • 2 tl raastettua sitruunan kuorta

Maltankastike

  • 100 g voita
  • 2 tl raastettua appelsiinin kuorta
  • 2 rkl kiehuvaa vettä
  • 2 munankeltuaista
  • 1 rkl appelsiinimehua
  • 1 rkl sitruunanmehua
  • ¼ tl suolaa
  • ¼ tl mustapippuria

Lisäksi

  • 4 isoa vaaleaa maalaisleipäviipaletta
  • (3–4 vihreää parsaa)

Parsaleipä valmistetaan näin:

  1. Huuhtele parsat ja napsauta puumainen pää pois. Pese sitruuna ja raasta kuorta 2 tl talteen munakokkelia varten. Sekoita öljy, ­sitruunanmehu ja suola.
  2. Riko munat kulhoon. Erottele kahdesta munasta valkuaiset ja keltuaiset. Siirrä keltuaiset kapeaan, korkeaan kulhoon odottamaan kastiketta. Lisää valkuaiset munien joukkoon. Sekoita niihin kerma ja suola.
  3. Sulata voi kattilassa. Pese ja raasta appelsiininkuori. Kiehauta vesitilkka. Laita sauvasekoitin keltuaiskulhon pohjalle, käynnistä sekoitin ja kaada kiehuva vesi joukkoon. Kaada kuuma voisula ohuena nauhana kulhoon sauvasekoittimen käydessä. Purista sitrusten mehut joukkoon ja pyöräytä kastike tasaiseksi. Mausta suolalla, pippurilla ja appelsiininkuorella.
  4. Grillaa parsoja keskilämmöllä noin 2 minuuttia, kerran kyp­sennyksen puolivälissä parsoja kääntäen. Grillaa myös leipäviipaleet molemmin puolin. Nosta parsat grillistä ja pirskota sitruunaöljy päälle.
  5. Sulata voi paistinpannulla ja kypsennä munakokkelia pari minuuttia keskilämmöllä koko ajan sekoitellen. Siirrä pannu syrjään liedeltä ja sekoita sitruunan kuori joukkoon. Lusikoi munakokkelia leiville ja lado parsat kokkelin päälle. Valuta kastiketta päälle tai tarjoa erikseen. Viimeistele halutessasi parsasuikaleilla.
Kommentoi »