Parsan käsittely – näin onnistut varmasti!
Ruoka
Parsan käsittely – näin onnistut varmasti!
Hienostuneen makuinen parsa on yksi kevään odotetuimmista kasviksista. Parsaa saa kaupoista jo huhtikuussa, mutta paras sesonkiaika on toukokuusta kesäkuun puoliväliin. Kertaa parsan käsittely, niin saat lautasellesi täydellisen napakat parsat!
2.5.2018
 |
Maku

Parsan käsittely – näin onnistut:

  1. Osta ja valmista parsa aina mahdollisimman tuoreena.
  2. Huhtikuussa kaupoissa myydään espanjalaista parsaa. Touko- ja kesäkuussa valmistuvat Saksan, Unkarin ja Hollannin parsasadot. Suomalaista parsaa on saatavana kevään etenemisen mukaan toukokuun puolesta välistä juhannukseen saakka. Parsatiloja kannattaa etsiä internetistä ja kysyä kavereilta. Yksi parsaa kasvattava tila on ulvilalainen Helkkulan tila, josta parsaa voi ostaa suoraan tilalta.
  3. Juuri maasta nostettu parsa säilyy viikon kahden asteen lämmössä. Älä säilytä kaupasta ostettua parsaa paria päivää pidempään, koska parsa muuttuu puisevaksi. Tuoreen parsan nuput ovat umpinaiset ja varsi tuntuu napakalta, ei nahistuneelta tai puumaiselta.
  4. Jos et valmista parsaa samana päivänä, kääri niput kostutettuun, kuivaksi väännettyyn pyyhteliinan ja säilytä jääkaapissa. Liian lämpimässä parsa kuivuu ja nahistuu.
  5. Älä säilytä parsaa etyleeniä erittävien hedelmien, kuten omenien tai päärynöiden lähellä, se sitkistää parsan.
  6. Huuhtele parsat hyvin viileällä vedellä. Taputtele kuivaksi keittiöpyyhkeellä.
  7. Leikkaa tai napsauta parsojen kovat ja puisevat tyvet (3–5 cm) pois.
  8. Vihreää parsaa ei tarvitse välttämättä kuoria, kun parsat ovat tuoreita. Halutessasi voit kuoria parsat nupuista alaspäin ohuelti kuorimaveitsellä.
  9. Valkoinen parsa kannattaa aina kuoria, ellei se ole juuri maasta nostettua. Kuori valkoinen parsa varovasti perunankuorimaveitsellä nupusta tyveen päin.
  10. Keitä, höyrytä, grillaa tai paahda parsat napakoiksi! Mausteeksi riittää voinokareen lisäksi suola, mustapippuri ja sitruunamehu.
Kommentoi »